Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Festői vártúra Magyarországon

2013.05.07

Egy rendhagyó virtuális sétára invitáljuk a kedves olvasót, Bihari Puhl Levente festőművész szemén át, Magyarország csodálatos váraihoz.

levy.jpgLevy- teljes nevén Bihari Puhl Levente 1957-ben született Székesfehérváron. Életének egy sorsdöntő fordulata segítette festészeti pályára 1977-ben. Ekkor elkezdett festészetet és anatómiát, modellrajzot tanulni. Különféle képzőművész körök mellett otthon rendezett be önképző műhelyt. 1980-tól külföldi megrendelésekhez jutott. Amerikai, angol, francia műkereskedők látták el munkával, majd később német, osztrák, és olasz galériák megrendeléseire dolgozott. Itt tanulta meg a klasszikus festészet alapjait, és mesterfogásait - ami felé mindig is vonzódott. 1990-től kezdett el több társával csoportos kiállításokat is rendezni, s így egyéni és csoportos tárlata 2006-ig több, mint 100 volt az országban. Főbb helyek: Budapest, Debrecen, Baja, Békéscsaba, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Pápa, stb. 2000 novemberében nagyszabású kiállításon mutatta be sokrétű munkásságát Siófokon, majd 2005-ben ugyanott megrendezte az első Levyntgard ki- és beállítást.

Levy őstehetség! Művészetének két alappillére a mesterség és az ihlet. Számára a festészet elengedhetetlen követelménye a mesterségbeli tudás, aminek a dolgok szerkezete (anatómia, részletismeret), felépítése, a térszerkesztés, a kompozíció, valamint a színkeverés a legfőbb összetevői. Az általam ismert egyetlen olajfestő, aki a reneszánsztól a legmodernebb izmusokig minden technikában jártas. Nem jellemző viszont rá az uniformizmus (azonos színhasználat, azonos témaválasztás, és az azonos ecsetkezelés.) Művei nem egysíkúak. Éppen ezért teljesen egyedi és egyéni utat jár. Képeinek témáját az ihlet határozza meg. Ez dönti el, hogy egy alkotást impresszionista, kubista, romantikus, szürreális, vagy egyéb más modorban ad elő.

Bihari Puhl Levente festőművész
8600 Siófok, Bajcsy-Zsilinszky út 155.
Tel.: 06-84/311-397  Mobil: 06-30/3944-786
levente558@gmail.com

szantodpuszta-meghivo-scan.jpg

FESTŐI VÁRTÚRA MAGYARORSZÁGON

Nem célom tudományos jellegű értekezést, tájleírást vagy vártörténeti jellemzést készíteni, hisz ilyen anyagot bőven találhat bárki könyvtárakban, interneten ismeretterjesztő leírásokban, lexikonokban, wikipédián. Elsősorban a festményeken látható várak adta érdekességeket, benyomásaimat, hangulataimat, szubjektív élményeimet fogalmaztam meg, ezzel is életszerűbbé téve az adott témát, s így a néző, az olvasó akár saját élményeivel is találkozhat bennük.

A várakkal komolyabban 1999 márciusának elején találkoztam, amikor kisbéri kiállításunkról hazafelé tartva a cseszneki várba látogattunk. Nagy Feri, nagy viharkabátjában – mert hideg idő volt - épp a várnál legeltetett pár kecskét, s csak úgy foghegyről odaböktem a kérdést: „be lehet menni a várba?” Nem is sejtettem, hogy ő a vár kapitánya. Mivel Feri nagyon kedves ember, össze is barátkoztam vele. Ő vezetett be a várak rejtelmeibe, s el is határoztam, hogy az összes magyar várról egyedi megfogalmazásban készítek festményeket. Az első vár-feldolgozást 2000-ben komponáltam, Csesznuk vára címmel, s ez jelenleg is Cseszneken található. Azon a művemen tematikus formában, kissé szürreálisan dolgoztam fel a várat, hasonlóan a 2002-ben festett A múlt ébredéséhez, amin Döbrönte vára adta az alapihletet. Nagy kihívás lett azonban az előbb említett, összes magyar várról festendő kollekció elkészítése, s ezt több megközelítésben terveztem. Először a Kárpát-medencei várakat kezdtem festeni, különféle alapokra, fákra, kő és kerámia lapokra, egyik sorozatot egyedien megmunkált fakeretekben adva elő. Persze az összes elkezdett sorozat abbamaradt, megfelelő érdeklődés hiánya miatt, de a terv továbbra is bennem él. Eddig megfestett váraimmal indulunk el körülnézni, egy kissé elbújni a múlt hangulataiban, meséiben, történeteiben, hisz mindegyik vár mond valamit a maga puszta látványában is. Először ebből a megközelítésből látunk néhány festményt.

