Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Százhalombatta, Matrica Múzeum, Régészeti Park

2011.05.28

Százhalombatta, Matrica Múzeum.jpgSzázhalombatta város területén az I-IV. században virágzó római kori település, Matrica (ejtsd: mátrika) nevét viseli a „Matrica" Múzeum.


A középkorban itt volt Báté falu, melynek Árpád-kori templomát a közelmúlt ásatásai hozták napvilágra.

 

Százhalombatta, Matrica Múzeum, Régészeti Park 3.jpgA múzeum 1986-ban jött létre. Gyűjteménye elsősorban régészeti jellegű. Az 1968 előtt föltárt leleteket számos múzeumból kellett összeszedniük. Az 1989 óta folyó bronzkori földvárásatás jelentősen gyarapította az őskori gyűjteményt. Itt őrzik a MATRICA - a város római elődjének nevét tartalmazó - feliratos római oltárkövet, a női szimbólumokkal díszített bronzkori urnát, egy vaskorból származó zablát, egy kelta fejet stb. Elnyerték az Év Múzeuma 1997 címet.

Állandó kiállítása: Százhalombatta története az őskortól napjainkig. Ebben a fent említett tárgyak is láthatók. Az országosan egyedülálló Régészeti Parkot is a múzeum működteti.

Százhalombatta, Matrica Múzeum, Régészeti Park 6.jpgA Régészeti Park területén eredeti helyükön állnak a 2700 évvel ezelőtt, a korai vaskorban emelt halomsírok. Ezek egyikét, fagerendás sírkamráját - Magyarországon egyedülálló módon - belülről és közelebbről is megismerhetik a látogatók, többnyelvű multimédia program segítségével. A 20 perces program a korabeli temetkezési módokat, Százhalombatta vaskori emlékeit mutatja be.
A halmok közötti térségre a bronzkori és vaskori hétköznapokat idéző kemencék, lakóházak és melléképületek hiteles másolatai, rekonstrukciói épültek.

A bronzkori falut 3 nagyméretű, faoszlopos, tapasztott sövényfalú lakóház és egy kemencés melléképület alkotja. A házakat a Krisztus előtti 2800-1400 közötti időszakból fennmaradt régészeti emlékek nyomán tervezték és építették. Az ősi módon épült házakban a bennük talált, kézzel formált agyagedények másolatai, valamint gabonatároló edény, bronzkori öltözetű házaspár látható. Kis kiállítás mutatja be a folyamatban lévő, ősi növényekkel történő fonalfestési kísérlet eddigi eredményeit.

Százhalombatta, Matrica Múzeum 4.jpgA külön egységet alkotó vaskori falu épületeit a Krisztus előtti 5 - 1. század közötti időszakból ismert régészeti adatok alapján tervezték és építették. A vaskori falu főbb látnivalói: szövőház, tömör agyagfalú lakóház, kemencés lakóház, féltetős melléképület. A látogató a vaskori építési módokon túl, a korai kelta fonás, szövés, edénykészítés világába kaphat bepillantást.
Külön épület szolgál az őskori anyagféleségek (agyag, kő, bőr, bronz), alkalmazott technikák, jellegzetes szerszámformák bemutatására.

Százhalombatta, Matrica Múzeum 7.jpgA pénztárban az európai kísérleti régészet helyszínei villannak fel egy 8 nyelven is megtekinthető kis filmben. Ugyanitt filmek, kiadványok, képeslapok, igényes emléktárgyak és műtárgymásolatok is kaphatók A bronzkori faluban a leletek alapján rekonstruált kisebb méretű tornácos ház, egy lakóház a bentlakókkal, egy csónak alakú ház és gazdasági épületek láthatók.

forrás: www.matricamuzeum.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.