Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kőszikla szurdok tanosvény (Nagybakónak)

2013.10.26

nagybakonak_sziklaszurdok_5.jpgNagybakónak 22 km távolságra található Zalakarostól. A homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, a könnyező falban gyönyörködhetünk. A szurdok mikroklímája biztosítja olyan fajok életfeltételeit, amelyek nem jellemzőek a dombvidékre: májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor stb.

A falu közelében található a rendkívül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád (Eszperantó) források. A források völgyébe érkezve a baloldali forrás volt eredetileg az Árpád forrás, de az elvégzett forrásfoglalási munkák után a jobb oldali forrással együtt Eszperantó forrásoknak nevezték el azokat.

nagybakonak_sziklaszurdok_3.jpgA források első nevüket a cserkészektől kapták. Ezek a források sokáig a feledés homályában maradtak, használhatatlanná váltak. Az 1970-es évek végén a turisztikai feltárás során született meg a kiépítés gondolata, a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség munkájával kettő forrás kiépítésre került.

A szép és nyáron hűvös környezetben kellemesen frissít a kitűnő minőségű forrásvíz, s az ott elhelyezett. Ülőalkalmatosságokon meg lehet pihenni. Tűzrakóhely is található.

Csibiti-tó, Nagybakónak

Mesterségesen létrehozott tavacska. Amellett, hogy jó kirándulóhely otthont nyújt néhány teknősnek is.

Kőszikla szurdok tanosvény (Nagybakónak)

Tanösvény hossza: 6 -7 km
Bejárás időtartama: 3-5 óra
Állomások száma: 6 db
Vezetése: kör
Téma: élővilág
Vezetőfüzet: online (letöltés)

Nehézségi fok:
1. állomásig séta jellegű
3. állomásig közepesen nehéz túra
6. állomásig nehéz túra
Kiindulópont: Nagybakónak
Megközelítés: a 7-es főútról Zalasárszegnél letérve

Állomások:

  1. Források völgye
  2. Kőszikla-szurdok: különleges klíma
  3. Homokkő formációk
  4. Csibiti völgy
  5. Illír bükkösök
  6. A Csibiti-tó

Túraleírás:

(A túrleírás tájékoztató jellegű, sajnos még nem volt szerencsénk látni.)

A leírás készítésekor igazából nem találtam sehol pontos utvonalat a tanösvényről, így csak javasolni tudok visszatérő túrautat. A leírás szerinti út 6km hosszú, az itt leírt út 12km-es (a rövidebb pedig 8,1km) a térkép, és navigáció szerint.

Egy olvasónk javaslata: "A kiinduló pontot én inkább az Arany János út és az András út kereszteződésére tenném (ezt talán pontosabb) Innen érdemes elindulni a kék vonal jelzésen. Vagy egy másik kiindulási pont lehet a Kisfaludy S. utca és Móricz Zs utca kereszteződése is, de innen a zöld sávot kell követni.Itt viszont a leírást kövessük visszafelé!"

nagybakonak_sziklaszurdok_1.jpgNagybakónak központjából induljunk el a kék sávon kek_sav_2.gif Északnyugati irányba kb.: 800m megtétele után, találkozunk a kék háromszög kek_haromszog.jpg jelzéssel egy kereszteződésben, de haladjunk tovább még, kövessük kb.: 240m hosszan a kék sáv kek_sav_2.gif jelzését, ezen haladva érkezünk meg a 1. Állomáshoz a Források völgyébe.

A források völgyébe érkezve a baloldali forrás volt eredetileg az Árpád forrás, de az elvégzett forrásfoglalási munkák után a jobb oldali forrással együtt Eszperantó forrásoknak nevezték el azokat. A szép erdei környezetben található völgyben már a harmincas években is szívesen táboroztak a kanizsai cserkészek az itt megbúvó források mellett. A források első nevüket is a cserkészektől kapták. A forrásokat 1980-ban már a két világhírű eszperantistáról (Baghy Gyula és Kalocsay Kálmán) nevezték el. Ezzel a névadással a forrásokat az eszperantó mozgalom egyedülálló zalai emlékhelyévé tették.

nagybakonak_sziklaszurdok_4.jpgA Források völgyéböl haladjunk visszafelé a kék sáv kek_sav_2.gif jelzésén 240m-t, a kereszteződésnél forduljunk balra a kék háromszög kek_haromszog.jpg jelzésre, ez a jelzés vezet minket végig az 1,1km hosszú szurdokon, a 2. Állomáson.

A szurdok függőleges falai átvágják a mélyebb rétegekben szivárgó felszín alatti víz útját, amely eredményeként könnyező falak jönnek létre. A folytonos csöpögés és a zárt katlan állandóan párás és nedves élőhelyet biztosít. A víz párolgása pedig hőt von el a felszínről, amely összességében hűvös-nedves mikroklímát eredményez a vízmosásban. Így történhet az meg, hogy egymástól néhány méterre találjuk meg a hűvös középhegységi klímát kedvelő gímpáfrányt (Asplenium scolopendrium) és a szurdok gerincén a szubmediterrán lónyelvű csodabogyót (Ruscus hypoglossum).

