Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nemesvámos-Balácapuszta, Római villagazdaság, romkert

2011.06.12

Nemesvámos-Balácapuszta, Római kori villagazdaság 2.jpgNemesvámos határában a római korban egy Caesariana nevű település helyezkedett el. Itt fedezték föl Pannónia provincia egyik legjelentősebb és legkorábbi „villa rusticá”-ját, az 1-4. századból.

A Római villagazdaság a Nemesvámos melletti Balácapusztán egy római-kori villa és a köré épült gazdaság romjaiból rendezett nagy területen elterülő régészeti kiállítás. A részben rekonstruált villagazdaság épületegyüttese és a romkert a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kiállítóhelyeként üzemel. 1984. május 18-a óta a múzeumi világnapon, vagy egy ahhoz közeli szombaton római napot rendeznek. 2012-ben egy átfogó beruházás keretében az egész területet római-kori múzeummá és élményparkká alakították.

A Közép-Európában páratlan egykori római villagazdaság első emlékeit a XX. század legelején tárták fel, a munkák azóta is folynak. Különlegesen szép, a pompejiekhez hasonló mozaikok is előkerültek itt. Igen nagy gazdasági egység központja volt a balácapusztai épületegyüttes. Mintegy 30-40 fő- és 100 melléképület létezését feltételezik. A tulajdonos kb. 16 hektáros gazdaságát szabálytalan négyszögű kőfal vette körül. A földbirtok középpontjában állt a bérlő villája, hozzá csatlakozott a falakkal körülvett kert, a körítőfalon belül még további különböző funkciójú épületek álltak.

Nemesvámos-Balácapuszta, Római kori villagazdaság 1.jpgAz építkezés I. század végi, II. század eleji megkezdése után a II-III. században alakították ki a központi, szabályos téglalap alakú épületrészt, amelyet különbözőképpen tagoltak, és más, kisebb egységekkel bővítettek. A részben fűthető, terrazo-padlós burkolatú folyosó három oldalról vette körül az épületet. Agyagból készített, nagyméretű plasztikus alaprajzmakett segíti a látogatókat a számozott épületrészek közötti tájékozódásban.

Ásatás, leletmentés

Nemesvámos-Balácapuszta, Római kori villagazdaság 3.jpgA sok jelentős épületmaradvány mellett előkerültek a színek alapján megkülönböztetett sárga-lila, vörös, vörös-fekete illetve a válaszfalról származó fehér alapú falfestmények és különlegesen szép mozaikok, melyeket a Pompejiben talált képekhez hasonlítanak. A gránátalmafa, fácánok, mediterrán növények és állatok ábrázolása mellett e munkák azt is elárulják, milyen fejlett volt a környéken a szőlőművelés a rómaiak korában.

Nemesvámos-Balácapuszta, Római kori villagazdaság 4.jpgNem minden lelet maradt Balácán. A 20-as számú reprezentációs terem mozaikját a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el még 1925-ben, a másik különleges, nagyméretű mozaikburkolat, a 31-es teremé, a helyszínen látható. Az ásatások során előkerült amphorák, tálak, terra sigilláták és más tárgyak a kiállítás tárlóiba kerültek.

A terület teljes feltárása, a helyi leletek romkertszerű bemutatása, egy római kőtár kialakításával már elkezdődtek, de még további évtizedekig tartó munkára lesz szükség.

Geocaching adatok

Római Kori Villagazdaság (GCBLCA)
Szélesség N 47° 2,746'
Hosszúság E 17° 53,300'
Magasság: 336 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1P)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=732

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.