Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bugaci túra

2011.04.17

Bugaci Karikás Csárda - Pásztormúzeum
Hosszúság: 12 km,
Jelzés: piros_-_sav.png hurok jellegű útvonal

Bugac az Alföldön, a Duna és Tisza között, annak középső részén az ún. Kiskunsági Homokhátságon helyezkedik el. Bács-Kiskun megye középső-keleti részén, a megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 40 km-re található.

Bugac, Pásztórmúzeum.jpgPásztormúzeum: A bugaci puszta közepén álló Pásztormúzeum a kiskunsági szárazmalmok stílusában épült. Az épület mellett álló idős tölgyfák a valamikori homoki tölgyesek hírmondói. A Pásztormúzeum a kiskunsági pásztorok életét, hagyományos szerszámait, eszközeit, és a környék természeti értékeit mutatja be.

A Pásztormúzeum mellett emelték a nemzeti park 30. évfordulóján, 2005-ben a nemzeti parkot alapító erdőmérnökök, Dr. Tóth Károly és Kontra László tiszteletére emelt emlékhelyet. A Balanyi Zoltán szobrászművész által készített emlékmű anyaga az ezen a tájon jellegzetes réti mészkő. A Pásztormúzeum környékén még ma is a régihez hasonló élet zajlik. A gyepeken szürke marhák, racka juhok és lovak legelnek. A puszta közepén épült fel a régi pásztorépítmények szabadtéri bemutatója. A hűvösölőt, az isztrongát, a karámokat, vagy a kontyos kunyhót ma már főleg a kirándulók használják. A múzeum mellett kezdődik az Ősborókás, ahová túrautakon be lehet sétálni.

Útvonal-leírás: 

Bugac, Karikás-csárda.jpgAkik hosszabb túrázásra vágynak, azoknak ajánljuk a 12 km hosszúságú, piros_-_sav.png jelzésű túraútvonalat, mely a Karikás Csárdától indul, és a Pásztormúzeumot érint-ve a kilátótoronyhoz vezet, majd a bugaci erdő egyik szép részletét körülfogva kanyarodik vissza a múzeumhoz. Azok akik a rövidebb túrákat részesítik előnyben, négy rövid, de tartalmas tanősvény közűl váaszhatnak.

A Karikás-csárdától a piros_-_sav.png sávon indulunk el, ami együtt halad a piros_korut_sav.gif sáv jelzésével, földúton haladhatunk a Pusztamúzeumig, és az ístálókig.  Itt tehetünk egy kis kitérőt, az istállóktól az erdő felé nézve már látszanak a "Madarak és fák útja" nevű tanösvény ismertető oszlopai. Ez egy relatív rövid, de szépen kivitelezett tanösvény.

Bugaci kilátó.jpgAz ístálókat balóldalt megkerűlő főldúton vezet tovább minket a piros_-_sav.png sáv jelzése.  A kilátóhoz érve megpihenhetünk, megcsodálhatjuk az erdő, és az ősborókás szépségeit, majd távább haladunk végig a jelzésen, vissza a Pásztormúzeumhoz a piros_korut_sav.gif sávot követve.

 

 

 

 

 

 

Boróka tanösvény

Hossza: 2900 méter
Típusa: tájékoztató táblás
Táblák nyelve: magyar, német
Látogatásra ajánlott időszak: egész évben, gyalogosan
Az útvonal jelzése: narancssárga nyíl


Állomások:

 1. Kisvasút a pusztán
 2. Homoki erdők
 3. Homoki legelő
 4. Élet a legelőn
 5. Pásztormúzeum

A tanösvény első állomását a Hittanya vasúti megálló közelében találjuk. Itt a kisvasút történetéről, szerepéről olvashatunk. A tanösvény útvonalát jelző nyilakat követve az erdő és a puszta határán haladó földúton sétálhatunk tovább. A második állomásnál a homoki erdők jellemző fafajait ismerhetjük meg. Az eredő szélén haladva a harmadik állomás táblájának segítségével a homoki legelők növényzetét tanulmányozhatjuk. Ezen az úton, balra, találjuk az Erdei tanösvény utolsó állomásának tábláját is. Innen néhány száz méterre, balra az erdőben kezdődik az Erdei tanösvény. A Boróka tanösvény útvonala ezzel ellentétes irányba, tehát jobbra kanyarodik a puszta irányába. Egy rövid szakasz után pedig balra fordul. A negyedik állomást már az állattartó karámok közelében találjuk. Ezen a táblán egy szemléletes ábra mutatja be a legelőn élő állatok közötti táplálékhálózatot és egyéb kapcsolatrendszereket. A régi mintára épített pásztorépítményeket, a karámot, a hűvösölőt, az isztrongát ma is használják. Az istállók mögött elsétálva jutunk a Pásztormúzeumhoz. A múzeum előtt áll az utolsó állomás táblája, amely a múzeumról ad rövid tájékoztatást. Az itt álló hatalmas tölgyfák árnyékában kipihenhetjük a túra fáradalmait.

