Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gyadai tanösvény, Katalinpuszta (Szendehely)

2012.07.17

Gyadai tanösvény, Katalinpuszta (Szendehely) 2.jpgA Börzsöny és a Cserhát találkozásánál fekszik a Naszály-hegy, amely leginkább a délnyugati oldalába vájt hatalmas külszíni fejtéséről (Vác – cementgyár) már messziről felismerhető. Budapesttől alig 40 km-re található, autóval és Volánbusz járattal is megközelíthető. A hegy északi lábánál található a Gyadai-réti tanösvény.

Gyadai tanösvény, Katalinpuszta (Szendehely) 1.jpgA Gyadai-rét környéke az őskortól kezdve lakott terület volt. A középkori Gyada községről és templomáról 1389-ből maradt fenn az első írásos emlék. A török korban a falu elnéptelenedett. Templomát a törökök 1563-ban elbontották, és köveit a Vác körüli fal megerősítésére használták fel. Ezt követően a területet már csak pusztaként említik, amelyet hol az ősagárdiak, hol a nőtincsiek használtak szántóföldként. A török kiűzése után a váci püspök birtoka lett. A birtokhatárokat jelölő VP feliratú, hárshegyi homokkőből faragott határkövek ma is láthatóak. Az egykori falu közelében egy árválkodó gémeskút jelzi, hogy a területet a XVIII-XIX. sz.-ban legeltetésre használták. A völgytalpon húzódó keskeny rét fokozatosan kiszélesedett, felvette mai formáját. A völgy bejáratánál kőfejtőt nyitottak, beljebb erdészeti őrházat majd egy vadászházat építettek. Az egykori legelőkből mára gazdag növényvilágú rétek illetve vadföldek lettek.

Gyadai tanösvény, Katalinpuszta (Szendehely) 3.jpgA tanösvényt a váci önkormányzat, az Ipoly Erdő Rt. Váci Erdészete és a Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi Kara közös erővel hozta létre és 2005. szeptember 27-én a környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatta fel. Témáját tekintve minden résztvevőhöz, de elsősorban a laikus természetjárókhoz szól. Kialakítása lehetővé teszi iskolás csoportok és kiránduló családok számára egyaránt az élvezetes ismeretszerzést. Az ember és természet együttélését úgy szemlélteti, hogy egy-egy téma (pl. a kaszálórét, az erdei nagyvadak, vagy éppen a kőzetek) bemutatása során együtt szerepelnek a táji, természeti értékek és az ahhoz köthető emberi tevékenységek, a tájhasznosítás. Bepillantást nyerhetünk az erdő életébe, megismerhetjük az erdészek munkáját, megtudhatjuk milyen virágok pompáznak a réten, találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel vagy akár szarvassal is. A látogató számára nyilvánvalóvá válik, hogy a természet mai képe éppúgy nem érthető meg az emberi hatások ismerete nélkül, mint ahogy a mai ember sem létezhet természet nélkül.

Gyadai tanösvény, Katalinpuszta (Szendehely) 4.jpgAz 5 km hosszú körtúraként végigjárható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe, így a környék természeti és kulturális nevezetességeinek bejárása során érdemes beilleszteni napnyitó vagy épp napzáró programként is a Gyadai tanösvény meglátogatását. Természetesen, végig természetbúvárkodva az útvonal megszámlálhatatlan makro és mikro szépségeit-értékeit, egész napos program lehetőségként is kitölti a kikapcsolódásra, élményszerzésre, pihenésre szánt időtartamot. A télen-nyáron, minden évszakban bejárható tanösvénynek külön-külön névre hallgató (csertől a faszénig) 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással. A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be. A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettünk, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket. Az út fáradalmainak kipihenésére vagy csak csendes menetközbeni szemlélődésre, pihenésre a tanösvény mentén több pihenőhely áll rendelkezésre.

Természetbúvárkodás a Gyadai tanösvényen foglalkoztató füzet
ide kattintva tölthető le!
pdf. formátum kb. 4,5 MB

forrás: www.ipolyerdo.hu, www.turavezetes.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.