Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2011.05.08

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Árpád-emlekmű.jpgÓpusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszíne. A hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek vezetői itt "ejtették szerét az ország egész dolgának", tehát itt volt az első magyar országgyűlés.

Az Emlékparkban számos látnivaló, program várja az ide érkező emlékezni, művelődni, ünnepelni, pihenni, kirándulni vágyókat. A terület nagysága lehetővé teszi nagyobb tömegeket megmozgató rendezvények (íjásztalálkozó, motoros találkozó, betyár-napok) lebonyolítását is.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Szer-monostor.jpgAz egykoron nagyhírű középkori szeri monostor fontos, szimbolikus hely, hiszen a középkor őrizte meg, s adta tovább a honfoglalás itteni eseményeit. Mellette található a millenniumi Árpád-emlékmű. E kettőt kapcsolja össze a szeptemberi „Szobori búcsú” , a hely olyan ünnepe, amely a magyarság-tudatot és a keresztény örökséget együtt képes megjeleníteni.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.jpgA szabadtéri néprajzi gyűjtemény épületei között járva, azokba bepillantva megismerheti az ide látogató a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait és ünnepeit.

Csete György jurta-házai Magyarország erdeit, a hazai erdőgazdálkodás történetét, az erdészek életét, valamint a fa kitermelését és megmunkálását mutatják be.

 

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.jpgA főépületben, a Rotundában kapott helyet a magyar kreativitást és alkotóképességet jól jellemző, a maga nemében egyedülálló Feszty-körkép, a magyar nemzeti romantika monumentális alkotása, az Emlékpark legfőbb vonzereje. Ugyanitt találhatóak az állandó és a folyamatosan megújuló időszaki kiállítások is. Többek között a „Szer monostora és kora” című tárlat, ahol az egykor nagyhírű középkori monostor és Szer mezőváros feltárásakor előkerült leletanyagokat tették közzé.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.jpgA földszinten a további állandó kiállításokat megtekintve a magyarsággal rokon népekről, a világ más körképeiről, illetve a körkép restaurálásáról lehet információkat szerezni. A honfoglalás 1100. évfordulójára készült el az első emeleten a „Promenád 1896” elnevezésű viselettörténeti bemutató. A kiállításon a két promenád – nagyvárosi, kisvárosi – képes felidézni a XIX. század végének hangulatát.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.jpgA Nomád Park az eurázsiai puszta népeinek világát idézi fel régészeti leletek, néprajzi párhuzamok alapján. Lovasbemutató eleveníti fel honfoglaló őseink legendás harcmodorát, de a lovas pályán a vállalkozó kedvű vendégek lovagolhatnak, íjászkodhatnak.

A tóparton a tiszai fafeldolgozás története került bemutatásra, a gátőrházban pedig egy terepasztalon fény- és hangjáték mutatja be az 1879-es, Szegedet romba döntő nagy árvizet, melyet a környékbeliek Rózsa Sándor bosszújaként emlegettek.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.jpgTöbb mint negyven szobor és térplasztika látható az Emlékpark területén. Hagyományőrző programok, ünnepek, alkalmi rendezvények kínálnak igazi felüdülést kicsinek és nagynak, testnek és léleknek, magyarnak és külföldinek egyaránt.

A Nemzeti Történeti Emlékpark a tanulmányi kirándulásoknak is tökéletes célpontja. A diákok több interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás közül választhatnak, sőt részt vehetnek egy múltidéző tanórán is, a tanyasi iskolában.

 

 

 

Geocaching adatok

Az Ópusztaszeri emlékpark (GCOPU)
Szélesség N 46° 29,295'
Hosszúság E 20° 5,644'
Magasság: 91 m
Megye/ország: Csongrád
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=731

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.