Erdei tanösvény

Hossza: 2700 méter
Típusa: tájékoztató táblás
Táblák nyelve: magyar, angol
Látogatásra ajánlott időszak: egész évben, gyalogosan
Az útvonal jelzése: lila nyíl

Állomások:

 1. Természetes és telepített erdők
 2. Nyílt homoki pusztagyep
 3. A homokbuckák növényzete
 4. Tájidegen fajok
 5. A homokbuckák keletkezése
 6. Homoki tölgyesek

A Pásztormúzeum irányából a piros_-_sav.png jelzésű turistaúton haladva találhatunk rá az Erdei tanösvényre. Az istállók mellett, az őshonos állatok telepén átsétálva, a karámok mögött haladva egy darabon a Boróka tanös- vény útvonalán visszafelé haladunk. A Boróka tanösvény negyedik állomás tábláját elhagyva hamarosan jobbra kanyarodik útvonalunk. Egy rövid szakasz után útelágazáshoz érünk. A Boróka tanösvény útvonala itt balra folyatódik egészen a Hittanya vasúti megállóig. Ha egyenesen besétálunk az erdőbe, ott hamarosan rálelünk az Erdei tanösvény első táblájára. Itt módunkban áll a természetes és a telepített erdő jellemzőinek összehasonlítása. A széles földúton tovább gyalogolva bal oldalon a nyílt homoki pusztagyep egy szép foltjára találunk, ahol a tanösvény második állomása van. Ezután még egy jó darabon ezen az úton megyünk tovább. Hamarosan elérjük a kilátótornyot melyet piros_haromszog_sav.jpg jelez, ez egyben a tanösvény harmadik állomása. A toronyból szép kilátás nyílik az Ősborókásra. Ezután egy rövid szakaszon visszafelé indulunk. Kb. 200 méter után útvonalunk jobbra letér a széles földútról. Ezután ismét jobbra, majd balra kanyarodik az út. Egy hosszabb egyenes szakasz után érünk a negyedik állomáshoz. Itt a homokon előforduló tájidegen fajokról (pl. erdei és fekete fenyő, akác) kapunk tájékoztatást. Néhány méter után balra kanyarodunk. Ez az egyenes út vezet vissza az erdő széléhez. Több meredek buckát megmászva találunk rá az ötödik állomásra, ahol a homokbuckák kialakulásának menetét ismerhetjük meg. Az utolsó állomás már az erdő szélén haladó úton van. Ha itt jobbra kanyarodva folytatjuk utunkat, akkor a Boróka tanösvény útvonalán a kisvasútig jutunk. Ha balra fordulunk, akkor a Pásztormúzeumhoz érünk vissza.

Madarak és fák útja

A mangalica szállástól induló Madarak és Fák útja igazi meglepetést tartogat, mert Bugac egy teljesen más arculatú területére vezet. A homoki erdőben sétálva, megismerkedhetünk az itt élő fás szárú növényekkel, a gyakorlati madárvédelem fontos eszközeivel, a különböző mesterséges odúkkal. Utunkat tovább folytatva egy meredek kapaszkodón át magas homokbucka tetejére jutunk. Innen körültekintve Bugac egyik kiemelkedő természeti értékét, a híres Ősborókást láthatjuk. A fokozottan védett terület határához érünk, ezért innen vissza kell fordulnunk. Egy darabig azon az úton haladunk, amerre jöttünk. Az útelágazásnál, amit tábla is jelöl, jobbra fordulunk. Utunkat az istállók közelében lévő „nyári állás” felé folytathatjuk. Hamarosan elérjük a gémeskutat, ahol a pásztorok és háziállataik ideiglenes szálláshelyét láthatjuk.

Sáskajárás sétaút

Vállalkozó kedvű felnőtteknek és gyerekeknek ajánljuk a Sáskajárás elnevezésű szórakoztató sétautat. Aki végigjárja, játékos próbákon keresztül szerezhet közvetlen élményeket, benyomásokat a pusztáról, az itt élő vad és háziállatokról. A sétaúthoz tartozó térkép és leírás a Pásztormúzeumban kérhető.

Geocaching adatok

A bugaci pusztán (GCBuPu)
Szélesség N 46° 39,741'
Hosszúság E 19° 37,283'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=549

Geocaching adatok

A Kecskeméti Kisvasút (GCKeKi)
Szélesség N 46° 38,318'
Hosszúság E 19° 38,058'
Magasság: 112 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1073

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.