Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lajos-forrás. Dömörkapu, Vasas-szakadék túra (Szentendre)

2012.03.04

Lajos-forrás.jpgAz 587 m magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajosforrás. A szentendrei szerbek nyelvén "Dobrá voda" Jóvíz néven emlegetett forrást a magyarok már a XIV.században királyunkról, Nagy Lajosról nevezték el, aki gyakran vadászgatott itt. A forrásmedencét 1908-ban építették az MTE Péntekiek Asztaltársasága, Gabrinyi Sámuel építész segítségével, s a vidéket akkoriban tulajdonló báró Podmaniczky Lajosról nevezték el. A kifolyó víz a Jóvízű patakot táplálja.

Dömörkapu, vízesés.jpgA Sikárosi-völgyben folyó Bükkös patak szép kis vízesést alkot a híd alatt. A patakvölgyben kanyargó turistaút mellett visz az aszfaltozott erdészeti út. Hétvégén az út le van zárva, csak bicajosok és kirándulók közlekednek. Dömör-kapunál parkoló található, innen csak gyalogosan, illetve kerékpárral mehetünk tovább. Elég nagy a kerékpáros forgalom is, figyeljünk a lefelé jövőkre.

Vasas-szakadék 5.jpgA Vasas-szakadék a Visegrádi-hegységben, Szentendre határában, a Cseresznye-hegy északi oldalán, nagyjából 310 méter tengerszint feletti magasságban található. Mintegy 250 méter hosszan követhető. Hozzávetőleg kelet-nyugat irányú. A hasadékok nagy része a felszínen is jól látszik, de radioesztéziás módszerrel követhető még a takart részeken is. Így kiderült, hogy a főhasadékkal párhuzamosan és abból enyhe szögben kiágazva, valamint az egész rendszert keresztezve is vannak még hasadékok.

Túraútvonal leírása

Szentendre felől kitáblázott út vezet fel a Lajos-forrásig, itt kiépített parkoló várja a túrázókat.

Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenő 1.jpgA túránkat a zold_haromszog.jpgjelzésen kezdhetjük meg, az ösvény a túristaházzal szemben, jobb oldalt indul lefelé, a zold_haromszog.jpgjelzés követve, arról le nem térve, jutunk el a Dömörkapuig.

Az úton lejtők, és kapaszkodók várnak ránk, egy kb. 2km közepesen nehéz út után érjük el az aszfaltozott műutat. Közben csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk, és megpihenhetünk a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőnél.

Dömörkapu, vízesés 9.jpgA műútra kiérve, majd azon balra fordulva kényelmes sétával jutunk el a Dömörkapu vizesésig.

A hídhoz érve elénk tárul az apró vizesés, kőlépcsőkön leereszkedhetünk megtekinteni.

Tovább haladva az aszfaltozott út baloldalán egy sorompó mellett elhaladva lejuthatunk a patakpartra.

 

Vasas-szakadék 1.jpgÚtunkat folytatva visszafelé haladunk a műúton, elhagyva a zold_haromszog.jpgjelzés becsatlakozását, továbra is az aszfaltozott úton haladunk a Lajos-forrás útelágazásig, majd ezen tovább haladva arról balra letérve a zold_sav_2.gif jelzésen haladunk tovább. Ezt a jelzést követjük egy rövidebb szakaszon keresztül, majd rátérve a zold_barlang_2.jpgjelzésre, egy közepesen nehéz kaptató után érjük el a Vasas-szakadékot.

A Vasas-szakadék megtekintése után túránkat a sarga_sav_2.gif sáv jelzésén folytathatjuk, ami érintve a Csepel-forrást, már a Lajos-forráshoz vezet fel minket.

Geocaching adatok

Dömör-kapu (GCdom)
Szélesség N 47° 41,744'
Hosszúság E 18° 59,404'
Magasság: 311 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=374

Geocaching adatok

Vasas szakadék (GCVAS)
Szélesség N 47° 40,995'
Hosszúság E 19° 0,560'
Magasság: 319 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=611

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gergon00@gmail.com

(Gergő, 2017.11.08 14:44)

Sziasztok!