HOLLÓKŐ VÁRA

levy_holloko.jpgolaj-fatábla, 30 x 90 cm, 2003.
magángyűjtemény

DÖBRÖNTE VÁRA

levy_dobronte.jpgolaj-fatábla, 30 x 90 cm, 2003.
magángyűjtemény

VÁR ÁLLOTT… - Bozsok

levy_bozsok.jpgolaj-fatábla, 30 x 90 cm, 2003.
magángyűjtemény

KILÁTÁS A KEREKI VÁRBÓL

levy_kereki.jpgolaj-fatábla, 30 x 90 cm, 2003.
magángyűjtemény

Döbröntét 2000 táján fedeztem fel, s egy nyári kirándulásunk alkalmával megnéztük a várat. Nagyon hatásos volt, gyönyörű tiszta idővel, s hazafelé, nem messze tőle megálltunk egy út nyiladékában, mert oly gyönyörűen sütötte be a hatalmas horizontot a lemenő nap fénye, hogy nyomban egy másik festmény is megjelent bennem, amit Napnyugat c. alkotásomon készítettem el. A messzi távolban még az Alpok közeli hegyeinek vonulatai is felsejlettek. Abban az időben hallottam Ritchie Blackmore, az egykori Deep Purple híres gitárosának újabb szerzeményeit, melyeket a kellemes hangú Candice Night énekesnővel készített, és Blackmore’s night címmel váltak ismertté. A dalok szinte mindegyike középkori impressziókat, váras élményeket hordoz, s nagyon sok dalban korabeli hangszereket is megszólaltatnak. Várak festésekor szinte mindig ezeket a zenéket hallgatom, hisz a régmúlt hangulatait idézik mai előadásmódban.

A MÚLT ÉBREDÉSE

levy_mult_ebredese.jpg

olaj-fatábla, tölgyfa keretben, 70 x 90 cm, 2001.
Levy Galéria

Nagy Ferenc szerint Csesznek egykori neve Csesznuk volt…

CSESZNUK VÁRA

levy_fa_csesznek.jpg

olaj-fatábla, faragott címerekkel, 120 x 115 cm, 2000.
magángyűjtemény, Csesznek

Bozsokon 2003-ban utaztam keresztül először, s a falu végéhez közeledve, az út jobboldalán fedeztem fel a romokat. Egyből meg is álltunk, s átkutattuk a környéket. A várkastély maradványai igen lepusztult állapotban voltak, tetején tujabokrok nőttek, ahogy a képen is látható. Pár év múlva ismét felkerestük a helyet, de csak bozótok látványa fogadott, a falakat, s mindent ledózeroltak, így csak fotókon, és Levy festményein láthatók…

BOZSOKI ROMANTIKA

levy_bozsoki_romantika.jpg

olaj-fatábla, 70 x 60 cm, 2008.
Levy Galéria

Most pedig induljunk el vártúránkra.

Ezeket az építményeket stílusosan épületkerámia, vagy kőlapokra készítettem. Két sorozaton mutatom be a várakat, ezek közül az egyik sorozat darabjait egyedi fakeretekben helyeztem el, utalva ezzel a kő és fa kapcsolatára, mivel a várakban mindig találhatók fából készült dolgok: felvonóhidak, mennyezet gerendái, padlózat, bútorok, s amely fákat környezetükből termelték ki. Sok esetben a hatalmas kandallókban ezzel is fűtöttek, amikor zimankós teleken, a nem éppen mai technikával hőszigetelt ablakok résein betelepedett az északi szél hordta hó - bizony rengeteg fát kellett eltüzelni, hogy a hatalmas, hideg kőfalakkal körülvett helyiségeket be tudják fűteni.

