Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fürkész-tanösvény (Jósvafő)

2013.03.04

Jósvafő - Aggteleki NP
Állomások száma: 12
Hossza: 3km
Bejáráshoz szükséges idő: kb. 2,5 óra
Jelzése: narancssárga sáv
Téma: természeti érték
Idegennyelv: angol, szlovák (vezetőfüzet)
Vezetőfüzet: letölthető (pdf)

Fürkész-tanösvény (Jósvafő) 1.jpgA két óra alatt bejárható útvonal állomásainak táblái játékos feladatok elvégzésére ösztönzik a túrázókat. Különösen ajánlott családoknak és gyerekeknek, mivel a természet megfigyelésén alapuló feladatok megoldása közben, szinte észrevétlenül sajátíthatók el a természettudományos ismeretek.

Az állomáshelyeket jelölő táblák mindegyikén megjelenik a tanösvény logója, egy fürkészdarázs mesefigura, aki egy-egy, a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladat elvégzésére, vagy játékra szólítja a túrázókat.

Fürkész-tanösvény (Jósvafő) 2.jpgA feladatok a jelenségek, növények, állatok alaposabb megfigyelését, a természeti környezet sokoldalú megtapasztalását, árnyaltabb természetszemlélet kialakítását szolgálják. Megoldásuk során természettudományos ismeretekre is szert tehetnek a látogatók. Az ösvény bejárása 2-2,5 órát vesz igénybe, főként óvodás és kisiskolás csoportoknak ajánljuk.

A Baradla-barlang jósvafői kijáratától induló Fürkész Ösvény egy- egy állomásán a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladat várja a kirándulókat. A feladatok a jelenségek, növények, állatok alaposabb megfigyelését, a természeti környezet sokoldalú megtapasztalását, árnyaltabb természetszemlélet kialakítását szolgálják.

Az élővilág zavartalansága és a saját biztonsága érdekében kérjük ne térjen le a kijelölt útvonalról. A tanösvény végigjárása saját felelősségre történik! Biztonságos túrázást és kellemes időtöltést kívánunk.

Állomásai:

1. Mit ábrázol a kő?

Fürkész-tanösvény (Jósvafő) 1.jpgVálassz egy követ a tartóból! Figyeld meg, mihez hasonlít! Mondjuk egy hajóhoz? Vagy olyan, mint egy térkép? Talán inkább, mint egy manó? És ha megfordítod, nem hasonlít egy autóra? Rajzold le! A képzeletünk ereje, a fantáziánk az, ami gondolatainkban a kőből arcot, térképet, vagy autót varázsol.

2. Nézőpontok

Nagyon sokféle, különböző méretű és kéregmintázatú fa van. És milyen sokféle szempontból szemlélhetjük őket! Biztosan megmozgatják a te fantáziádat is! Egy favágó például megbecsüli gondolatban a fák magasságát, méretét, súlyát. Esetleg elgondolkodik a fa kivágásának módjáról. Válassz magadnak „nézőpontot”, és képzeld el, vajon mit gondolhat a fákról a mókus, az erdei manó, az asztalosmester, vagy a természetvédelmi őr!

3. Milyen erős a víz?

Fürkész-tanösvény (Jósvafő) 2.jpgA falu lakossága évszázadokon át sikeresen használta a források, patakok vizének energiáját. A Jósva–patak völgyében malmokat és vízenergiával működtetett kovácsműhelyeket, vagy más néven kapahámorokat építettek, melyekben különböző szerszámokat készítettek. A mai Tengerszem-tó helyén, az egykori Törőfej-völgyben 1840-ben a Klein család létesítette az elektromos berendezéssel is ellátott ún. felső malmot. Képzeld csak el, hogy ez a malom 1917-től a falu lakóházait, majd 1935-től - a Tengerszem-tó létrehozása után – a barlangot is ellátta elektromos árammal!

4. Egy négyzet kilépése

Nem lehet nehéz „kilépni” egy szabályos négyzetet, hiszen – mint tudjuk – négy egyenlő oldala van! Próbáld meg! De vigyázz! A szemedet be kell csuknod közben! Állj a lapos kőre, lépj előre hét lépést, aztán balra hetet! Ne leselkedj! Fordulj ismét balra, és lépj visszafelé is hét lépést, majd ismét balra hetet! Most nyisd ki a szemed! Ismét a kövön állsz?

