Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bélkő tanösvény (Bélapátfalva)

2012.02.03

Bélkő tanösvény (Bélapátfalva) 2.jpgRendkívül érdekes útvonal, amely bemutatja a megcsonkított hegy gazdag természeti értékeit, a bányaművelés nyomait és a ciszterci apátság kultúrtörténeti emlékeit.

A csúcsról fantasztikus panorámában lehet részünk. Sajnos az útvonal nagy része aszfaltos. De ezt feledtette velünk a tényleg gazdag és sokszínű élővilág, ami meg is mutatta magát.

Bélkő tanösvény (Bélapátfalva) 1.jpgAz 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges. A tanösvény a Bél-kő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek növény- és állatvilágát bemutató komplex-típusú tanösvény. A Bükk-fennsíkból félszigetszerűen kinyúló Bél-kő gerincén két növényföldrajzi körzet — a Délnyugati-Bükk és az Északi-Bükk — határa húzódik. Ennek megfelelően mindkét növényföldrajzi tartomány jellemző növényfajai megtalálhatók a mészkősziklán. A párnalávából felépülő Szász-bércen szilikát sziklagyep látható.

Bélkő tanösvény (Bélapátfalva) 3.jpgKezdőpontunk az 1232-es alapítású Ciszterci apátsági-templom (parkoló) volt. A parkolónál megtaláltuk az első bemutató táblát, pár percbe beletelt, mire megtaláltuk az ösvényt is, mivel egy böhöm kocsi eltakarta. Majd kis tisztás mentén elértük a műutat, amelyen jobbra térve elindultunk. A sorompó után 500 méterre elértük a következő állomást, ami a Bélkő észak-nyugati oldalának flóráját és faunáját ismerteti, az állomás neve „Bükkerdő”.

Továbbhaladva az úton egy rövidítéshez érünk (az út egy nagy kanyarját vágjuk itt le egy köves ösvényen), ahol a „János-hegy” nevű állomást találjuk.  Szép innen a kilátás a felettünk magasodó épen maradt sziklaoromra. Miután újfent kiértünk az útra, immár a Bélkő déli oldalán haladtunk fölfelé. Más itt a növényzet és a klíma is.

Bélkő tanösvény (Bélapátfalva) 2.jpgEgy nagy kanyarban érintettük a „vasbányaoldal” nevű állomást, majd a következő megálló a „palabánya” volt. Ez egy geológiai bemutatóhely pihenővel és hat álláshellyel. Következő megálló a „Szász-bérc” vulkanikus eredetű orma, érdekes párnaláva formákat és szép sziklarózsa foltokat találtunk. A továbbhaladó úton hatalmas kőtömböket értünk el, amik az autóforgalmat zárják el hatásosabban, mint a sorompók.

Alattunk terült el a hatalmas bányaudvar, a mélyben pedig Bélapátfalva. Döbbenetesek a méretek, hiszen a hegy tetején több futballpálya is elférne egymás mellett. Innen ugyanezen úton indultunk vissza, hogy fáradtan, de mégis sok élménnyel gazdagodva hazafelé vegyük az irányt.

forrás: www.fireiris.wordpress.com

Geocaching adatok

A Bél-kő lábánál (GCBeKo)
Szélesség N 48° 3,421'
Hosszúság E 20° 22,146'
Magasság: 373 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=465

Geocaching adatok

A Bél-kő tetején (GCBELK)
Szélesség N 48° 2,734'
Hosszúság E 20° 22,956'
Magasság: 804 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=885

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szemzo.kitti1@gmail.com

(Szemző Kitti, 2018.05.23 21:36)

A hétvégét ott töltöttük. Az egyik legcsodálatosabb, de egyben legnehezebb túrám volt :) Sajnos a holdbéli tájra nem jutottunk be, csak fel az oromra... Nekünk pici pihenővel, de erőltetett menetben, 3.5h óra volt :) Viszont a látvány, nagyon pazar :)

Tormate08@gmail.com

(Török Mátè, 2017.07.25 23:35)

Nagyon szèp de nagyon sok idö feljutni plusz vannak ilyen nagy sziklákon túl túl nehèz meni ès az álitott idő csak vicc 6 óra volt nekünk az egèsz lefelé ès fölfelé

Tormate08@gmail.com

(Török Mátè, 2017.07.25 23:34)

Nagyon szèp de nagyon sok idö feljutni plusz vannak ilyen nagy sziklákon túl túl nehèz meni ès az álitott idő csak vicc 6 óra volt nekünk az egèsz lefelé ès fölfelé

koszonicszoli@gmail.com

(koszonics, 2014.08.19 17:37)

Szép a környék, de a túra utak kevésbé táblázottak! Hiányoznak a padok, a menedékül szolgáló fedett esöbeállók! Reméljük mindez a jövöben megoldásra taĺál. Tisztelettel Koszonics család