Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Cserépfalu Ördögtorony Tanösvény

2012.01.02

Cserépfalu, Millenniumi kilátótól.jpgCserépfalui Ördögtorony tanösvény a Bükki Nemzeti Parkban. Az útvonal hossza 10 kilométer, állomások száma 20 db, menetidő 4,5 óra.

Cserépfalu központjában a Suba-lyuk Múzeum közelében található a kiindulópont. A Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötő 10 km hosszú tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévő Ökörütő-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba. A tanösvény Cserépfalu kulturális nevezetességeit (barlanglakások, mészégetés), valamint a Bükkalja és a Déli-Bükk földtani, biológiai és őstörténeti (Suba-lyuk) értékeit mutatja be.

Cserépfalu, kaptárkő.jpgA Bükkalját felépítő riolittufa keletkezéséről (miocén vulkanizmus), különleges felszínformáiról - egyben kultúrtörténeti különlegességeiről -, a kaptárkövekről (Ördögtorony), a mészkőtérszín képződményeiről (Bervai Mészkő geológiai alapszelvénye, jégkori sziklaformák, barlangok).

A területet borító fás legelőkről, hegyi rétekről, a gyertyános tölgyesek, a szurdokerdők, a melegkedvelő tölgyesek és a karsztbokorerdők élővilágáról.

Hazánk legjelentősebb ősemberlelőhelyéről, a Suba-lyuk nevű barlangról (1932. április 27-én innen kerültek elő a neandervölgyi csontmaradványai) a tanösvény-ismertető füzetből kapunk átfogó ismereteket.

Cserépfalu, Subalyuk-barlang.jpgA falu határában található a Subalyuk-barlang, Közép-Európa egyik legrégibb ősemberleletének helye. Itt találták meg a Neander-völgyi ősember hazai nyomait, egy felnőtt nő és egy 3 éves gyermek csontjait. A későbbi ásatások során barlangi medve, oroszlán és hiéna csontmaradványai is előkerültek. A barlang nagyméretű, egy juhnyájat is képes befogadni.

Cserépfalu "KIsamerika" barlanglakások.jpgAz Ördögtoronyhoz vezető tanösvényen – a Berezdi sétányon – találhatjuk a Kisamerikai-barlanglakásokat. Különös nevét a reformátusok ragasztották rá gúnyból, utalva arra, hogy amíg a falu gazdagabb lakói a világgazdasági válság idején Amerikába vándoroltak ki, addig a szegények tufa-falba ásták lakásaikat, így csak „Kisamerikáig” jutottak.

A tanösvény állomásai:

Berezd-oldal: kilátópont -- Berezd-oldal: közetfeltárás -- "Kisamerika" -- Berezdaljai pincesor -- Mésztetői fás legelő -- Ördögcsúszda -- Ördögtorony-kaptárkő -- Mész-patak szurdoka -- Túrbucka -- Perpác-rét-hegyi legelő -- Víznyelő -- Hór-völgy közetei és felszíniformái -- Gyertyános-tölgyes -- Jégkori sziklaformák -- Törmeléklejtő erdő és szurdokerdő -- Bervai Mészkő geológiai alapszelvény -- Suba-lyuk -- Melegkedvelő növényzet -- Mészégetés -- Népi építészet

Geocaching adatok

Ördögcsúszda (GCCSUZ)
Szélesség N 47° 57,502'
Hosszúság E 20° 32,920'
Magasság: 317 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1578

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ignacz.csaba@gmail.com

(Csaba, 2015.03.04 17:58)

Sziasztok!
Aki Cserépfalut választja kikapcsolódásként annak mindenképpen érdemes végigjárnia ezt a tanösvényt!

Re: ignacz.csaba@gmail.com

(Sziasztok, 2015.04.08 22:36)

Hétvégén a Perpác körül a felét bejártuk a gyerekekkel, csodálatos, Látogató központól a piros T a túloldalon a sárga turistajelzésen vissza a a látogató központba 5 km kellemes délutáni séta.