Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gyűrűfűi Szent László tanösvény és ökofalu

2013.01.05

Ökológiai tanösvény, mely 3 km hosszan, 10 nagy és 10 kis tábla segítségével mutatja be az ökofalu múltját, jelenét, természeti értékeit.

Gyürűfű, ökofalu 4.jpgA Dél-Zselic gyönyörű lankái között, természetvédelmi területen fekszik hazánk egyik első ökológiai faluja, Gyűrűfű. A hajdan virágzó kis település - melynek nevét már 1332-es írásos források is említik - az egykori rendszer körzetesítési politikája miatt az 1970-es évekre elnéptelenedett. Az utolsó lakos 1970. novemberében hagyta el a falut.

Gyürűfű, ökofalu 6.jpgGyűrűfű és környékének legrégebbi bizonyítékait egy 1876-ban előkerült, és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött csiszolt kőbalta töredék és egy 2007-ben kiásott gyapjas mamut őrlőfoga bizonyítja. Valószínű, hogy a kőkorszak óta lakott hely maradt. A honfoglalás kora előtt annak a sáncrendszernek a része lehetett, amely ezen a vidéken a rómaiak uralma után megépült. A település neve is ezt látszik igazolni. Gyűrűfű mai nevében a fű utótag a fő, -feje valaminek- jelentésével azonosítható. Tehát gyűrű alakú földvár, földsánc feje. A falu nevének másik lehetséges eredete: a környéken sok veresgyűrűsom él, és sok forrás van, melynek rövidítése: „fő” vagy „fű”. A falu mellett található az alsó perm időszak egyetlen kisebb felszíni kibúvása, a „gyűrűfűi riolit”. Három földvár van a környéken.

Gyürűfű, ökofalu 5.jpgA régi falu helyén a 90-es évek közepén telepedett le a mai rohanó, túlcivilizált, városi életformát elhagyó, emberléptékű társadalmi modellt kereső néhány család. Az új Gyűrűfű ötlete az 1990-es években vetődött fel. Gyűrűfű és környéke 1995-ben lett helyi védett terület. Kialakításában nemcsak élővilágának érintetlensége, sokszínűsége játszott szerepet, hanem az országosan egyedi kezdeményezés egy „humánökológiai rezervátum” létrehozására.

Gyürűfű, ökofalu 3.jpgGyűrűfű a kihalt falu újjászületésének példájává vált Magyarországon. A jelenleg itt lakó 7 család igyekszik ötvözni a hagyományos és a modern életformát, s tőlük telhetően takarékosan, környezettudatosan élnek. A házak természetes anyagokból (vályog, kő, fa stb.) készülnek, nádágyas szennyvíztisztító tartozik hozzájuk. A fűtés fával, illetve napenergiával történik. A csapadékvizet ciszternákban gyűjtik és vegyszert nem használnak. A településen a következő biotermékek vásárolhatók: kecske- és tehéntej, -sajt, -túró, -kefír és -hús, valamint tojás.

Gyűrűfűi Szent László tanösvény

Gyürűfűi tanösvény 1.jpgA tanösvény megépítésének gondolata régóta foglalkoztatott bennünket. Rengeteg érdeklődő vendég megfordul Gyűrűfűn, és nekünk nincs sajnos annyi energiánk, hogy személyre szabott eligazítást adjunk nekik. Szent László tanösvényünk 2007-ben került átadásra. Elnevezésével Lovagkirályunknak arra a mondájára utaltunk, melyben a pestisjárványban szenvedő népét a Szent László tárnics nevű, Gyűrűfűn is gyakori növénnyel gyógyította meg. A tanösvény szellemisége az ember és természet harmonikus együttélésére utal: hogyan segíthetjük kölcsönösen egymást. Bemutatjuk az ember által okozott károkat és a megoldási lehetőségeket is. Nyomvonalát igyekeztünk minél változatosabb, saját kezelésben lévő területen elhelyezni. Indító, térképes táblája a falu szívében, a Lovastanya Vendégház mellett áll. 10 db. kétoldalas nagy, és 10 kis tábla segítségével, 2,7 km. hosszan mutatja be a falu múltját, jelenét és a környék természeti kincseit. A nagy táblákat úgy alakítottuk ki, hogy egyik oldaluk érdeklődő felnőtteknek szól, sok információt tartalmazva. Másik oldaluk képekkel, feladatokkal teli, inkább gyerekeknek részére.

A táblák mondanivalója:
1. Szent László tanösvény, Gyűrűfű. (indító tábla). A monda leírását és környékbeli képeket tartalmaz.
2. Az ökofalu dióhéjban. A mai Gyűrűfű környezetbarát megoldásait mutatja be, külön kitérve a vályogépítészetre.
3. Gyűrűfű múltja. Az elnéptelenedett faluról szóló tábla egy régi ház (ma földhalom) mellett. Gyűrűfű név eredete, képek a régi faluról.
4. Nagyvadak a Zselicben. Szarvasok, őzek, vaddisznók, borzok élete, nyomai az erdőben.
5. Cserjések szerepe, gyógynövények. A szukcesszió folyamata, a cserjések gazdag élővilága. Mérgező és gyógynövények, alternatív gyógymódok. Tájékozódási cserjefelismerés.
6. Természetközeli erdő és erdőgazdálkodás. A vegyes erdő jelentősége, kíméletes fakitermelés. Fafajok bemutatása kéregrajz, levél és termés alapján. Fabetegségek. Tájékozódási fafelismerés.
7. Állatok és búvóhelyeik. A Zselic gazdag állatvilága. A rejtőző életmód formái. Az 1. Magyar Biodiverzitás Nap eredményei, kutatási módszerei.
8. Kincsünk a tiszta víz. A gyönyörű Szentléleki völgyben álló tábla egy foglalatlan forrást és egy nedves rétet mutat be. Utal a tiszta víz jelentőségére.
9. Területhasználat régen és ma. A nagyüzemi és legeltetéses gazdálkodás különbségei. Hogyan lehet állatokat tartani úgy, hogy ne sérüljön a természet? Land Art.
10 Vendégségben Bükk Apónál. Látogatás a 250 éves bükkfánál. A fenntartható életmód, ökológiai lábnyom.