5. Hidak

Fürkész-tanösvény (Jósvafő) 3.jpgLátod milyen sokféle híd vezethet át a patak fölött? Válaszd ki az egyiket! A legizgalmasabbat, vagy a legbiztonságosabbat? Esetleg a legegyszerűbbet? De ha lehúzod a cipődet, a vízen átgázolva is átjuthatsz a túlsó partra.

6. Bekeretezett tájkép

Válassz egyet a képkeretek közül, tartsd a szemed elé, s keresd ki a tájból azt a kis részletet, amelyik a legjobban tetszik. Ez a saját képed! Meséld el a többieknek, mi minden van rajta!

7. Szín-fény-illat

Végy egy levelet, vagy egy fűszálat a kezedbe, dörzsöld meg lassan az ujjaid között, s közben szagold meg többször is. Jó illata van? Talán emlékeztet valamire, egy jó ételre, vagy a legutóbbi kirándulásra? Válassz egy másik levélkét, követ, vagy faágat! Forogj vele lassan körbe a saját tengelyed körül, úgy hogy a kezedben tartott tárgyra fény is, árnyék is essen. Színárnyalatokat fogsz látni, amelyek kellemes meleg, vagy éppen hideg hatást keltenek.

8. Mit „lát” a kezünk?

Fürkész-tanösvény (Jósvafő) 4.jpgA vakok a kezükkel „látnak”. Ilyen módon olyan dolgokat is megtapasztalnak, amelyek szemmel nem láthatók. Kíváncsi vagy rá? Csukd be a szemed, nyúlj bele a vályúba, és próbálj meg a „kezeddel látni”. Tapasztalni fogod, hányféle módon lehet valami puha, érdes, sima, vagy kemény. Ezt például csak a kezeid „látják”.... Figyeld meg a fák kérgét! Az egyes fafajok fontos jellemzője a kéreg. Hasonlítsd össze a gyertyán és a tölgy kérgét! Rajz: Mit lát a kezünk?

9. Becsüld meg!

Mit gondolsz? Hány lépést kell megtenni a gyertyántól a vadcseresznyefáig? S a gyertyántól a csertölgyig? Talán 10 lépés? Vagy mégsem? No és hány lépés lehet a csertölgy és a bükk távolsága? Több, vagy kevesebb? Nos, neked kell eldöntened. Becsüld meg, aztán ellenőrizd, jól tippeltél-e!

10. Erdei hangszerek

Ugye ismered a fémből, vagy fából készített hangszert, a xylophont? Fából az egyszerű fúvós hangszerektől a nemes hárfáig sokféle hangszert készítenek. A fafajták hangzása a fa tömörségétől függ. A keményfa például hangosabb, mint a puha. Mindjárt ki is próbálhatod. A földön is keresgélhetsz különböző fadarabokat, tedd a füledhez és kopogtasd, kapirgáld, dörzsölgesd! Íme a hangszer, a koncertnek immár semmi akadálya!

11. Az erdő csendje

Fogd be a füled egy kis időre, majd hirtelen engedd el! Figyeld az erdő hangjait! Hányféle hangot tudsz megkülönböztetni?

12. Búcsúzom...

Fürkész-tanösvény (Jósvafő) 5.jpgKözös kirándulásunk emlékére vidd magaddal Petőfi Sándor szép sorait:
“Ez ismét szép napja volt életemnek, nagyon szép. A természettel mulattam, az én legkedvesebb barátommal, akinek semmi titka nincs előttem. Mi csudálatosan értjük egymást, és ezért vagyunk olyan jó barátok. Én értem a patak csörgését, a folyam zúgását, a szellő suttogását és a fergeteg üvöltését... Megtanított rá a világ misztériumainak grammatikája, a költészet. Értem pedig különösen a falevelek zörgését. Leleülök egy magányos fa alatt, és órákig hallgatom, mint zizegnek lombjai, mint suttognak fülembe tündérregéket...”

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

forrás: www.anp.nemzetipark.gov.hu

Nagyobb térképért klikk a képre! 

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.