Unalmas, háborúktól mentes időkben előkerültek a fafaragók, vagy csak a furulyáját díszítő suhanc trubadúr, és fába vésték koruk élményeit. Így találtam fontosnak, hogy ilyen megközelítésből egyik sorozatomat díszített, faragott keretekben adjam elő. Ebből a kollekcióból válogattam az első pár képet.

Először ezekből mutatunk be hatot.

A GYŐZELEM VÁRA - Kőszeg

levy_koszeg.jpg

olaj-kerámia, borókafa keretben, 25 x 25 cm, 2005.
Levy Galéria

ERDŐDY HÁZA - Jánosháza

levy_janoshaza.jpg

olaj-kerámia, kőrisfa keretben, 42 x 42 cm, 2007.
Levy Galéria

REGÉC KINCSE

levy_regec.jpg

olaj-kerámia, almafa keretben, 30 x 30 cm, 2005.
Levy Galéria

FÜZÉR

levy_fuzer.jpg

olaj-kerámia, tuja és kajszibarackfa keretben, 34 x 34 cm, 2005.
magángyűjtemény, Budapest

BOZSOKI ROMANTIKA

levy_bozsoki_romantika_keramia.jpg

olaj-kerámia, bükk- és szilfa keretben, 34 x 34 cm, 2005.
Levy Galéria

SIMON TORNYA - Simontornya

levy_simontornya.jpg

olaj-kerámia, vérszilvafa keretben, 30,3 x 30,3 cm, 2002.
Levy Galéria

Egy másik sorozatból néhány vár szintén kerámialapokon.
Először a Dunántúlon barangolunk, kanyarodva északnak, délnek, nyugatnak, keletnek.

KŐSZEG

levy_koszeg_olaj.jpg

olaj-kerámia, 33 x 33 cm, 2008.
Levy Galéria

BUDA

levy_buda.jpg

olaj-kerámia, 47 x 47 cm, 2008.
Levy Galéria

GESZTES

levy_gesztes_2.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

CSÓKAKŐ

levy_csokako.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

CSESZNEK

levy_csesznek_3.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Magángyűjtemény, Csesznek

DÖBRÖNTE

levy_dobronte_2.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

SÁRVÁR

levy_sarvar.jpg

olaj-kerámia, 47 x 47 cm, 2008.
Levy Galéria

EGERVÁR

Ez a várkastély Zala megye északi szélén található.

levy_egervar_2.jpg

olaj-kerámia, 47 x 47 cm, 2008.
Levy Galéria

JÁNOSHÁZA

levy_janoshaza_2.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Levy Galéria

Jánosháza után a 8-as út mentén haladunk.

SOMLÓ

levy_somlo.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

ESSEGVÁR

Bánd község mellett.

levy_essegd.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

Ismét délnyugatra látogatunk.

SÜMEG

levy_sumeg.jpg

olaj-kerámia, 33,5 x 33,5 cm, 2007.
Levy Galéria

Sümegen a Kapitány Hotel aulájában járkálva lettem figyelmes egy kis teremre, ahol érdekes faragások látszottak ki a félig tárt ajtón. Belépve láttam, hogy történelmi Magyarországunk összes vármegyéjének címere van megfaragva. Nagyon megkapó látvány volt, s még erőteljesebben inspirált váras sorozataim festésére, elképzeltem hasonlóan, más várakban ezeket a műveimet.

Lassan haladunk a Balaton felé.

HEGYESD 

A kicsi hegy tetején álló várból már alig látható valami.

levy_hegyesd.jpg

olaj-kerámia, 30 x 33,2 cm, 2006.
Levy Galéria

CSOBÁNC

levy_csobanc.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
magángyűjtemény, Budapest

A Csobánc hegy tetejének nyugati szélén 1993-as, nyár végi kirándulásunk alkalmával fedeztem fel a vár maradványainak szikláit. Családommal autóztunk a hegy közelében, amikor egy óriási madarat vett észre lányom, amint siklórepülésben ereszkedik lefelé. Megálltunk, s kiszállva láttuk, hogy ez a hatalmas madár nem más, mint egy merész, siklóernyős fickó. Nekivágtunk hát a turistaútnak, s felkapaszkodtunk a hegytetőre, mely egy fűvel vastagon benőtt rét, a bazaltsziklákból évmilliók alatt képződött talajon. Kerestük a srác leszállóhelyét, s így bukkantunk a várra, melynek egyik tornyára az akkor 4 éves Tomi fiam fel is mászott. Pompás volt ennek a feketés-szürke oromnak látványa a rajta ülő kisgyermekkel, a tágas, délutáni nap sütötte, aranyló tapolcai medence-háttérrel, benne a Szent György-heggyel. Az 1996-ban készült Hegyek dala című festményem alaptémája lett ez az élmény.

