Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kisújbánya, Cigány-hegyi kilátó, Pásztor-forrás, Kisújbánya

2013.03.28

Táv: 3km - 4,5km

Kisújbánya, Cigány-hegyi kilátó, Pásztor-forrás, Kisújbánya.jpgKisújbánya központjából induljunk Nyugat felé a kék sáv kek_sav_2.gif jelzésén, kiérve a faluból, jobbra Észak felé térjünk rá a zöld háromszög zold_haromszog.jpg jelzésre, ez az út vezet fel a hegyre a Cigány hegyi-kilátóhoz.

A Cigány-hegyi kilátó 2007-ben épült a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága és a Mecseki Erdészeti Zrt. összefogásával. A Keleti-Mecseknek szinte a geometriai középpontjában álló toronyból a terület változatos domborzati formái, az erdő borította hegyhátak és völgyek szemet gyönyörködtető, lelket pihentető látványt nyújtanak. A kilátó mellett asztal, padok, tűzrakóhely szolgálja a pihenést.

Kisújbánya, Cigány-hegyi kilátó, Pásztor-forrás, Kisújbánya 9-.jpgEreszkedjünk le a hegyről a zöld háromszög zold_haromszog.jpg jelzésen Északi irányba, ha elérjük a piros sáv piros_sav_2.gif jelzését azon balra fordulva haladjunk tovább. A piros sáv piros_sav_2.gif jelzésén haladva, az út baloldalán egy nagy tisztás fogad minket, kialakított pihenőhely, esőbeálló, és a Pásztor-forrás hűsítő vize vár ránk.

pasztor_forras.jpgA Pásztor-forrás a magyaregregyi Vár-völgy legfelső forrása, 1973-ban foglalták. Vízgyűjtő területén néhány kisebb méretű dolina is ismert. A kőből felépített támfalas foglalásból kiálló vascső biztosítja a kifolyást. A cső felett megtalálható a névtáblája is. A kilépés helyétől mintegy 80 m-re kezdődik meg a mésztufa kiválása, mely jelentős nagyságú, elnyújtott legyezőhöz hasonlítható völgykitöltést eredményezett, helyenként több méteres vastagsággal. A több száz liter/perces vízhozamokat is produkáló forrás. A gátakkal alkotott vízeséssorozat hossza a 60 m-t is meghaladja, így a Keleti-Mecsek egyik legszebb forrásmészkő előfordulási helyének tekinthető. A forrás vizének utánpótlódása a jura időszak titon emeletének, és az alsó kréta berázzi emeletbe tartozó mészkőrétegekből történik. Nagyon bővizű forrás, mely a mellette fakadó Boszorkány-forrással is kapcsolatban van, hiszen közös a vízgyűjtő területük, és fakadási szintjük is közel azonos. Hozamai 15-100 liter/perces értéket mutatnak. A forrás a nevét onnan kapta, hogy a kisújbányai pásztor itt itatta a nyáját.

cigany_hegyi_kilato.jpgA Pásztor-forrástól elindulva az erdészeti sorompó előtt az út baloldalán egy keskeny, és igen meredek emelkedő vezet fel a Cigány-hegyre. Ez az út a térképeken szaggatott jelzéssel van feltüntetve, helyenként nehezen járható. Feljutva a hegytetőre, és elérve a kék sáv kek_sav_2.gif jelzését, azt követve Dél-Keleti irányba haladva sétáljunk vissza Kisújbányára.

A viszonylag könnyebb, de egy kicsit hosszabb utat választók számára javasolt útvonal.

A Pásztor-forrástól sétáljunk vissza a piros sáv piros_sav_2.gif jelzésére, ezen haladjunk egy rövid szakaszon. Elérve a műutat, a piros sáv piros_sav_2.gif jelzése Nyugati irányba vezet végig a Várvölgyön keresztül Magyaregregyre. Mi balra kanyarodjunk a felfelé haladó műúton, fel a hegyre Kisújbánya irányába. Megérkezve egy nagyobb kereszteződéshez ahol a műút Pusztabánya, és Kisújbánya felé szétválik, itt érnek össze a túrautak is, Mi haladjunk tovább a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzésén Keleti irányba, majd a becsatlakozó kék sáv kek_sav_2.gif jelzést jelzésen sétáljunk be Kisújbányára.

 

Geocaching adatok

Kisujbánya (GCvmos)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=228

Cigány-hegy, a Kelet-Mecsek egyetlen kőkilátója (GCIGAN)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2330

Pásztor-forrás (GCPAFO)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3417

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.