Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kazár. Riolittufa

2011.05.15

Kazár. Riolittufa 1.jpgEgyedülálló geológiai képződmény figyelhető meg Kazár közelében: a riolittufa földfelszíni megjelenése.

Európában ezen kívül csak Törökországban, Kappadókiában tartanak számon hasonlót és a világon is alig több mint hat helyen. A riolittufa egy hektárnyi területen látható, felszíne növényzet nélküli, mélyen barázdált. A miocén vulkánosság során, feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket hagyva.

Kazár. Riolittufa.jpgA bakancsos turisták nagy örömére már elkészült az ide vezető útvonal, és táblák igazítják útba, információs térképek tájékoztatják az érdeklődőket. A Kazárról kivezető földút baloldalán egy érdekes földtani szelvény is látható, amely az ottnangi emelet felső részének, a kárpáti emelet bázisképződményeinek tanulmányozására alkalmas. A rétegekben szívkagyló és kecskeköröm-maradványokra bukkantak. Mindkét védett terület Mátraszele irányából is megközelíthető, de onnan már meredekebb az út.

Megközelítése:

Kazár. Riolittufa 2.jpgA két út közül az egyik Kazár falu keleti részéből indul, a főútról végig a piros_-_sav.png jelzésen halad (oda-vissza összesen 4,2 km).
A faluból, a főútról letérünk egy keskeny, de aszfaltozott utcára, melyen 390 métert autózunk a fordulóig, ahol kényelmesen parkolhatunk is.
Innen indul a piros kereszttel jelzett földút, kitűnően kitáblázva a riolittufához vezető letérőket. Két kisebb emelkedőt leküzdve felérünk a gerincre, ahol egy földút fog csatlakozni a mi utunkba.
A másik a falu nyugati részéből indul  az elején piros_sav.jpeg, majd piros_-_sav.png jelzésen halad tovább (oda-vissza összesen 7,8 km).
Végig követni kell a turistajelzéseket, illetve az irányító táblákat.
Az úton, majd később az ösvényen haladva, kényelmesen végig lehet sétálni, egészen a riolittufa felső peremén.

Geocaching adatok

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=277
Szélesség N 48° 3,484'
Hosszúság E 19° 52,522'
Magasság: 300 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=277

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

edith.magyar@freemail.hu

(Edit, 2016.08.22 12:54)

A hétvégén jártunk arra, sajnos a turista jelek nincsenek meg, a falu széléről a fordulótól indultunk és ha nem lett volna nálunk egy magán útbaigazítás ( amit a salgóbányai geoházban kaptunk ) akkor soha nem találtunk volna oda. Fa nyilak letörve elkorhadva , néhol a piros+ megvolt de a piros - nem láttuk sehol és a tufa aljához már nem is találtunk oda, pedig fentről láttuk a tájékoztató táblát de az oda vezető utat már nem találtuk. Elnyelte a nádas. Amúgy nagyon szép és különleges természeti képződmény. Még így is nagyon örülünk , hogy ráakadtunk. Köszönet a fent említett geoház lelkes dolgozójának.

edmond@lexikon.co.hu

(Edmond, 2014.04.20 14:57)

Kappadókia Törökország ázsiai részén található.