Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tác, Gorsium (Szabadtéri Múzeum) Régészeti Park

2011.05.28

Tác, Gorsium Régészeti Park.jpgA Gorsium Régészeti Park a székesfehérvári Szent István Király Múzeum részeként működik a Tác község határában lévő nagy római kori ásatás területén.

A 150-200 hektár nagyságú területen a Kr.u. I. században katonai tábor állott, a II-III. században Pannonia Inferior provincia császárkultuszának és a tartománygyűlésnek (concilium provinciae) volt a székhelye. A III. század végétől új város épült fel az elpusztult település helyén: Herculia, amely feltehetően Valeria provincia székhelyeként szolgált. A múzeum kerekes székkel közlekedők számára részben akadálymentesített.

Feltárás és Floralia

Tác, Gorsium Régészeti Park 2.jpgA feltárt területet - ahol hatalmas helytartói palotát, oszlopokkal tagolt üzletsort, ókeresztény bazilikákat, freskókkal díszített épületeket, a tartományi császárkultusz és tartománygyűlés reprezentatív csarnokait és szentélyeit láthatjuk - őrtornyokkal tagolt városfalak vették körül. A jelentékeny épületek mellett közfürdőt és vízvezetéket, kövezett utcákat és tereket is rekonstruáltak.

Az ásatások a szentkerület és a hozzá csatlakozó város teljes feltárásáig folynak. A szentkerület egy része, és a fölötte kialakult IV. századi városközpont mellett feltárták a Sárvíz mellett fekvő kikötőt, a déli városrész néhány épületét és egy temetőt, amelyben 380 és 430 között temetkeztek.

Tác, Gorsium Régészeti Park 3.jpgA népvándorlás korában is fontos hely volt az egykori Gorsium, erről tanúskodnak a feltárt germán és avar temetők. A leletek közül külön említést érdemel Septimius Severus császár üdvözlő felirata 202-ből és a számos kis bronzplasztika három értékes Venus-szoborral.

A romokat kiterjedt, mediterrán hangulatú park veszi körül, kihelyezett római kőemlékekkel, sírkövekkel, a legszebb leleteket bemutató állandó kiállítással és 1200 főt befogadó, görög-római jellegű színháztérrel, ahol évente, a tavaszi szezonnytitáskor - az antik Floralia ünnepén, április 28., május 3. között - ünnepi játékokat, a nyár folyamán a Ludi Romani - Gorsiumi Nyári Játékok alkalmával színházi előadásokat tartanak.

Gorsium története

Tác, Gorsium Régészeti Park 4.jpgA Sárvíz menti homokos síkság kétezer év kultúráját őrizte meg számunkra. A kelta őslakosságú Gorsium város nevét egy III. századi útleírásból, az Itinerarium Antoniniből ismerjük. Gorsium elődje az 500 lovasból álló római katonai tábor volt, amelyet Kr. u. 46-47 között hoztak létre. Miután Traianus császár 106-ban győzelmesen fejezte be a dákok ellen folytatott háborúkat, a Pannónia központjában, fontos kereskedelmi és hadi utak kereszteződésében fekvő Gorsium a császárkultusz és a tartománygyűlés székhelye lett. A város fejlődése Hadrianus császár uralkodása idején teljesedett ki.

Tác, Gorsium Régészeti Park 5.jpgA népek háborújában a virágzó település kétszer pusztult el, és kétszer kelt új életre. Első újjáépítése a markomann háborúk után, Septimus Severus császár segítségével történt 202 körül. A szarmaták pusztító háborúja (260) után Diocletianus császár helytartói székhellyé tette. A nevét ekkor Herculiára változtatták. A fellendülés a 370-es évekig tartott. Ezután a katonai építkezések megszűntek, egyre több földművelő barbár telepedett a környékre, gyakoribbá váltak a hun portyázások. A lakosság védettebb helyekre költözött. A város még folytatta küzdelmét a fennmaradásért, mégis lassanként elnéptelenedett.

Germánok, longobárdok, avarok váltották egymást a tájon. Gorsium-Herculia történetét ezután a népvándorlás korának viharai határozták meg, de lakott hely maradt a honfoglaló magyarok korában is, erről a török időkben elenyészett, Föveny néven emlegetett középkori magyar település nyomai tanúskodnak.

 

További információk:

Geocaching adatok

Tác, Gorsium (GCGors)
Szélesség N 47° 5,420'
Hosszúság E 18° 25,160'
Magasság: 114 m
Megye/ország: Fejér
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=315

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.