Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Börzsöny, Fekete-völgy, Salgóvár, Holló-kő

Eredeti forrásoldal megtekintése: www.kirandulastippek.hu

Mély, vadregényes völgyek, látványos sziklaszirtek

Kemence, Fekete-völgyAz Északnyugati-Börzsöny legszebb, legváltozatosabb túraútvonala a kemencei kisvasút végállomásától, a vadregényes Fekete-völgyön át fel a Salgóvár (715 m) romjaihoz, majd a csodás panorámájú, sziklás Holló-kő (685 m) érintésével az Ökör-orom hangulatos, vékony gerincén keresztül vissza a völgybe.

A túra hossza: 12 km
Időtartam: 3,5 óra
Szintkülönbség: 650 m

A túra jellege:
Könnyű gyalogtúra kitűnően jelzett turistautakon, könnyen kezelhető közepes emelkedőkkel és lejtőkkel. A Fekete-völgyben a Csarna-patakon többször is gázlókon, köveken kell átkelni, csapadékos időben, nagyobb esőzések után nehézkes lehet az átjutás. Vízvételi lehetőség nincs, vigyünk magunkkal kellő mennyiségű folyadékot.

Útvonal: Kemence, Feketevölgy vá. – Fekete-völgy – Salgóvár – Kövirózsás – Holló-kő – Jancsi-hegy – Világos-pallag – Fekete-völgy

Jelzések: K kek_sav_2.gif – P+ piros_kereszt_2_sav.gif - P piros_sav_2.gif - P□ piros_negyzet_sav.png

Kiindulópont
A kemencei kisvasút Feketevölgy végállomása. Autóval is megközelíthető Kemence felől kissé kátyús aszfaltos úton. Feketevölgy panzió táblákat kövessük.

Kisvasút menetrend

Börzsöny, Fekete-völgy, Salgóvár, Holló-kő

A túra leírása
A Feketevölgy panzió (300 m) elől indulunk, itt van a kemencei kisvasút végállomása, eddig lehet kocsival is eljönni. A börzsönyi Kék Túra vonalán kek_sav_2.gif indulunk, jobbra elhagyjuk a volt VILATI üdülő épületét és nagy kertjét, majd hamarosan a Csarna-patak mellett a mély Fekete-völgyben gyalogolunk tovább. A bővizű patakot többször is köveken átugrálva keresztezzük, nagyobb esőzések után elég nehéz itt túrázni, a patak többször is megáradt már. A kisvasút egészen 1992-ig közlekedett itt a völgyben, akkor szüntették meg a forgalmat, azóta látványosan pusztulnak a sínek, a kaput legjobban az 1999-es nagy árvíz tette be. A vasúti sínek sok helyen teljesen a levegőben lógnak, a leszakadt sínpárok ingatag hidakat képezve billegnek a patak meredek partjai közt. Iszonyatosan vadregényes az egész völgy, az út gyakran a romos vasúti talpkövek közt vezet, olykor a nem túl stabilan kinéző kis hidakon, néha a zúgó patak gázlóin botorkálunk át a víz felett.

KövirózsásBalról két épített kutat is mellőzünk, először a közelebbi Fekete-kutat, majd az úttól kissé távolabbi Csurgó-kutat. Vízre ne nagyon számítsunk, a földből szivárog csak egy kis víz.

Háromnegyed óra alatt érünk a panziótól a Hamuházig (372 m), amely egykor az itt dolgozó favágók szállása volt. Érdekes módon a Hamuház vasúti megállóhely szépen meg van csinálva, szinte kedvet kapunk megvárni a vonatot. Tervek szerint eddig fog feljönni a kemencei kisvasút, attól tartok elég sok víz fog még addig lefolyni a Csarna-patakon.

