Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kisújbánya, Dobogó a Tolna teteje, Kisújbánya

2013.04.09

Táv: 6km (ugyanazon az úton haladunk oda és vissza)

cigany_hegyi_kilato.jpgKisújbánya központjából a induljunk Nyugat felé a kék sáv kek_sav_2.gif jelzésén, kiérve a faluból, jobbra Észak felé térjünk rá a zöld háromszög zold_haromszog.jpg jelzésre, ez az út vezet fel a hegyre a Cigány hegyi-kilátóhoz.

A Cigány-hegyi kilátó 2007-ben épült a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága és a Mecseki Erdészeti Zrt. összefogásával. A Keleti-Mecseknek szinte a geometriai középpontjában álló toronyból a terület változatos domborzati formái, az erdő borította hegyhátak és völgyek szemet gyönyörködtető, lelket pihentető látványt nyújtanak. A kilátó mellett asztal, padok, tűzrakóhely szolgálja a pihenést.

Ereszkedjünk le a hegyről a zöld háromszög zold_haromszog.jpg jelzésen Északi irányba, ez az út csatlakozik bele a sárga sáv sarga_sav_2.gif jelzésére, ezen jobbra fordulva haladjunk tovább. A sárga sáv sarga_sav_2.gif jelzését követve 1,5km séta vár ránk, erősebb emelkedővel, nagyobb kaptatóval jutunk fel a Dobogó tetejére. A Dobogó csúcsára nem vezet fel jel jelzett út, a sárga sávon sarga_sav_2.gif kb.:130 m-re megközelíthető a csúcs, mikor fel értünk a hegyre, figyelni kell az út jobb oldalát, kitaposott ösvények vezetnek el minket a csúcsot jelző betontömbig, és a kopjafáig.

Dobogó

dobogo.jpgKisújbányától északra magasodik a Kelet-Mecsek magjának legmagasabb csúcsa. A kovás, tűzköves mészkövön kialakult talajtakarón szinte elegyfáktól mentes bükkös díszlik. Mivel ezen a vidéken komoly erdőgazdálkodás folyik, az állomány kissé egysíkú, kb. 40- 50 éves fákból áll. A hegytetőn sajnos nem élvezhetünk teljes panorámát: csak a fák között néha-néha felbukkanó tájrészletek mutatják - vagy inkább sejtetik, - hogy jóval (300-400 méterrel) a Mecseket körülölelő völgyek, dombvidékek szintje felett vagyunk. A csúcsot a Tolna megyei Természetbarát Szövetség egy kopjafával jelölte meg, amelyet egyúttal a Völgység (Bonyhád környéke) jeles helytörténésze, az idejekorán elhunyt Solymár Imre emlékének ajánlottak.

Térjünk vissza az ösvényen a sárga sáv sarga_sav_2.gif jelzésére haladjunk rajta visszafelé Kisújbánya irányába. A sárga sávsarga_sav_2.gif zöld háromszög zold_haromszog.jpgjelzésen kapaszkodjunk vissza a Cigány hegyi-kilátohoz, majd onnan lereszkedve elérve a kék sáv kek_sav_2.gif jelzését, azon balra fordulva sétáljunk vissza Kisújbánya központjába.

 

Geocaching adatok

Kisujbánya (GCvmos)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=228

Cigány-hegy, a Kelet-Mecsek egyetlen kőkilátója (GCIGAN)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2330

Dobogó - Tolna teteje (GCDOBO)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2319

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.