2009-ben Dani fiammal vettük be a hegyet - aki akkor szintén 4 évesen, mint komoly túrázó, nyomult velünk fölfelé – s láttuk a sok siklóernyős milyen bátran úszik a kék légóceánban, majd ahogy partot érnek a sziklák, bokrok között.

NAGYVÁZSONYI TÖREDÉK

levy_nagyvazsony.jpg

olaj-márvány, 31 x 23 cm, 2006.
Levy Galéria

Nagyvázsonyról gondolom, sokaknak a vizesárok jut eszébe a várhoz vezető híd alatt, aminek alján mindenféle csillogó pénzérmék feküdtek, bár volt köztük, melyek már alig látszottak az évtizedek óta rájuk telepedett algától, moszattól. A Messenger-krokodil medencéjét ennek hatására készítettük el még 1991-ben, amikor házunk emeleti részén kialakítottuk alkotóközösségünk műtermét és a galériát. A kicsi fürdőszobában volt egy zuhanyzótálca, benne lubickolt az a kis 20 cm hosszú gumikrokodil, melyet Tomi fiam még babakorában kapott. A vízbe egyértelműen zöld nyomdafestéket öntöttünk – mivel ez a szín volt a Messenger színe - s ettől volt szép zöld a víz, a krokodil bőrét meg is fogta. A medencébe pénzérméket lehetett dobni bárkinek, aki feljött hozzánk. Persze az ajtóra ki volt írva, hogy „ITT A MESSENGER-KROKODIL DOLGOZIK – CSAK ÉRMÉT FOGAD EL MUNKABÉRKÉNT” Volt is a vízben mindenféle pénz, még Cent, Schilling, német Márka, és garas is. Voltak azonban olyanok, akik nem mertek bemenni a fürdőbe…

Átvágunk a hegyeken, s Várpalota mögötti erdő mélyén találjuk Bátorkő romjait. Hosszan kell barangolnunk, mire rábukkanunk. Mi két fiammal 2006 márciusának végén mentünk felfedezni.

Ebben az időszakban a legjobb talán várakat kutatni, mivel ilyenkor az erdő még átlátszó, lassan ébred téli álmából. A tavalyi avart lila és fehér virágszőnyegével fedték már az odvas keltikék tömegei, bár ibolyák is keveredtek közéjük. Kora tavaszi, erdei sétáink alkalmával azonban nem árt körültekintőnek és elővigyázatosnak lennünk, mert ilyenkor bárhol megzavarhatunk egy vaddisznó családot, a malacok még csíkosak és fiatalok, a kocák pedig igen dühösek. Mi szerencsére eggyel sem találkoztunk. Majd másfél órát gyalogoltunk az egyre mélyebb völgyekbe vezető turistautakon, mire a várat megtaláltuk. Mondhatom meghökkentő és bizarr látvány volt amint az egyre sűrűsödő hatalmas sziklák legnagyobbikán megjelent a kísérteties vártorony még megmaradt fala. Fantasztikus élmény, bárkinek ajánlom, aki szereti a nem egyhangú kirándulásokat – bár Zaránd fiunk ásítozva jött végig az úton visszafelé. Az élményt csak egy-két erdei rodeó-motoros, és a bográcsozók, hétvégi szabadidősök cigarettafüstje tette groteszké.

BÁTORKŐ

levy_batorko.jpg

olaj-kerámia, 42 X 42 cm, 2008.
magángyűjtemény, Budapest

Innét SZABADBATTYÁN következik a Kula-toronnyal.

levy_szabadbattyan.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

A Kula-torony (vár) egyszerűen fellelhető Szabadbattyán keleti felén, de Fehérkő vára a Kereki melletti erdős domb tetején viszont jó kis kirándulás. A vár romjainak faláról gyönyörű kilátás nyílik a távoli Balatonra, és északi partjának hegyeire.

Majd Somogyban KEREKI.

levy_kereki_2.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

Tolnában három várat nézünk meg.

