Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő (szurdok), Jásd

2011.05.15

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő 1.jpgA vízben, vadban bővelkedő Gaja-patak völgye ősidők óta kedvező feltételeket teremt az ember megtelepedéséhez. Később, a római korban a provincia egyik útja vezetett erre. A mai település valószínűleg már a 13. században is létezett, de első okleveles említése csak 1488-ból maradt ránk Nána néven.

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket, rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot. Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma.

A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel. A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz. A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

Római fürdő (szurdok)

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő 3.jpgA vízesés az országos kek_sav.jpeg túra útvonalán található

A Római fürdő jelzett turistaúton közelíthető meg gyalogosan vagy hegyikerékpáron, Jásd vagy Bakonynána irányából. A Gaja-völgyön az országos kek_sav.jpeg jelzés vezet végig.

A falu lejtős főutcáján kell végigmenni az országos kek_sav.jpeg jelzésen, majd balra kanyarodva a Gaja-patak völgyébe, annak bal partján folytassuk utunkat.

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő.jpgBeérünk a hegyek közé, az egyre szűkülő völgybe. Mindkét oldalon sziklákat látunk.

A patak mélyen alattunk halad. Végül egy erdei pihenőhelyre érünk. Itt érdemes letáborozni. Ha továbbmegyünk a patak mentén, halljuk, majd később látjuk is a Római-fürdő vízesését. Ez a Keleti-Bakony legszebb helye.

A patak hatalmas üstöket vájva ereszkedik le a függőleges sziklafalak közé. A jobb oldalon barlangjelzést találunk kb. 100 m-re, mely a Savanyú Jóska-barlanghoz vezet. Ez egy 12 m hosszú mészkőbarlang. A pihenőhelytől a patak jobb oldalára áttérve a kek_-_sav.gif jelzésen visszajutunk a faluba. A Gaja szűk völgyének másik oldalán haladunk, majd a műútra rátérve érünk be Bakonynánára.

Tési malom.jpgJásd felől indulva elõbb érdemes megtekinteni a tési fennsík nevezetességeit, a szélmalmokat.

A falu felől a völgyben fölfelé indulva réteken vezet az ösvény. Elhaladunk a hajdani vízimalom épülete mellett, majd a széles völgy beszűkül, az ösvény keresztezi a patakot és az erdőbe fordul. Sziklák meredeznek a völgy minkét oldalán, és a patak vize kitölti a két párhuzamos sziklafal közötti sziklás medret.

Magas vízállás esetén kis tóvá szélesedik a patak, és nem is lehet száraz lábban tovább haladni. Ilyenkor felülről kell megkerülni a Római fürdőt.

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő 2.jpgA szurdokot talán érdemesebb Bakonynána felől megközelíteni, mert a völgy felső szakasza is látványos. Innen indulva rögtön a falu elején indul az ösvény, ahol az autóút keresztezi a patakot.

Elhaladunk a Prém-malom felújított épülete mellett, majd a patak mentén sétálunk lefelé a völgyben. A meder egyre mélyebbre kerül, hamarosan a fák eltakarják a völgytalpban csörgedező patakot.

Érdemes kis kitérőt tenni lefelé, mert odalent a völgyoldalban már eltünedeznek a sziklák és vadregényes sziklaszorosban folyik a Gaja-patak vize.

Megközelítés:

Megközelíthetjük Bakonynána, illetve Jásd felõl is gyalogosan, az Országos kek_sav.jpeg jelzéseit követve. Bakonynána felõl a Gaja folyását követve, Jásd felõl pedig a folyásiránnyal szemben elindulva.

Bakonynána autóval a legegyszerűbben a Várpalota – Tés – Bakonynána, vagy a Zirc – Dudar – Bakonynána útvonalon közelíthető meg.

