Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Polgár, M3 Archeopark

2011.05.29

Polgár, M3 Archeopark 4.jpgA Polgár, M3 Archeopark 2007. május 1-jén nyitotta meg kapuit. A közel 5 hektáros területén ízelítőt kaphatunk a tájegység történetéből, tárgyaiból, népi kultúrájából. A sírhalom típusú kunhalom, Csörsz árka és a római őrtorony rekonstrukciója mellett az Európában is egyedülálló újkőkor házat, néprajzi házakat, jurtákat és az autópálya építése közben feltárt régészeti leletek másolatait tekinthetik meg az érdeklődők.

Polgár, M3 Archeopark 1.jpg A múltat idéző környezetben minden korosztály kikapcsolódhat, emellett baráti társaságok, családok, vállalatok rendezvényeit is vonzza. Az első állomás a bejárattól balra található istálló, amelyben háziállatok élnek.

 

 

 

Polgár, M3 Archeopark 3.jpg Az istálló mellett favázas kukoricagóré, mögötte gémeskút emelkedik. Szomszédságában pillanthatjuk meg a park egyik érdekességét: a nádfedeles, sárral tapasztott, sövényfalas újkőkori lakóház a 6500–7000 évvel ezelőtti kort idézi fel.

 

 

 

Polgár, M3 Archeopark 5.jpg A háztól távolabb egy római típusú őrtorony emelkedik, mögötte 150–160 centiméteres cölöpsorral. Ez a népvándorlás korában, 339 táján a szarmaták által épített, Csörsz árkának nevezett védelmi vonal rekonstrukciója. Innen két szabadtéri kemence és az étterem mellett visz az út egy kunhalomnak nevezett földházig. Ide a park bejáratától egyenesen is eljuthatunk: az út két oldalán álló faoszlopok tetején a Kárpát-medencében előkerült jelentős régészeti leletek, illetve jelképes szerepre szert tett tárgyak gipszmásolatait helyezték el.

 

 

Polgár, M3 Archeopark 6.jpg Az Archeoparkban álló halom mélye kiállítóhelyet rejt: a térségben talált régészeti leleteket mutatják itt be diorámákon. A „kunhalom” mögött látványtó és szabadtéri színpad áll; ennek nézőteréről az egész park belátható. A színpad mellé játszóteret és sportpályát építettek.

 

 

Polgár, M3 Archeopark 7.jpg A bejárattól a kunhalomhoz vezető út jobb oldalán álló pavilonokban panoptikumszerű élőképeket rendeztek be.

 

 

 

 

 

 forrás: www.m3archeopark.hu

Geocaching adatok

M3archaeopark (GCPIPA) (GCPIPA)
Szélesség N 47° 50,584'
Hosszúság E 21° 9,078'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2001

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.