OZORA

levy_ozora.jpg

olaj-kerámia, 47 x 47 cm, 2008.
Levy Galéria

SIMONTORNYA

levy_simontornya_2.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

DÖBRÖKÖZ

levy_dobrokoz.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Levy Galéria

Ozorán nem csak a teljesen épp állapotban lévő várkastélyt érdemes megnézni. Számomra ez az eldugott falu nagyon sok élményt, érdekességet tartogatott: kikövezett várárok kanálisán hangulatos hidacskák ívelnek át, szőlőkkel is beültetett dombjai, kis terei, házai amolyan reneszánsz hatást kölcsönöznek ennek a – mellesleg – tipikus, a megye északleleti szélébe csúszott tolnai településnek.

A simontornyai várat egy másik sorozatban mutatom itt be.
Döbrököz Tolna belsejében található, szintén érdekes falu. A vár romjai nagyon elenyészőek, de megéri felkeresni. Én 2006 nyarán jártam ott először.

Innét egy hatalmas ugrással az Alföld délkeleti csücskében találjuk magunkat.

GYULA

levy_gyula.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Levy Galéria

Majd ugyanekkora ugrással északkeleten.

VAJA

levy_vaja.jpg

Az Alföld nem olyan gazdag várakban, mint hegyeink, így nem is időzünk sokáig ezen a területen. Inkább várkastélyok, kastélyok, kúriák és templomromok találhatók itt. Persze az általam bemutatott két váron kívül azért vannak még hasonló épületek – például Szegeden is – valamint földvárak.

Lassan eljutunk az Északi-középhegységbe, ahol ismét várak, romok tömegével találkozunk, melyek között vannak egészen épek, mint Sárospatak, vagy Eger, és alig láthatók.
A füzéri vár alatt található Koronaőr Vendégházban többször megszálltunk, s éttermének egyik különlegessége, hogy Levy-festmény is található falán. Kovácsné Julikát, a tüsténkedő, kedves háziasszonyt nem felejtjük el, az általa felszolgált finom ételekkel, a cserépkályhás, falusian berendezett szobákkal, és a rétessel, amit ő maga sütött.

SÁROSPATAK

levy_sarospatak.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Levy Galéria

FÜZÉR
(másik feldolgozásban)

levy_fuzer_masodik.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

KÉKED

levy_keked.jpg

olaj-kerámia, 46 x 46 cm, 2008.
Levy Galéria

REGÉC

levy_regec_olaj.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Levy Galéria

DIÓSGYŐR

levy_diosgyor.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Levy Galéria

SIROK

levy_sirok_olaj.jpg

olaj-kerámia, 31,8 x 31,8 cm, 2008.
Levy Galéria

KISNÁNA

levy_kisnana.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2008.
Levy Galéria

HOLLÓKŐ

levyi_holloko_haromszog.jpg

olaj-kerámia, 42 x 42 cm, 2008.
Levy Galéria

A Dunakanyarba érve Visegrádon időzünk egy kicsit.

VISEGRÁD – Alsóvár

levy_visegrad_alsovar.jpg

olaj-kerámia, 32 x 33,7 cm, 2006.
Levy Galéria

VISEGRÁD – Fellegvár

levy_visegrad_fellegvar.jpg

olaj-kerámia, 29,5 x 29,5 cm, 2006.
Levy Galéria

Vár-sorozatot készítettem még különféle falapokra, melyeket talpakra helyeztem, s így ezek a tárgyak polcokra, vitrinekbe helyezhetők. Jánosházi, több mint 200 éves házunkat borító öreg cserepek is kiváló alapot adtak egy másfajta modorban előadott vár-kollekció megvalósításához.

levy_talpas_falapokon.jpg

talpas falapokon

 

levy_200_eves_tetocserep.jpg

200 éves tetőcserepeken

 