A szurdok völgy végében található a 3. Állomás a "Homokkő formációk".

nagybakonak_sziklaszurdok_2.jpgA Zalai-dombság földtörténeti kialakulására jellemző, hogy a mélyebben fekvő meszes kőzeteket vastagon borítja a folyók és a szél útján ráhordott kavics és homokréteg, illetve a kőzetek mállásából kialakult agyagfelszínek. A bőséges csapadék a meredek felszínekről lefutva azután a lágy talajba mély sebeket váj, amelyekből szinte függőleges falú, mély vízmosások (horhosok) születnek. Ennek egy kivételes példája a nagybakónaki Szurdokszikla-völgy, ahol a Zala megyei viszonyoktól eltérően homokkő-kibuvásos igazi sziklaszurdok élményben lehet részünk. A fellelhető kőzet karbonáttal gyengén cementált homokos aleurit (felsőpannon homokkő), amelyet agyagos, vályogos, helyenként löszös talaj ölel körül.

A szurdokból kiérve forduljunk jobbra a kék sáv kek_sav_2.gif jelzésére haladjunk 285m-t, majd elérve a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzést (ami együtt halad ezen a szakaszon a piros sáv piros_sav_2.gif jelzésével) azon jobbra fordulva, Északi irányba folytassuk utunkat. 570m-t haladva a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzés letér balra a piros sáv piros_sav_2.gif jelzéséről, kövessük tovább a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzését, 770m sétával a 4. Állomás, a Csibiti völgyön át, érintve az 5. Állomást az Illír bükkösöket, majd sétánk végén érkezünk meg a 6. Állomáshoz a Csibiti-tóhoz.

nagybakonak_csibiti_to.jpgA Csibiti-völgy egy É-D-i lefutású mély vízmosás, amelyben szintén fellelhető a homokkő formációk kibúvása, de a kanyonszerű szurdok élmény elmarad. A mély bevágásban lefelé haladni igazi kihívás, helyenként nagy ügyességet igényel a gyökerek, bedőlt tuskók között bujkálni, vagy az akár 2 méteres letöréseken lejutni. A meredély keleti oldalának tetején fut a gyalogösvény, amely kényelmes, biztonságos útvonal a nyugalmasabb sétára vágyók számára. A völgy aljában található meg a Csibiti-tó, amelyet nem csupán az időszakosan lezúduló csapadékvíz, de a Csibiti-forrás vize is táplál. A Csibiti-völgyben lefelé ereszkedve lucfenyvest, bükkös erdőt, kocsánytalan és kocsányos tölgyeseket, illetve a szomszédos dombhátakon akác erdőket találhatunk.

A Csibiti-tót elhagyva haladjunk visszafelé 770m-t a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzésén még el nem érjük a piros sáv piros_sav_2.gif jelzését, a jelzésen forduljunk balra, azon haladva kb.: 2,4km É-ÉK írányába találkozunk a piros háromszög piros_haromszog_sav.png jelzéssel. Forduljunk jobbra a jelzésen kb.: 1,5km út vár ránk. A piros háromszög piros_haromszog_sav.png jelzés végén a kék sáv kek_sav_2.gif jelzésével találkozunk, ezen forduljunk jobbra és 4km megtétele után sétáljunk be a falu központjába, az Arany János utcába.

Rövidebb útvonal

A túra hossza 8,1km.

nagybakonak_piheno.jpgNagybakónak központjából induljunk el a kék sáv kek_sav_2.gif Északnyugati irányba kb.: 800m megtétele után, találkozunk a kék háromszög kek_haromszog.jpg jelzéssel egy kereszteződésben, kövessük tovább még kb.: 240m-t a kék sáv kek_sav_2.gif jelzését, ezen haladva érkezünk meg a 1. Állomáshoz a Források völgyébe.

 

A Források völgyéböl haladjunk visszafelé a kék sáv kek_sav_2.gif jelzésén 240m-t, a kereszteződésnél forduljunk balra a kék háromszög kek_haromszog.jpg jelzésre, ez a jelzés vezet minket végig az 1,1km hosszú szurdokon, a 2. Állomáson.