 

Geocaching adatok

Római fürdő (GCbnrf)
Szélesség N 47° 16,227'
Hosszúság E 17° 59,516'
Magasság: 293 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=554

 

Geocaching adatok

Tési szélmalmok (GCTASM)
Szélesség N 47° 15,522'
Hosszúság E 18° 2,119'
Magasság: 473 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3183

 

Geocaching adatok

Jásdi emlékek (GCMIRO)
Szélesség N 47° 16,460'
Hosszúság E 18° 1,050'
Magasság: 272 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1066

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

halasznekadarilona@citromail.hu

(halászné ila, 2017.07.02 21:55)

Sziasztok!
JULI 4 én tervezünk oda egy kirándulást. Mi a véleményetek ez után a sok eső után ? mennyire lehet vizes csúszós? járható e egyáltalán? Mit "nem szabad kihagyni? mire érdemes odafigyelni ill szállást hol érdemes keresni? kecskemétről megyünk :) válaszotokat előre is nagyon köszönöm

szaniszlo.zsolt@gmail.com

(Zsolti, 2017.06.05 10:50)

Sziasztok,
Köszönöm a tippet, egy 6 és 10 éves gyerekkel végigjárunk Tést és a Római-fürdő környékét, a gyerekekre nagyon figyelni kell, mert eléggé veszélyes meredek szakaszok is vannak, a kajlább gyerekek fokozottabb odafigyelést igényelnek. A geoládákat is megtaláltuk. Gyönyörű a vidék, a szordok, mindenképpen visszatérünk ide, de úgy, hogy saslikot is sütünk a tűzrakóknál.
babakocsival nem lehet bejárni.

kyara@citromail.hu

(Ságiné Bálint Tünde, 2014.03.18 11:00)

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a hétvégén tervezzük kirándulásunkat Bakonynánára. Szeretném megkérdezni, hogy babakocsival(11 hónapos a kislányom) lehet-e ott sétálni? Nem túrázni szeretnénk vele a környéken, csak legalább a táborozóhelyig eljutni.
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel: Ságiné Tünde

Re: kyara@citromail.hu

(Németh Helga, 2014.08.06 15:39)

Kedves Tünde!
Láttam a kommentjét a turautak.com oldalon, melyben kérdezi, hogy járható e a római fürdő túraút babakocsival. Nekem is ugyanez lenne a kérdésem, de jobbnak láttam Önt megkérdezni, talán gyorsabb és már azóta van tapasztalata is :) Remélem lehetséges, mert nagyon szeretnénk arra kirándulni egyet, de babakocsi nélkül nem megy egyenlőre...
Válaszát előre is köszönöm! Szép napot!
Üdvözlettel :
Németh Helga

lajoshbn@gmail.com

(Horváth Lajos, 2014.04.14 17:32)

Bakonynánán az orvosi rendelő már hosszú évek óta az önkormányzat épületében van. A térkép rossz helyen jelzi:

moni74.fodrasz@gmail.com

(Molnárné Nochta Mónika, 2014.03.25 16:21)

Tisztelt cím! Szeretném kérdezni, hogy van -e esetleg arra lehetőség, hogy Bakonynána felől gyalogosan, a Galya patak mentén,Jázsdon keresztűl Bakonycsernyére eljussunk? Van -e ilyen túra útvonal? Bakonycsernyén már ismerős a terep. Köszönettel.: Molnárné N. Mónika

turautak@gmail.com

(szerkesztő, 2013.10.25 22:37)

Kedves Hajni!
Maga a túraútvonal járható kisgyermekkel, fokozott szülői felügyelet mellett! A Savanyú Jóska barlangot ellenben nem ajánlom, még felnőtteknek is komoly odafigyelést igényel!
Csodás napot, szép túrát kíván: turautak.com

hajni_hingyi@yahoo.com

(Hajni, 2013.10.25 14:25)

A túra kisgyermekekkel is vállalható? ( 6 és 3 évesek)?
Köszönöm!

Agárd

(Andrea, 2013.05.25 16:20)

A tési szélmalmokat tényleg nem érdemes kihagyni. Egy kedves család udvarán át érhető el a hivatalos bejárat, a hölgynél van a kulcs, amivel be is lehet menni az egyik malomba. Az udvarban kovácsműhely kiállítás is van. Belépő 300 Ft.

Gratulálok! :)

(Farkas Ferenc, 2013.04.25 13:54)

Nagyon korrekt összefoglaló.