Meglehet közelíteni a forrás területét tömegközlekedéssel a szentendrei HÉV megállótól?

madgeogre@gmail.com

(Nagy György, 2015.05.01 18:27)

Kipróbáltuk ma ezt az útvonalat, de úgy látszik nem stimmel. Dömörkapuig a zöld háromszög jelzésen a műútig működött, ott balra fordultunk, meg is lett a vízesés a kőlépcsőkkel, de aztán nincs semmiféle zöld csík/zöld omega jelzés, csak zöld kereszt van. Azon lehet eljutni egy tűzrakóhelyig, ahol az irányjelző táblák szerint a Lajos forráshoz a kék kereszt vezet (2 km), zöld csík/zöld omega jelzés nincs sehol, a sárga csík pedig a Kőhegy menedékházhoz visz (5 km). Végül ilyen módon, a kék keresztet követve jutottunk vissza a Lajos forráshoz, 7,9 km lett a teljes táv (bár ebben benne volt az aszfaltútnál a jobbra kóválygás, mert balra ugye zöld kereszt volt, nem csík, jobbra meg jelzést nem találtunk, így visszafordultunk...).

Re: madgeogre@gmail.com

(Richi, 2015.06.01 12:11)

Mi is jártunk ezen az útvonalon. Egy apróságot olvastatok félre. A műúton balra a dömörkapu vízesésig oké, kőlépcső és sorompó is rendben. Onnan viszont visszafelé kellett volna indulnotok a műúton (arra, amerre rácsatlakoztatok a műútra a "zöld 3szög"-ről) a Honvédségi lőtér felé az elágazásig, ahol táblák jelzik a lajos forrás-t. Azon az úton haladva, majd arról balra letérve van a "zöld vonal" jelzésű út.

marschalotto@gmail.com

(Marschal Ottó, 2014.08.02 21:51)

Mi is fenn voltunk a mai nap (2014.08.02 20:00) a forrásnál és nem mertünk vizet hozni onnan mert azt olvastuk egy szedett-vedett papíron hogy a víz csak saját felelősségre fogyasztható is még telefon szám is volt mellékelve. A telefon másik végén meg egy nem igazán illetékes személy azt állítja hogy a víz iható de csak antibiotikummal és C vitaminnal együtt.
A "hirdetményt" le fényképeztem és bárkinek átküldöm ha kéri.
A kérdésem nekem is az lenne mint az előttem szólónak hogy ez mennyire hihető ez az állítás és ha igaz is akkor miért egy rongyos papírra kell ezt tudomásukra hozni az embereknek.

Re: marschalotto@gmail.com

(Luigi, 2015.04.08 11:11)

Iható a víz, azóta már nincs ott a papír. Azóta is hozunk onnan vizet és semmi bajunk nincs tőle. Megjegyzem, hogy anno én is láttam akkor ezt a papírt, de egy nem magyar származású "valaki" írta alá. Nem tudom, hogy illetékes volt-e vagy sem!

gubian.lajos@hdsnet.hu

(Gubián Lajos, 2014.08.02 17:54)

2014.08.02-án voltam fönt vízért.A táblára kifüggesztett papíron írottak szerint
a víz emberi fogyasztása csak saját felelőséggel, mert szennyezett.Na most
akkor mi is a helyzet?Illetékes önkormányzat???

Re: gubian.lajos@hdsnet.hu

(Gubián Lajos, 2014.08.03 16:28)

Tisztelt Marschal Úr! Ha lefényképezte javaslom küldje el a"csalan@csalan.hu"-ra.Ez egy ingyenes vízbevizsgálással is foglalkozó zöld
szervezet.Vajon mit szólnak hozzá?Honlapjuk:www.csalan.hu
Üdv.:Gubián Lajos.