Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Dera-patak szurdokvölgye, Pilisszentkereszti szentkút túra

2012.10.21

Táv: 6km körtúra.

Dera-patak szurdokvölgye.jpegPomázról Pilisszentkereszt-Dobogókő irányába, a műútról könnyen megközelíthető egy balra levezető aszfaltozott út, ez vezet le a szurdokvölgy parkolójához (N47 41.090 E18 55.187), itt kiépített pihenőhely, egy nagyobb tisztás, és tűzrakóhely vár ránk, ahol egy kis szalonnasütésre is van lehetőség.

Dera-patak szurdokvölgye.jpgDera-szurdok - a mi Svájcunk, amikor a szemünk elől már eltűnnek a házak és a ma már használaton kívüli mészégető kemencék, ott kezd el meredeken mélyülni és szűkülni a völgy. A Pilis leghosszabb folyóvize nem messze Pilisszentkereszttől szurdokszerű, meredek völgyet vájt magának az idők során. A "dera" szó maga is rést, szakadékot jelent. Ezt a találó nevet a Pomázon élő szerbek adták egykor a folyónak és így a szurdoknak is. Nos a Dera-patak völgye nem hazudtolja meg a nevét: a folyó 1-1,5 kilométeres mély, meredek szurdokot alakított itt ki. Tükörsima felületűre kopott kövek törik meg rendre a folyó felszínét. A Dera hangos csobogással száguld végig a medrén egészen addig, amíg Szentendre alatt végül a Dunába torkollik.

Dera-patak szurdokvölgye.jpegA túrázók romantikus hangulatú fahidakon kelhetnek át a folyón, és ha kicsit szusszannának kirándulás közben, kényelmes kialakítású pihenőhelyek várják őket, ahol akár egy kis tábori szalonnasütésre is van lehetőség. Olyan lélegzetelállító szépségű ez a környék, hogy az ember könnyen belefeledkezik a túrázásba, és egyszer csak azon kapja magát, hogy már 5-6 kilométert is megtett gyalog és leküzdött közel 200 méter szintkülönbséget. Aki azonban nem vállalkozik az összességében mégiscsak erőt próbáló túrára, az megállhat a szurdok bejáratánál található napsütéses, barátságos kis tisztáson. Itt is kellemesen el lehet tölteni az időt, de a túrát kihagyni nem érdemes!

Dera-patak szurdokvölgye, a parkoló.jpgKezdjük el a túránkat induljunk el a kisebbik fahídon áthaladva, a kék sáv kek_sav_2.gif jelzését követve, be a patak mellett a szurdokvölgybe, ez a jelzés fog minket bekisérni Pilisszentkereszre.

A Dera (Kovács) – patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugat irányú, nagyon meredek szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A patakban apró rákokat, különböző ízeltlábúakat figyelhetünk meg.

Dera-patak szurdokvölgye, Kölyuk.jpgA szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött dachsteini mészkő formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását.

A szurdokvölgy kijáratánál, egy kisebb mesterséges gát fogad minket, mellette kiépített pihenő, tűzgyújtóhely, és egy a túristák elől lezárt kőlyuk található.

Dera-patak szurdokvölgye, Mészégető.jpgFolytatva utunkat lassan feltünnek Pilisszentkereszt házai, elhaladunk egy használaton kívüli rogyadozó mészégetőkemence mellett. Kiérve az országútra azon jobbra fordulva haladjunk kifelé a faluból. Kanyargósan halad le a hegyről a műút, figyeljünk oda a forgalomra, keskeny a patka az út mellett, balesetveszélyes sétálni a főút mellett.

Pilisszentkereszti szentkút túra.jpgEgy jobbra erősődő kanyarban, velünk szemben egy lezárt sorompót látunk, itt csatlakozhatunk be ismételten a túrista jelzéssel ellátott erdészeti útba. Egyenesen haladjunk a kék kereszt sáv kek_kereszt_2_sav.gif jelzésén mélyen be az erdő rengetegébe. 1km megtétele után érjük el a Szentkutat.

Pilisszentkereszti szentkút túra.jpgE rendben tartott, be is kerített forrást, amely fölé a község kis kápolnafélét is emeltetett, nem csak Pilisszentkereszt, de az egész vidék csodatevő helynek ismeri. Tavaszi és őszi búcsúkor még a szomszéd megyékből is felkeresik. Némelyek fehér galambot láttak vizében fürödni, mások Mária képét látták benne. Vizét más megyékbe is hordják. Ez az üdülőhelyekkel is ellátott, állandóan árnyékos hely a pilisszentkeresztieknek kedves sétahelyük.

Az egyházi jóváhagyással nem rendelkező szentkút Pilisszentkereszti szentkút túra.jpgtisztelete az 1860-70-es években keletkezett. 1913-ban a falut bemutató könyvecske szerint Urbánéknak megjelent a Szűzanya a forrásnál. 1949 május 3-án a tavaszi búcsún részt vett 19 éves Erdei Matild súlyos bénulásból meggyógyult.

