Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ilona-völgyi Geológiai Tanösvény (Parádfürdő)

2013.05.21

Hossz: 6.5 km
Időigény: 2.5 óra
Jelzés: fehér négyzetben ferde kék sáv vagy zöld tanösvény zold_tanosveny_jelzes.gif jelzés

paradfurdo_rakoczi_fa.jpgA tanösvény Parádfürdő keleti végénél, a Károlyi kastély (Rákóczi-fa) mellől indul és az Ilona-patak mellett, a zöld sáv zold_sav_2.gif jelzésű turistaúttal megegyezően vezet az Ilona-völgyi vízesésiga tanösvény jelzése zold_tanosveny_jelzes.gif. Az Ilona-völgy közvetlen bejáratánál hatalmas kocsányos tölgy, az úgynevezett Rákóczi-fa áll. A legenda szerint 1710-ben II. Rákóczi Ferenc a felvidékre tartva e fához kötötte lovát. A Rákóczi- fa törzsének átmérője 9,5 méter, lombkoronája teljes pompájában 40 méter volt.

Az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve.

ilona_volgyi_vizese_2.jpgAz Ilona-völgy határvonal az eocén és a miocén vulkáni képződmények (a rétegvulkáni andezithez kapcsolódó színesérc-tartalmú telérek és a miocén andezittelérek), valamint az oligocén tengeri üledékes kőzetek között.

Állomások jelzik az Orczy báró által 1780-ban nyittatott Etelka-tárót, a Timsós-fejtést, a Szent István csevicekutat, az Ördöggátakat (a miocén korban szárazföldi homokkő és riolittufa közé benyomult andezittelért) és a 8-10 méter magas piroxén-andezitből álló sziklafalon lezuhogó Ilona-völgyi vízesést.

ilona_volgyi_vizese_1.jpgAz Ilona-völgyi vízesés hazánk három vízesése közül a legmagasabb, kb 10 méter. A Tőkés- kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád /606 m/ és a Cserepes-tető /734m/ meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá. A vízesés függőleges fala egy kb. 60 méter széles katlan vége, amely akkor mutatja igazi szépségét, ha a Sándor-rét irányából közelítjük meg

Állomások:
Parádfürdő - Etelka-feltárás - Etelka-táró - Vaskapu-ereszke - Mélyszinti kutatás, - az Rm-104 sz. fúrás - Timsós-táró - Szent István-csevice - Ördöggátak - Ilona-völgyi homokkőfeltárás - Ilona-völgyi-vízesés.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előre bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít a bejárásához.

forrás: www.bnpi.hu, www.kirandulastervezo.hu, www.arkonbokron.hu

Geocaching adatok

Mátrai Mágia (GCMAMA)
Szélesség N 47° 53,606'
Hosszúság E 20° 3,332'
Magasság: 306 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Multi geoláda (3H)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2223

Nagyobb térképért klikk a képre!

 

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szemeretelep@gmail.hu

(István, 2014.05.01 19:25)

Köszönöm, hogy az oldalon ilyen sok érdekes látnivalóra hívod fel a figyelmet! Csak a pontosítás kedvéért kérdezem: Nem lehet, hogy a Rákóczi-fának nem az átmérője, hanem a kerülete 9,5 m?