Gyürűfűi tanösvény 2.jpgA Tanösvény kiegészítője a Szelíd energia-ösvény, mely a faluban alkalmazott alternatív megoldásokat mutatja be. A Lovastanya Vendégház körüli rövid séta során a következő kis táblák tájékoztatnak: napkollektor, vályogépítészet, kétkörös vízrendszer, nádágyas szennyvíztisztító, komposztálás, komposzt-toalett, vegyszermentes kiskert.

A tanösvényhez munkafüzet kérhető a Lovastanya Vendégházban. Benne játékos feladatok és további ismeretek vannak.

Járja be a gyönyörű vidékeken vezető, tanulságos, Szent László tanösvényünket! (mozgáskorlátozottak számára nem ajánlott!).

A tanösvény létrehozásának támogatói:
Zöld Iránytű Alapítvány,
Veronika Erdei Iskola,
Gyűrűfű Műhely Kft,
Gyűrűfű Egyesület.

Isten-kút

Gyürűfű, Isten-kút.jpgSzépen kiépített, bővizű forrás Gyürüfű és Dinnyeberki határában. Gyűrűfűtől D-re, a patak Ny-i oldalán a patak szélén hatalmas bükkfa tövében fakad a forrás. Dinnyeberki felől a P jelzésű turistautat elterelték ebből az irányból, így jelenleg a forrást nem érinti turistaútvonal. Egészséges, tiszta vizét Gyűrűfű népe ma is fogyasztja. A foglalástól néhány méterre lett kialakítva a víz kifolyásának támfala. A forrás mellett lakott a kerületvezető erdész, Maros Márton a családjával, aki 1600 hold erdő kezeléséért felelt. Elnevezését Marci bácsi szerint onnan kapta, hogy 7 katona -köztük egy pap- bujkált a büntetés elől, akik a szabadságharcban vettek részt. Ott laktak a környéken és az uraságoknál vállaltak munkát. Mielőtt elmentek, egy emlékkövet állítottak 1832-ben, aminek felirata azóta is az Istenkúti forrás emléktábláját díszíti: "Vándor, hogyha szomjúság gyötör e rengeteg erdőben, állj meg itt az Istenkútnál, vedd az ivókád kezedbe, éltesd szegény Magyar hazát. A bor hevít, a víz éltet, de a bornak ára vagyon, a vizet a természet Istene ingyen adja. 1862." A forrást Eszterházy Pál építtette, ezért korábban Pál-kútnak is hívták. 1954-ben és 1999-ben a Mecseki Erdészeti Zrt Szigetvári Erdészete újította fel. Érdekes, hogy a forrástól 1 km-re felfelé a völgyben vörös homokkő kibúvás fedezhető fel, ahol csapadékos időszakban kis vízesés fedezhető fel. GPS 46° 6,5880' 17° 56,0410'

Megközelítés autóval

Gyűrűfű autóval délről Dinnyeberki felöl egy kb. 4 km hosszú szórt kövesúton közelíthető meg. Ez egy lassan és óvatosan járható kőszórásos út. A térképeken jelölt Ibafa, Korpád irányából vezető út létezik, de ez egy munkagépekkel járt földút, tehát személyautók nem tudnak átjönni rajta.

Budapest felöl a javasolt útvonal: Budapest - Siófok - Iregszemcse - Dombóvár - Sásd - Oroszló - Bükkösd - Helesfa - Dinnyeberki - Gyűrűfű

Pécs felöl: Pécs - Szentlőrinc - Helesfa - Dinyeberki - Gyűrűfű

A Dinnyeberki-Gyűrűfű közötti úton három fahíd található, melyektől páran megijednek, de nyugodtan használható, mivel 15t feletti teherautókat is elbír. Télen, havas útviszonyok esetén négykerékmeghajtásos személyautó javasolt és hólánc is ajánlott, mivel az út nincsen sózva. Ha valaki nem mer bejönni a Dinnyeberki felől vezető kőszórásos úton, lehetősége van autóját Dinnyeberkiben hagyni.

Megközelítés vonattal

Vonattal Gyűrűfűt a Budapest-Pécs vasútvonalról lehet megközelíteni. A Budapest-Pécs között közlekedő InterCity vonatok Szentlőrincen állnak meg, ami Gyűrűfűtől 14 km-re van.

A legközelebbi vasútállomások Cserdi-Helesfa és Bükkösd 8-8 km. Cserdi-Helesfáról a kövesút mellet, Bükkösdről erdei úton közelíthető meg Gyűrűfű.

forrás: www.gyurufu.hu, www.wikimapia.org, www.baranyatermeszetbarat.hu

Geocaching adatok

Gyűrűfű, Ökofalu (GCoko)
Szélesség N 46° 7,230'
Hosszúság E 17° 56,166'
Magasság: 200 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2207

Istenkút-forrás (GCIKUT)
Szélesség N 46° 6,555'
Hosszúság E 17° 56,015'
Magasság: 164 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=4084

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.