Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Csipkés sírja - Erdőbénye

szarvas_panzio.jpgErdőbénye két település egyesítéséből jött létre. Ez a két falu Alsó- és Felsőbénye, vagy Mező- és Egyházasbénye néven fordul elő régi dokumentumokban. Először 1404-ben említik. 1604-től a Rákócziak birtoka, ők építtették a kastélyt és az alatta lévő pincerendszert, ami Hegyalja egyik legnagyobb összefüggő pincerendszere.

Erdőbényén szálltunk meg, hogy egy kicsit betekintést nyerjünk Tokaj-Hegyalja túralehetőségeibe. Egy könnyed, 5 és fél órás túrára invitáljuk természetbarát olvasóinkat.

A 17 km-es "oda-vissza" túra célja a Csipkés sírja, amiről maximum találgatásokból sejthetjük, hogy egy legendás betyár sírját jelképezi a fa tövében álló kőhalom.

 

csipkes_sirja_1.jpg csipkes_sirja_2.jpg

Túránk elején Erdőbénye utcáin barangolunk. Érdemes minél jobban elveszni a kis falucskában, eltévedni mérete miatt szinte képtelenség. Takaros házak, pincebejárók, hangulatos az egész. A főtérről indulva az Illés Pince a Rákóczi Ferenc utca első épülete. Ezen az utcán indulunk. A Vivamus pince bejárata után láttuk meg az első Piros piros_sav_2.gif túristajelzést, innen kezdve azt követjük végig. Vagyis követnénk, de elég gyérül van kihelyezve, ezért figyeljük az utcaneveket!

 

csipkes_sirja_3.jpg csipkes_sirja_4.jpg

Lesz egy kishíd, amin átkelve mehetünk az úton is tovább (Serház utca, majd jobbra Vörösmarty utca), de a patak mellett halad (Szilágyi János utca, Vörösmarty utca) az igazi túraút. Mindkét út ugyanarra visz.

A Vörösmarty utca zsákutca, a végén egy kis híd vezet át a patak felett, aztán a kerítés mellett haladva egy bezárt kiskapu állja útunkat. Ezt simán kinyithatjuk és mehetünk tovább balra tarva.

 

csipkes_sirja_5.jpg csipkes_sirja_6.jpg

Elérkezünk egy újabb sorompóhoz, ami már tényleg úgy tűnik, mintha nem akarna továbbengedni minket, pedig a piros piros_sav_2.gif jelzés is ott díszeleg rajta "Kossuth út" és "Tállya" felirattal. Valójában az a helyzet, hogy a túraút egy magánterületen halad tovább, és mindössze azért van bezárva a kapu, hogy a jámbor háziallatok ne tudjanak elszökni. A kapu nyitva van, nekünk épp a házigazda nyitotta ki és nyugtatott meg, hogy jó úton haladunk. Büszkén meg is mutogatta mi mindennel foglalkozik nyugdíjas évei alatt. Azt is megtudtuk, hogy az úton azért ritkák a túraút jelzések, mert gyakran azokkal a fákkal fűtenek, amiken a pingálás volt. Ettől függetlenül simán lehet haladani.

 

csipkes_sirja_7.jpg csipkes_sirja_8.jpg

Egy ideig még kaszált úton megyünk, majd szép lassan egyre magasabb lesz a talajnövényzet és egyre alacsonyabbra nyúlnak le a bokrok, fák ágai. Néhány méteren keresztül kicsit kommandósra kellett venni a figurát, aztán kiritkult az út. Innen kezdve kevés eltévedési lehetőségünk van, találunk megfelelő mennyiségű túristajelzést.

 

csipkes_sirja_9.jpg csipkes_sirja_10.jpg

Nem tudom, hogy az előző nap folyamatos esőzésének tudható-e be, de helyenként egy erdei patak folyik keresztül az úton, sőt van ahol a túraút és a patak egyazon nyomvonalon halad. Hajóra azért nem lesz szükség..

2,83 km környékén érkeztünk el az egyetlen olyan útcsatlakozáshoz, aminél visszafelé majd figyelni kell, hogy jobbra tartsunk. A térképen utólag megnézve arra is visszajutunk amúgy Erdőbényére, egy széles traktornyomni úton, de nem erdei fák között.

4 km után felnézhetünk az égre, eltűnnek egy időre a magas fák.

 

csipkes_sirja_11.jpg csipkes_sirja_12.jpg

8 km séta után erdőírtásból született tisztásra érkezünk, ahol jobbkézre megpillantjuk a kőhalmot és felette a fán a "Csipkés sírja" feliratot.

Úticélunkat ezennel elértük, hátraarc és irány vissza!

forrás: www.mozgasvilag.hu

 

Bor Mámor Bénye 2014. augusztus 15-17.
Erdőbénye
Fesztivál az erdőbényei kertekben

Az erdőbényei borászok idén is megnyitják kertjeiket a látogatók előtt a Tokaji borvidék legizgalmasabb gasztro-kulturális eseményén, a „Bor, mámor… Bénye” fesztiválon. Augusztus 15-17. között Tokaj-Hegyalja legjobb éttermei, borai és kézműves mesterei, valamint koncertek, kiállítások és gyermekprogramok várják a családokat, borbarátokat és a komótos gasztronómiai élvezetek híveit.

 

Geocaching adatok

Erdőbényei máslás (GCErMa)
Szélesség N 48° 15,955'
Hosszúság E 21° 21,314'
Magasság: 177 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1254

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.