CSEREPES VÁRTORONY - Sárvár

levy_cserepes_vartorony.jpg

olaj-tetőcserép, 36,2 x 18,2 cm, 2006.
Levy Galéria

Manapság várainkat többféle módon próbálják hasznosítani, újraéleszteni. Így lehet az, hogy a 21. század elején várkapitányokkal találkozhatunk nem egy hazai várunknál, s e kapitányok valódi várurak hatását keltik. Elég, ha Sümegre gondolunk, ahol egész várbirtok terül el, s ami a várhoz kapcsolódik – vagy még azon túl is – minden megtalálható itt: várjátékok, lovagi torna, földalatti medence, szálloda, kézműves vásár, és süvöltő északi szél a vártornyok ablakai között, amely a tetőcserepeket meglebegtetve misztikusan csörgő szélharang hangját adja. Visegrádon szintén hatalmas, ágyúdörgéssel színezett várfesztivál bontja meg a környék nyári hangulatát. Cseke László, a vár kapitánya szívesen látja ilyenkor vendégül, és meg is szólaltatja, mikrofonba erősített, dübörgő hangján Papp Jánost, aki e szavakkal hirdeti a lovagi torna győztesét: „Éljen a győző!” János hangját az Eddáéval és István királyéval együtt gyakran hallhatjuk Cseszneken is. A csendes szerénységben megbújó és alkotó Nováki Gyula – a földvárak tudora és kutatója – büszkén tekint ránk egy 200 éves tetőcserépre komponált tihanyi földvárból kinőve. Gyula bácsit 2002 táján ismertem meg, amikor Ádánd külterületén található Hetyei romot kutattuk Lévi Krisztián, nagy várkedvelő és kutató barátommal. Még abban az évben meghívtam galériámba, és jót beszélgettünk, miközben elmesélte, hogy ő a kevésbé látványos földvárak kutatója, s nagyon sok publikációja jelent meg e várakról különféle szaklapokban. A legfeltűnőbb és legérdekesebb az volt, hogy 80 év fölötti kora ellenére fiatalokat is megszégyenítő frissességgel, kedvvel járta a dimbes-dombos, bozótos tájakat, feltérképezve ezeket a várakat – szintén hasonló korú feleségével. Az adott településekre vonattal, busszal, a konkrét helyszínekre pedig gyalog jutottak el, sokszor a kutatáshoz szükséges felszerelést cipelve. Szívesen betársultam volna egy-egy ilyen kirándulásba, mert azért a földvárak sem akármilyen képződmények.

ÉRKEZIK A HERCEG

levy_erkezik_a_herceg.jpg

olaj-kerámia, 45 x 35 cm, 2008.
magángyűjtemény, Sümeg

FELLEGVÁRY GYŐZŐ

levy_fellegvary_gyozo.jpg

olaj-kerámia, bálványfa keretben, 33 x 33 cm, 2007.
Levy Galéria

Nagy Ferenc a cseszneki vár kapitánya

AZ ÉN VÁRAM

levy_az_en_varam.jpg

olaj-kerámia, 30 x 30 cm, 2005.
magángyűjtemény, Csesznek

EGY FÖLDVÁR TITKA – Nováki Gyula arcképe

levy_egy_foldvar_titka.jpg

olaj-tetőcserép, szil- és bükkfa keretben, 37 x 18 cm, 2005.
magángyűjtemény, Budapest

Cserszegtomajon pedig Tóth László magánvárával találkozunk, melyben a Nyugat-Balaton Várszínház működik.

CSERSZEGI ÉLMÉNYEK

levy_cserszegi_elmenyek.jpg

olaj-fatábla, 50 x 70 cm, 2001.
magángyűjtemény, Cserszegtomaj

S ha már a színháznál tartunk, a nagy drámaíróval meditáljunk egy kicsit, s e lamentálás váraival – melyekben nem csak drámák és balladák, hanem gyermekkorunk meséi (Csipkerózsikától Lorkán át Shrekig) is felélednek - fejezzük be vártúránkat.

ELMÉLKEDÉS SHAKESPEARE UTÁN

levy_elmelkedes.jpg

olaj-fatábla, 50 x 40 cm, 1996.
Hotel Janus, Siófok

A HÉTTORNYÚ VÁR

levy_hettornyu_var.jpg

olaj-fatábla, 70 x 50 cm, 2002.
magángyűjtemény

MESE – A héttornyú vár

levy_mese.jpg  

olaj-fatábla, 50 x 50 cm, 2005.
Levy Galéria

Siófok, 2013. 

Bihari Puhl Levente festőművész
8600 Siófok, Bajcsy-Zsilinszky út 155.
Tel.: 06-84/311-397  Mobil: 06-30/3944-786
levente558@gmail.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.