Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kőszeg, nagy túra

2017.07.03

A túra eredeti leírása kirandulastippek.hu

A túra hossza: 12 km
A túra időtartama: 5 óra
A túra jellege: Rövid, könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken, több közepes kaptatóval és lejtővel.
Útvonal: Kőszeg – Kálvária – Pintér-tető – Ördögtányér-szikla – Fatalin-bükkök – Óház-tető – Hétforrás – Vasfüggöny turistaút – Andalgó – Kőszeg

Kiindulási pont:
Kőszeg, Kálvária utca, az utcában több helyen is találunk parkolóhelyet. A belvárosból a Kéktúra jelzéseit követve juthatunk a Kálvária utcába a Rajnis u.- Pék u.-Sziget u.-Kálvária utca útvonalon, kb. 1 km.

A túra leírása

Kőszeg, nagy túra, kalvaria.jpgA Kálvária utcából az kek_sav_2.gif Országos Kéktúra vonalán indulunk el, balról elhagyjuk a Korona Bunkert, ahol a Szálasi kormány idején pár hónapig őrizték a Szent Koronát, majd pár lépésre balra befordulunk a Kálvária-hegyre vezető mélyútra. A 14 stációépülettel szegélyezett meredek földút végén, a szőlőkkel borított Kálvária-hegy (392 m) tetején áll a bájos Kálvária-templom, előtte egy régi lépcsősor barokk szobrokkal. A barokk templomot a pestisjárványt követően építették 1734-ben.

Kőszeg, nagy túra, kápolna.jpgA templom előtti részről csodálatos kilátás nyílik a városra, pihenőhelyet is találunk itt. A templomot balról a szőlők mellett kerüli meg az kek_sav_2.gif Országos Kéktúra útvonala, pár lépésre a szőlők tetejénél a jelzések élesen balra mutatnak, mi tegyünk egy kis kitérőt tovább egyenesen a K+ kek_kereszt_2_sav.gif jelzésen, az innen pár percre álló Trianoni kereszthez. A Kálvária-hegy északi letörésén 1936-ban emelt kereszttől a kilátás a növényzet miatt ma már erősen korlátozott. Figyeljük meg a keresztet ért belövések nyomát.

Visszatérve a K sáv kek_sav_2.gif jelzésű széles útra folytatjuk tovább utunkat, az út hamarosan egy éles jobb kanyart véve tér be az erdő fái közé. Szép bükkösben emelkedünk fel a Pintér-tető (507 m) tetejére, majd az egyre nagyobb számban megjelenő szelídgesztenyefák közt ereszkedünk le egy erdészeti műútra. Figyeljünk nagyon, mert a műút kanyarulatában, nagyjából szemben, egy kissé balra, ahonnan kiértünk kapaszkodik fel egy kis alig látható ösvény K-háromszög kek_haromszog_sav.gif jelzéssel. Ezen meredeken felkapaszkodva szelídgesztenyefák közt érünk az Ördögtányér-szikla bizarr alakzatához.

Kőszeg, nagy túra, Óház-tető.jpegKeskeny ösvényünk nagyon szép erdőben egy hegygerincen vezet minket mohos sziklák közt, ősszel szelídgesztenye szőnyegen keresztül. Hatalmas, monumentális bükkökhez érünk, ezek az ún. Fatalin-bükkök. A közel 300 éves famatuzsálemek az idők során szerencsésen megmenekültek a fakitermeléstől. Hamarosan keresztezzük a K-kőr kek_kor_sav.jpeg jelzésű utat, majd megkezdjük lassú emelkedésünket az Óház-tetőre.

K-háromszög kek_haromszog_sav.gif jelzésű utunk az Óház-tető (607 m) meredek északi oldalába vezet, szuszogtató kaptatón mászunk fel a csúcson épült kilátóhoz. Itt állt a középkorban Kőszeg első vára, az Óvár vagy Felsővár. A később jelentőségét vesztett romos épület helyén kilátót létesítettek. A ma is látható torony 1996-ban épült hiteles rekonstrukcióként a közel ezer esztendős alapokra. A torony felső szintjéről felejthetetlen panoráma nyílik a városra, a Kőszegi-hegység csúcsaira, tiszta időben még az Alpok is látszanak.

Kőszeg, nagy túra, Hétforrás.jpgA kilátótól északi irányban az Országos Kéktúra kek_sav_2.gif és az alpannonia alpannonia_utvonal.jpg útvonalán indulunk északi irányban. A meglehetősen meredek ereszkedés egy nagy irtást keresztezve ér ki az erdészeti műútra, ahol a nagy kanyarulatban a középső utat választva a Kéktúrához kek_sav_2.gif csatlakozott Z zold_sav_2.gif jelzéseket követve ereszkedünk le a hegység talán legnépszerűbb kirándulóhelyéhez, a Hétforráshoz.

A Hétvezér forrásnak is hívott bővizű kutat 1896-ban, a millennium évében építették ki hét kifolyónyílással a hét magyar vezérről elnevezve, előtte nagy vízgyűjtő medencében gyűlik a forrásvíz. Egy kis táblácskán olvasható, hogy 2014-ben egy egészségügyi ellenőrző vizsgálat szerint bakteriológiailag kifogásolható a víz minősége, szóval inkább ne igyunk belőle.

A K kek_sav_2.gif és a Z zold_sav_2.gif jelzéseket követve elmegyünk jobbról az egykori határőrlaktanya romos épületei mellett, és a széles erdei úton hosszú kaptatón kapaszkodunk ki a Gesztenyés és a Pintér-tető közti nyeregbe. Elbúcsúzunk az kek_sav_2.gif Országos Kéktúra útvonalától és balra a Z zold_sav_2.gif jelzésű Vasfüggöny turistaúton egyre közelebb kerülve az osztrák határhoz folytatjuk tovább túránkat.

Kőszeg, nagy túra, Andalgó.jpgA széles út elég ritkásan jelzett, és helyenként be is nőtte a növényzet, de végig egy völgyben halad, nehéz lekavarodni róla.

Érdekes megfigyelni, hogy az egykori senki földjét, a vasfüggönynél létesített nyomsávot a felszámolás óta nyírfák nőtték be, ez a nyírfasáv végigkíséri balról enyhén lejtő, kanyargó utunkat. Félóra gyaloglás utunk lassan keletnek fordul és elérjük az Andalgó tanösvény első tábláját. A 10 állomásból álló, 2 km-es tanösvény az egykor igen népszerű sétautat mutatja be.

kőszeg-kálvaria-óház-térképBalra lent a völgyben több egykor nagymúltú, ma már kissé lepukkant üzemet, gyárat látunk a fák között. Hamarosan a Z zold_sav_2.gif jelzés balra élesen lekanyarodik a völgy irányába, mi maradunk egyenesen a K+ kek_kereszt_2_sav.gif jelzéseken, majd pár száz méter után beérünk a házak közé, és visszajutunk a kiindulási pontunkhoz, a Kálvária utcában.

forrás: kirandulastippek.hu,
térképrészlet www.map.hu

Geocaching adatok

Kőszeg: Hősök kapujától a Kálváriáig (GCKSZG)
Szélesség N 47° 24,031'
Hosszúság E 16° 31,609'
Magasság: 370 m
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=1126

Hét Vezér Forrás (GC7VF)
Szélesség N 47° 23,281'
Hosszúság E 16° 30,056'
Magasság: 438 m
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=3123

Andalgó (GCANDA)
Szélesség N 47° 24,325'
Hosszúság E 16° 30,787'
Magasság: 321 m
Geoláda típusa: Multi geoláda (2H)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=4291

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.