Salgóvár romjaA Hamuháztól a K+ kek_kereszt_2_sav.gif jelzésű út követi tovább a Fekete-patakot, mi kissé jobbra tartva folytatjuk utunkat a K kek_sav_2.gif jelzésen, egyre emelkedve egy széles úton, balra alattunk a kis Kuruc-patak egyre mélyebbre kerül. Folyamatosan emelkedő utunk néhány nagy kanyar után kereszteződéshez ér, ahol búcsúzunk a Nagybörzsöny felé tartó K kek_sav_2.gif jelzéstől, átváltunk a P+ piros_kereszt_2_sav.gif jelzésű ösvényre, mely a két széles erdészeti út között vág be a fantasztikus, méltóságteljes szálbükkösbe. Lassan emelkedünk a káprázatos bükkerdőben, majd egy nagy tarvágás közelében balról csatlakozik hozzánk a P piros_sav_2.gif jelzés, és a hangulatos gyertyános-bükkös erdőben kapaszkodunk fel az Északnyugati-Börzsöny legmagasabb részére, a Vár-bükk (743 m) csúcsát nem érinti az út alatta haladunk el a mellette lévő Vár-bérc (715 m) tetején épült Salgóvár romjaihoz.

Jancsi-hegyAvatatlan szem nem igazán tudja eldönteni, melyik az épített rész és melyik a természetes szikla, de a romok tetejéről szép kilátás nyílik a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy felé. Az eredetileg három részből álló várat a Hont nembeli Salgó emeltette. 1424-ben Zsigmond király a várúr hűtlensége miatt leromboltatta. A keleti oldalon láthatunk egy csekély falmaradványt és egy kis kőfülkét.

A vártól meredeken lejtő utunk tavasszal virágtengeren keresztül ereszkedik le egy kis tisztásig, ahol a P+ piros_kereszt_2_sav.gif jelzés balra letér Perőcsény felé, mi a P piros_sav_2.gif jelzésen maradva folytatjuk utunkat a sziklás, éles hegygerincen, időnként szép kilátással a Magas-Börzsönyre. A vadregényes gerincen érjük el a részleges, de csodaszép kilátást nyújtó Kövirózsás (696 m) csúcsát. Ott jártunkkor mi nem találtunk kövirózsát, de lehet, hogy nem voltunk elég alaposak.

Már eddig is látványos utunk tán legszebb szakasza következik, a sziklás gerinc, ha lehet fokozni, még csipkésebbé válik, a Holló-kő (685 m) csúcsa alatt különleges sziklaalakzatokra tudunk kimenni. A sziklákról és a csúcsról feltáruló panoráma lenyűgöző, látjuk a Magas-Börzsöny impozáns fővonulatát, belátunk a tipikus, mély börzsönyi völgyekbe. Mindenhol csak erdőt, hegyeket, völgyeket látunk, sehol egy civilizációs nyom, a Csóványos tetején álló, most megújuló torony kivételével.

Ökör-oromA Holló-kő (685 m) csúcsán, az útjelző táblára rögzítve, egy kis dobozban csúcskönyvet is találunk. Miután kigyönyörködtük magunkat és frappáns bejegyzéseinkkel gazdagítottuk a csúcskönyvet, folytassuk utunkat a továbbra is lenyűgöző szépségű gerincen. Az út rendkívül változatos, hol mohalepte sziklák közt, hol napsütéses, vidám tisztásokon megyünk keresztül, sokszor élvezve a kitárulkozó panorámát. Az Ökör-oromnak hívott gerinc egy kis sziklás kiemelkedésén, a Jancsi-hegyen (586 m) ősi földvár állott, a laikus nehezen tudná megkülönböztetni egy nagy kőhalomtól az egykori erődítményt.

Szép lassan leérünk az Ökör-orom fantasztikus gerincéről, a Világos-pallag nevű rétnél jobbra térünk le a P□ piros_negyzet_sav.png jelű útra, mely egyben a strázsa-hegyi tanösvény útvonala is. Fokozatosan lejtő, kényelmes úton 20 perc alatt leereszkedünk kiindulási pontunkhoz, a Feketevölgy panzióhoz.

 

Geocaching adatok

A börzsönyi Salgóvár (GCSzB3)
Szélesség N 47° 57,593'
Hosszúság E 18° 52,711'
Magasság: 715 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=3971

K2 (GCk2)
Szélesség N 47° 57,476'
Hosszúság E 18° 52,664'
Magasság: 748 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=130

Holló- Kő (GCHoll)
Szélesség N 47° 58,267'
Hosszúság E 18° 52,968'
Magasság: 660 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1451

A börzsönyi Jancsi-hegy (GCJani)
Szélesség N 47° 58,754'
Hosszúság E 18° 53,287'
Magasság: 576 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1496

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.