Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pákozdi Katonai Emlékhely

2011.08.23

Pákozdi Katonai Emlékhely 1.jpgA Pákozdi Katonai Emlékhely, az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékére 1951-ben állított obeliszk környezetében található 1,6 hektáros területen helyezkedik el. A Pákozdi Katonai Emlékhely jelen formája civil kezdeményezésre jött létre 11 szervezet összefogásával 2002. szeptemberében azzal a céllal, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetének főbb eseményeit, és emléket állítson az eltelt 160 év hősi helytállásának, a minden korban becsületesen küzdő és ha kellett életét is áldozó magyar honvédnak.

Pákozdi Katonai Emlékhely, bekefenntartó.jpgAz elkészült 1848-as emlékhely és Emlék Múzeum a szabadságharc első győztes csatájában hősiesen helytálló honvédekre és nemzetőrökre emlékeztet, a Don –kanyar kápolna a 2. világháborúban elesett honvédeknek állít emléket, a Magyar Békefenntartó emlékmű és a békefenntartó kiállítás a ma katonái áldozatvállalását hívatott bemutatni.

Pákozdi Katonai Emlékhely.jpgAz emlékhely fejlesztését - anyagi erőnk függvényében- folyamatosan végezik. 2008-2009-ben előkészült az I. világháború harcaira emlékeztető objektum és a Hősök emlékműve majd a 2. világháború lövészállás bemutatót.

2008-ban az Emlékhely elnyerte az Európai Unió és a Magyar Állam támogatását a további fejlesztésekre. Kérjük látogassa meg a csata emlékművét Pákozdon, és a haditanácsnak helyszínéül szolgáló református templomot Sukorón.

pakozd_katonai_emlekpark.jpgNégy állandó kiállítás tekinthető meg a KEMPP területén, melyek egy közös jeggyel látogathatók: - 1848. szeptember 29-i Pákozd-sukorói csata emlékműve és emlékmúzeuma - 136 év a magyar honvéd élete a sorozott hadkötelezettség időszakában - XX. századi háborúk emlékpontja (I. világháborús barakk, II. világháborús lövészárok) - Misszió - Magyarok a békefenntartásban

forrás: www.kempp.hu

Geocaching adatok

Sukoró (GCSuko)
Szélesség N 47° 13,050'
Hosszúság E 18° 34,771'
Magasság: 150 m
Megye/ország: Fejér
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=471

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.