Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hosszúheténytől-Zobákpusztáig (Kelet-Mecseki túra)

2012.01.29

A túrát ajánlotta: Sebestyén Zoltán túravezető (fényképek: Müller Nándor)

Túraszervezés, szállásfoglalás, információ: (www.keletmecsekben.hu)

Hosszúhetény – Püspökszentlászló - Hettyey-forrás – Diós-kút – Szent Ferenc-kápolna – Cigány-forrás - Zobákpuszta

Táv: 11 km, szk:330m, mi: 4ó, jelzés: zold_kocka_2_sav.gif sarga_sav_2.gif kek_kocka_2_sav.gif

Könnyű túra.

Püspökszentlászló, püspöki kastély.jpgTúránk Hosszúhetényből indul a zold_kocka_2_sav.gif jelzésen, hosszan családi házak társaságában. Miután kiértünk a faluból kavicsos úton haladunk a Zengő és a Hármas-hegy között. Jobbról a kek_haromszog_sav.gif jellel találkozunk, amely a Zengőről Pusztabányára tart, majd balról a kek_kocka_2_sav.gif csatlakozik – Zobákpusztáról utunkhoz. Rövidesen elérjük Püspökszentlászlót, ahol tornácos házak között haladunk, jobbra egy kis harangláb mellett megyünk el, majd a falu „központjában” a Hettyey-forrásnál, a zold_kocka_2_sav.gif jelzés véget ér.

Hettyey forrás.jpgA forrás az utóbbi években fokozatosan csökkenő tendenciát mutat. Vízhozama 0,5-3 liter/perces értékű. A forrás nevét Hettyey Sámuel püspökről kapta, és 1898-ban építették ki, azóta többször felújították. Itt megtekinthető a püspöki kastély és a hatholdas arborétum (jó fotótéma lehetőségek). Rövid pihenő után az arborétum kerítése mellett a kek_kocka_2_sav.gif jelzésen haladunk, majd a kerítés ezen oldalának a végénél a sarga_sav_2.gif jelzés jobbról a Zengőről (682m) érkezik, és balra a Cigány-hegyre (524m) tart.

Diós kút.jpgTovábbiakban túránk ugyan rövid, de nagyon szép szakasza a sarga_sav_2.gif jelzésen halad. Gyalogúton kapaszkodunk fel a Pécsvárad – Vár-völgy között vezető erdei köves útra. Azt keresztezve egy eső beálló található, majd hamarosan elérjük a Hárs tető alatt lévő Diós-kutat. A forrást 1907-ben építették ki és 1963-ban újítottak fel. A foglalás felépítménye oldalirányban elnyújtott, így ülőhelyként is használható, a kifolyás után jelentős édesvízi mészkőkiválást lehet megfigyelni. A forrás gyér hozamokat produkál, a vízhozam 0,2-3 liter/perc érték körüliek. Minimális kifolyása a legnagyobb aszályban is van. Túránk következő szakasza azon turistajelzés nélküli erdei kövesúton vezet (nyugati irányba), amelyet nem rég kereszteztünk.

Szent Ferenc kápolna.jpegRövid idő után balra letérünk a köves útról, és hamarosan megpillanthatjuk a nemrég felújított Szent Ferenc-kápolnát, ahol láthatunk egy festményt szent Ferencről és egy kis betlehemet. Szent Ferenc 1223 Karácsonyán Greccioban felidézi Jézus születését (az első élő betlehemes). Túránkat turistajelzés nélküli úton folytatva lefelé haladunk, hamarosan visszaérünk Püspökszentlászló nyugati széléhez és folytatjuk utunkat a kek_kocka_2_sav.gif jelzésen ellenkező irányba, mint ahogy korábban megközelítettük az üdülőfalut.

Cigány forrás.jpgRövidesen letérünk jobbra és megkezdjük az araszolást fölfelé továbbra is a kek_kocka_2_sav.gif jelzésen. Keresztezzük a Zobákpusztát Vár völggyel, ill. Pécsváraddal összekötő erdei utat, majd párhuzamosan haladunk az úttal túránk végpontja Zobákpuszta felé.

Mielőtt elérnénk, még elhaladunk a Cigány-forrás mellett, amelynek helyi kőzetanyagból emelték támfalas foglalását. A forrás közepes vízhozamú (3-10 liter/perc értékek a jellemzők).

A forrás után pár perc múlva elhaladunk a Gyopár kulcsosház mellett, majd a ház után jobbra fordulva, aztán balra megérkezünk Zobákpusztára.

 

Geocaching adatok

Püspökszentlászló (GCPSZL)
Szélesség N 46° 11,477'
Hosszúság E 18° 21,930'
Magasság: 426 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=280

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.