A szurdokból kiérve forduljunk jobbra a kék sáv kek_sav_2.gif jelzésére 285m-t, majd elérve a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzést (ami együtt halad ezen a szakaszon a piros sáv piros_sav_2.gif jelzésével) azon jobbra fordulva, Északi irányba folytassuk utunkat. 570m-t haladva a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzés letér balra a piros sáv piros_sav_2.gif jelzéséről, kövessük tovább a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzését, 770m sétával a 4. Állomás, a Csibiti völgyön át, érintve az 5. Állomást az Illír bükkösöket, majd sétánk végén érkezünk meg a 6. Állomáshoz a Csibiti-tóhoz.

nagybakonak_szurdok.jpgA Csibiti-tót elhagyva haladjunk visszafelé 770m-t a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzésén még el nem érjük a piros sáv piros_sav_2.gif jelzését, ezen forduljunk jobbra és haladjunk vissza a kék sáv kek_sav_2.gif, zöld sáv zold_sav_2.gif közös jelzésésig 570m-t.

Itt együtt halad a kék sáv kek_sav_2.gif és a zöld sáv zold_sav_2.gif jelzése, a zöld sáv zold_sav_2.gif jelzését 1.9km-en át kövessük a falu határáig egészen a Kisfaludy Sándor utcáig, itt forduljunk balra, haladjunk tovább, majd elérve Móricz Zsigmond utcát azon forduljunk jobbra, majd egyenesen a Táncsics utcán át 786m-t, elérfe a Fő utcát azon balra fordulva sétáljunk vissza a kiindulási pontunkhoz.

forrás: www.szentorban.com, www.virtualiskirandulas.bfnp.hu

 

Geocaching adatok

Nagybakónaki szurdok (GCNBKN)
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=754

Nagykanizsa TV-torony (GCNKTV)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=168

Csibiti (GCCSBT)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2275

Dél-zalai kék 4 - Hommage a Rockenbauer Pál (GCDZK4)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=882

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mzoleee@gmail.com

(Zoleee, 2018.05.19 19:07)

A kiinduló pontot én inkább az Arany János út és az András út kereszteződésére tenném (ezt talán pontosabb) Innen érdemes elindulni a kék vonal jelzésen.
Vagy egy másik kiindulási pont lehet a Kisfaludy S. utca és Móricz Zs utca kereszteződése is, de innen a zöld sávot kell követni.Itt viszont a leírást kövessük visszafelé!

Jó túrázást!

zoltanszell@gmail.com

(Zoltán, 2016.08.28 18:43)

Jelenleg nem járható, ma voltunk ott, esőzés miatt megindult a löszfal és elsodorta az utat :(

barasits.aniko@gmail.com

(Barasits Anikó, 2016.08.11 12:01)

Nem tudtuk kitalálni, hol lehet a falu központja, de találtuk egy kisebb térképet, és azon útbaigazítást, merre találjuk a forrást és a szurdokot. Egy ott lakó jelezte, hogy a forrásokig el lehet autózni, és ott van hely, ott lehet hagyni az autót, ezért mi így is tettünk.
Az utat a leírás alapján nem tudtuk bejárni. A szurdokból kiérve elmentünk jobbra, és nem találtunk sehol turista jelzést, pedig nagyon kerestük, így egy kisebb utat követve haladtunk tovább a sejteni vélt helyes irányba. Ezzel viszont nem jutottunk el a Csibiti völgybe, mert egy kisebb kört leírva visszavitt a szurdok bejáratához vezető útra.
Nagyon sajnáltuk, mert szerettük volna a teljes utvonalat bejárni.
Szerintem a kitáblázás sem volt megfelelő. Jó lett volna, ha a szurdokból kiérve egyértelmű jelzés van, hogy merre találjuk a Csibiti völgyet.

xy@xy.hu

(H, 2016.05.11 10:12)

A fenti leírás nem túl pontos, nem gyakorlott túrázok eltévedhetnek, ahogy mi is elmentünk rossz utakra. Nem tudtuk mit takar az, hogy a központból induljunk, sehol sem találunk kék jelzést, így a helyiek segítettek, hogy az Arany János utcán kell végig menni és amikor elérünk a földes úthoz onnan már lehet menni gyalog tök egyenesen. Ott van két fa tábla, ami jelzi merre vannak a Források és merre a szurdok. Én azt javasolnám, hogy érdemes elmenni egyből a szurdok felé. A szurdokból kiérve viszont nem jobbra kell venni az irányt (mert az az út nem visz sehova), hanem balra. Autójárta földes úton kell haladni egészen addig, amíg szembe nem jön velünk egy kék-zöld jelzés. A csibiti-tóhoz már nem mentünk el, mert már későre járt és nem akartuk, hogy ránk esteledjen, de balra elindulva követni kell a kék-zöld jelzést, majd ahol balra mutat a kék jelzés ott el kell menni és az az út elvisz a forrásokhoz. Tehát megy az ember egy kört.
Szerintem ez egy kellemes délutáni kis túra, nagyon szép hely, bár a szurdokban vigyázni kell, mert csúszik (pedig nem is volt eső) és keskeny vonalon lehet haladni.

palfierika16@gmail.com

(pallfi erika, 2016.04.02 21:33)