Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tiszaalpár, Árpád-kori falu rekonstrukció

2012.05.22

Tiszaalpár, Árpád-kori falu rekonstrukció 1.jpgA Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukció a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg. Az eredetihez képest kissé „zsúfolt formában“, hiszen a valóságban egy falu 4-6 hektáron terült el. A felépített falurészlet két gazdasági egységet alkot, ahol a mindennapi élet, illetve az állattartás építményei láthatók.

Tiszaalpár, Árpád-kori falu rekonstrukció 2.jpgA félig földbe mélyített nád vagy földfedésű veremház - mely Árpád-kori népi építészetünk leggyakoribb típusa - a XX. század elején, sőt még később is megtalálható volt falvainkban.

A házak berendezése igen egyszerű, így minden lakóházban volt kemence, ülőgödör, és feltehetően polcok is. A mindennapi élet tartozéka még a házakon kívül épített, úgynevezett külső kemence. Ezeket miként a veremházakat szintén a földbe mélyítették. A külső kemencéket főleg sütésre használták, de alkalmazták szárításra és aszalásra is.

Tiszaalpár, Árpád-kori falu rekonstrukció 3.jpgAz állattartás emlékei a különböző méretű és formájú vesszőfonatos karámok. Ezek többnyire kör vagy nyégyszög alakuak voltak. A falvak vízellátását kutak biztosították, bár falvaink többsége víz mellé települt. A skanzenben egy fonott vesszőbéléses kút is látható.

A gabona tárolására különböző nagyságú és alakú földbe ásott vermeket használtak. Amikor a tárolóvermek tönkrementek hulladékgödörként szolgáltak. A rekonstuált település házai és azok berendezése, valamint a ház körüli élet eszközei a korabeli hétköznapokat tárják a látogatók elé.

Információ, kérhető: 6060 Tiszaalpár, Szent István u. 1.

Csoportok bejelentkezése: Tiszaalpár Polgármesteri Hivatal Tel.: 76/424-133

Nyitva tartás: május 1-október 31. kedd-vasárnap 10-17 óráig.

forrás: www.knp.nemzetipark.gov.hu

Geocaching adatok

Tiszaalpár, Várdomb (GCAlVa)
Szélesség N 46° 49,496'
Hosszúság E 19° 59,519'
Magasság: 130 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1301

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.