Induljunk visszafelé a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzésen, elérve a főutat annak baloldalán egy kissé elhanyagolt régi erdészeti úton vezet minket végig a jelzés a parkolóig.

Visszaérve a parkolóba, még érdemes átkelni a nagy fahídon a túloldalon egy elhagyott kőbányát, a hidtól balra pedig egy használaton kívüli mészégető kemencét tekinthetünk meg.

Geocaching adatok

Dera-patak szurdokvölgye (GCDERA)
Szélesség N 47° 41,104'
Hosszúság E 18° 55,155'
Magasság: 260 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=668

Szent kút (GCmkut)
Szélesség N 47° 41,714'
Hosszúság E 18° 54,986'
Magasság: 416 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=919

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

almika1228@gmail.com

(Marti, 2016.09.03 18:45)

2016 augusztusaban jartunk itt. Konnyen megtalalhato,a gps koordinak oda vezetik az autot a parkoloba. A szurdok jol kiepitett,konnyen jarhato. Ami nem tetszett,hogy a szurdok teruleten belul kialakitott pihenohelyen halomban allt a szemet. Elegge illuziorombolo volt,egy nagy zsakot igazan kirakhatnanak az illetekesek,ha szemetes kukak nincsenek kirakva. Ottjartunkkor nemet es holland turazok is voltak,nem jo pont a kulfoldiek szemeben ez a hianyossag.

k.dani@index.hu

(Kiss Dániel, 2016.01.13 13:26)

2016. január 9-én mi is ellátogattunk a Dera-szurdokba is, nem volt jeges. :)

https://www.youtube.com/watch?v=oA77d_Ta7gc

otto19411@gmail.com

(Horváth Ottó, 2015.09.06 16:57)

Igazán gyönyörű. Mi busszal mentünk a helyszínre ezért adnék egy kis segítséget:
A dobogókői buszról a Nagykovácsi-pusztánál kell leszállni.Tovább az országúton, kb. 800 métert, ott van balra az a parkoló ( a 15. km -el szemben) ahonnan indul a szurdok. Kiépített az út tele hidakkal, könnyem járható, szép még gyerekekkel is ajánlott. Kb. 1.5 óra alatt végigjárható. A végén beérünk Pilisszentkeresztre, ahogy a fenti leírás írja. Jobbra megyünk a betonúton kb. 800 méter múlva a kanyarnál indul az út a Szentkúthoz (kék kereszt.) Szentkútról javasolt a visszaút a sárga kereszten, amely bevezet a falú közepébe. Kiérve a betonútra jobbra kell menni. 200 méter múlva a ott a buszmegálló(Pilisszántói elágazás).
Kényelmes, nagyon szép séta, tessék elmenni.

otto19411@gmail.com

(Horváth Ottó, 2015.06.24 14:27)

Kedveseim! A leírás azt írja""....Dobogókő irányába, a műútról könnyen megközelíthető egy balra levezető aszfaltos út...."HOL? HOL? a turista térképet hiába nézem, Pomáz és Dobogókő között hosszú az út. Hol az a balra levezető? nem lehetne odaírni hányas kilométernél??? Kérem aki tudna egy kicsit pontosabb leírást( pl. szilvia.papp.fa@gmail.com) kérem adja meg.
Köszönöm otto19411@gmail.com

Re: otto19411@gmail.com

(turautak.com, 2015.06.24 18:25)

N47 41.090
E18 55.187

Ennél pontosabban hogyan adjam meg. Pomáz és Pilisszentkereszt között nincs másik balravezető aszfaltút csak ez. LasSabban kell haladni és észre lehet venni.

Re: otto19411@gmail.com

(Jani, 2015.08.18 07:23)

Autóval: Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt kb. 2 km-re balra ágazik le egy aszfaltút a Szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz. Sajnos tábla nem jelzi, szóval legyünk figyelmesek, Pomáz felől jőve a 15-ös kilométerkőtől 3-4 méterre balra kell lekanyarodni.

webjani99@gmail.com

(Jani, 2015.08.18 07:20)

Dera szurdok
Autóval: Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt kb. 2 km-re balra ágazik le egy aszfaltút a Szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz. Sajnos tábla nem jelzi, szóval legyünk figyelmesek, Pomáz felől jőve a 15-ös kilométerkőtől 3-4 méterre balra kell lekanyarodni.

vbetty84@freemail.hu

(Betti, 2014.07.18 12:41)

Mi is voltunk a napokban, tényleg szép :) Nekem azonban egy kicsit "illúzió-romboló" volt, hogy a visszautat a főút mellett kellett megtenni és nem hasonló helyen, mint a szurdok. :-/ és a parkoló így iszonyat messzinek tűnt :D A szurdok azonban valóban gyönyörű :D

szilvia.papp.fa@gmail.com

(Papp Szilvia, 2014.07.13 20:37)

Mi ma voltunk itt a Pàrommal. Gyönyörū. Több tùràzòval, gyerekekkel ès kiskutyàkkal is talàlkoztunk. Mindenkinek ajànlom, hihetetlenül szèp.

bpaszti@gmail.com

(Terka, 2014.03.03 20:57)

körtúra vagy pilisborosjenő Egri vár