Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Cuha-völgyi Tanösvény

2012.01.24

Cuha völgy 1.jpgA Magas-Bakony egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye a közel négy kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi Kirándulóerdő, illetve - az erdei tanteremmel is büszkélkedő - Tanösvény.

A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelítheted, melynek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon. A környék nagyobb városaitól (Győr, Pápa, Zirc) könnyen elérhető távolságra (max.: 40 km).

Cuha völgy 2.jpgA tanösvény szerves részét képezi az erdei tanterem, ahol lehetőség nyílik a látott, tapasztalt dolgok megvitatására. A tanösvény egész évben díjmentesen látogatható. A technika és természet harmóniájának szép példája a Cuha-völgyi milleneumi vasút és völgyhíd, amely az ország egyik legszebb vasútvonala, kezdeményezték is az ipari műemlékké nyilvánítását. Hrabali hangulatú a gyönyörű Porva-Csesznek vasútállomás épülete.

Cuha völgy 3.jpgHa itt jársz, semmiképp sem szabad kihagynod a völgy északi kijáratának közelében található, a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyeként elhíresült Betyárpamlag-barlangot, az éltető vizet adó, a természet tiszta ízét jelentő Kőpince-forrást, a Zörög-tetőt, valamint az Ördög-rétet, mely talán a Cuha-patak legszebb szurdoka, bejáratánál a Zsiványbarlanggal, mely sziklaüreg egykor az üldözőbe vett betyárok számára szolgált menedékként.

A Cuha-völgye az Öreg-Bakony talán egyik legkedveltebb kirándulóhelye a turistáknak. A Cuha - völgyi Tanösvényeny keresztűl a Hódos-ér völgyének bejárásával, a túra hossza közel 17 km.

Cuha völgy 4.jpgVinyéről a piros_sav.jpeg (P-sáv), piros_-_sav.png (P-kereszt) jelzésentúrajelzésen indulunk a valamikori Esterházy család fűrészüzeme mellett, majd a Cuha-völgye Tanösvényen folytattuk utunkat. A szép új tájékoztató táblák segítséget adtak a látnivalók jobb megértéséhez. A Kőpince-barlang a híres bakonyi betyár, Savanyó Józsi tanyája volt. Tágas, 14 m hosszú és 8 m széles a csarnok, mennyezetén kürtő nyílik a felszínre. A barlang megtekintése után, átkelve a patakon megkóstolhatjuk a Kőpince-forrás vizét.

Cuha völgy 5.jpgUtunkat rövid ideig levelé a patakvölgyben folytatjuk, majd a piros_-_sav.png(P-kereszt) jelzésű út jobbra kanyarodik. A legelő mellett elhaladva erdőbe jutunk. Visszatérünk a Cuha mellé, egyre szűkülő szurdokba érünk, utunkat a piros_sav.jpeg (P-sáv) jelzésén folytathatjuk. A szurdok legszebb részénél jobbra fel kell kapaszkodni a piros_barlang_sav.gif (P-barlang) jelzést követve a Zsivány-barlanghoz. Ez 20 m magasan a sziklafalba nyíló tágas fülke.

Cuha völgyi emlékmű.jpgA barlangot megnézve kitaposott, de nehezen járható út vezet a barlang feletti sziklaperem tetejére. Csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk! Folytassunk utunkat inkább a barlangtól lefelé a patakhoz, ezen átkelve a túlsó oldalon meredek kapaszkodó után a Remete-barlangba jutunk. Érdekessége a tetején nyíló kürtő. Az ügyesebbek ki is mászhatnak rajta, szép kilátás fogadja őket a völgyre. A Millenniumi emlékobeliszk, a műemléki viadukt, és több alagút látványa lenyűgözte azokat, akik először jártak ezen a vidéken. Porva-Cseszneknél áttértünk a sarga_kereszt_2_sav.gif sárga kereszt, majd a sarga_sav_2.gif sárga túrajelzésre.

 

Geocaching adatok

Cuha szirt (GCCszi)
Szélesség N 47° 21,149'
Hosszúság E 17° 49,952'
Magasság: 366 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1770

 

Geocaching adatok

Cuha-szurdok (GCuha)
Szélesség N 47° 20,947'
Hosszúság E 17° 48,408'
Magasság: 365 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2P

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1020

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nemodabuda1@gmail.com

(George, 2015.02.03 16:59)

2013 és 2014-ben mi már kétszer jártunk ezen a csodálatos helyen. A két Marika, Gita, és én George. Mivel a nyár közepén voltunk - a városba 35 C fok - az erdőbe kellemes 25-28 C fok várt bennünket. Vinyéről vonattal átmentünk Porva-Csesznekre és a folyó mellett a folyás irányába vissza sétáltunk a vasút állomáson hagyott autóhoz. Igaz, hogy a patakon kilencszer kellett átmenni, de a víz szint szinte a nullával volt egyenlő. A nyári városi meleg úgy látszik elriasztotta a sok kirándulót, mert szinte senkivel sem találkoztunk.

Re: nemodabuda1@gmail.com

(Gita, 2015.02.03 17:31)

A táj varázslatos volt, mint egy mesebeli természet.
Sokat nevettünk, időnként én nagyokat buktam, jól éreztük magunkat.A patak olyan széles vízű volt, hogy az egyik partról nem láttunk át másikra.A csobogását még mindig hallom.
Mindenkinek ajánlom télen és nyáron, tavasszal és ősszel is rendkívüli élményt nyújt.

szokelajos46@gmail.com

(Gyula, 2015.02.02 14:28)

2015.január 28.-án voltunk itt. Marika, Georg, Gita és én Gyula.Eszméletlenül gyönyörű időben, eltérve a kijelölt turista utaktól barangoltunk. A hó időnként térdig ért úgy gázoltunk. Csodálatos élményben volt részünk. Rajtunk kívül túrázót nem láttunk, annál több állatnyomot.

kreti.zoltan@gmail.com

(Kréti Zoltán, 2014.08.27 09:55)

A héten, hétfőn (08/25) voltunk itt. Nagyon szép! Talán azért mert hétköznap volt, nem voltak sokan, pár kerékpáros nem volt zavaró. Szemét sem volt sok annak ellenére, hogy szeméttartókat nem láttunk a túra során. Nagyon fontos infó, hogy Vinye és Porva között a patak nyolcszor-kilencszer keresztezi az utat. Átkelni csak a lerakott nagyobb köveken ugrálva lehet, felnőttnek sem könnyű, gyerekkel pedig lehetetlen. (Nem tudom máskor mennyi, most augusztusban volt víz a patakban rendesen, el is áztunk.) Tehát javasolt a gumicsizma, egyébként mezítlábas a történet...

falconhandre@yahoo.com

(Vas Tamás, 2014.05.01 11:33)

Nemrég jártunk ott. Vinyéről levonatoztunk Porvára, majd visszasétáltunk a völgyben. Nagyon szép, csak sajnos esett az eső, illetve felkapott hely lévén "tömeg" volt. De ami ennél jobban zavart, az az, hogy az emberek természetesnek veszik a szemetelést, kiabálást és úgy látszik a modern kori túrázás elengedhetetlen kelléke lett a dobozos sör. Valamint még figyelni kell, hogy a tiltás ellenére tömegesen kerékpározók el ne üssék az embert. Félreértés ne essék, nem a hellyel van baj, sajnos a Rám-szakadéknál ugyanezt tapasztaltuk legutóbb. A völgy egyébként gyönyörű. Biztos visszamegyünk még (a tömeg miatt lehet, hogy inkább hétköznap).