Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lillafüred - Lencsés-forrás - Hárs-kút - Közép-Garadna túra

2012.10.28

Lillafüred, Hámori-tó.jpgLillafüredről indulva egy erdei sétát teszünk, érintve két forrást, és hamisítatlan bükkerdőben sétálhatunk. A túra 2-3 órát vesz igénybe.

Lillafüredről a Hámori-tó mellett indulunk nyugat felé. A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. Először 1319-ben említik, egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevélben Feltó-halastóként. A jelenlegi méretű tavat 1810-ben hozta létre a kohászat állandó vízellátása érdekében Fazola Frigyes – a vasmű víztározójának gátja nagyobb esőzések hatására időnként átszakadt.

Lillafüred, Hámori-tó1.jpgA gyár vízgazdálkodásában a tó igen fontos szerepet játszott: vízállását naponta mérték, a zsilipek nyitását gondosan följegyezték. A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség. Partján a Neptun Búvárklub épülete található. A tó egyik partján Bánkútra vezető autóút, a másikon festői sétány található. A völgyzáró gáttól nem messze, a völgy jobb oldalában fakad az Eszperantó-forrás vize, ami az erdei vasút alatti átereszen átfolyva jut a tóba.

Lillafüred, Görbe-híd.jpgA tó bal oldalán kialakított árnyas sétányon haladunk, felettünk a kisvonat sínei kanyarognak. Elhaladunk a híres Görbe-híd alatt, majd a tó végénél átkelünk a tavat tápláló Garadna-patakon, és egy lépcsőn érjük el az Ómassai műútat.

A műúton átkelve a zöld jelzés fokozatosan felkapaszkodik a meredek hegyoldalba. Induljunk el lassan, és ne ijedjünk meg a kezdeti emelkedőtől. Többször keresztezzük a gerincre vezető erdészeti utat, de mi maradjunk a zöld zold_sav_2.gif jelzéssel ellátott ösvényen. A Lencsés-forrás előtt egy dús növényzetű tisztásra érkezünk, ahol pihenőpadok, szalonnasütő helyek fogadnak. Itt megpihenhetünk, túl vagyunk az út nehezén.

Lillafüred, Lencsés-forrás.jpgA pihenő után pár métert még haladunk a patak melletti ösvényen, majd jobb oldalon megpillantjuk a Lencsés-forrást. Igyunk nyugodtan hűs vizéből.

A forrás után figyeljünk jól, mert több útelágazás következik. Jobbra egy irtás következik, majd nem sokkal utána keresztezi utunkat a piros piros_sav_2.gif jelzés. Itt balra kell fordulnunk, és a piros piros_sav_2.gif jelzésen folytatjuk utunkat tovább nyugat felé.

A piros piros_sav_2.gif jelzésen hosszan haladunk. Itt már nem emelkedik az út, kényelmesen sétálhatunk. Séta közben lélegezzünk jó nagyokat a tiszta levegőből, hallgassuk a madarak énekét, és gyönyörködjünk a természet szépségében!

Figyeljünk azért jobbra, nem sokkal azután, amikor amikor hozzánk csatlakozik a piros kereszt piros_kereszt_2_sav.gif jelzés, balra rá kell térnünk az így jelzett ösvényre. De akár így teszünk, akár a piros piros_sav_2.gif jelzésen haladunk tovább, rövid séta után elérjük a Közép-Garadnáról Bánkútra tartó műutat.

Lillafüred, Hárs-kút.jpgA műúton lefelé kanyarog, és azon is elérnénk utunk végcélját, Közép-Garadnát. Mi azonban jobban járunk, ha maradunk a piros kereszt piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen, ami rövidebb, kicsit meredekebb, de ami a lényeg: csak így találjuk meg a Lendeczky-pihenőt és a Hárs-kutat.

A forrás után nem sokkal a piros kereszt piros_kereszt_2_sav.gif jelzés eléri az ómassai műutat. Itt felszállhatunk a 15-ös városi buszjáratra, amellyel visszatérhetünk Lillafüredre, de azt ajánljuk, hogy inkább sétáljunk nyugat felé pár száz métert a műúton, majd balra az első úton elérjük a kisvasút sineit. Az egykori rakodó mellett nyugat felé továbbsétálva megtaláljuk a Közép-Garadna nevű vasúti megállóhelyet, ahol vonatra szállhatunk, vagy haladjunk tovább a műúton keleti irányba, sétáljunk le az Ómassai őskohóig.

Ómassai Őskohó.jpgItt megtekinthetjük a Massa múzeumot, az Ómassai őskohót, Szabadtéri kohászatigép-kiállítást.

Az őskohóhoz hasonló ipari emlék Európában is csak három található. Mellette egy XVIII. századi, rekonsturált vasverő és a történetét bemutató Massa Múzeum áll.

Fazola Frigyes építtette 1813-ban, fél évszázadon keresztül itt állították elő a nyersvasat, melyet további megmunkálásra a közeli Hámorba szállítottak. A kohó mellett található a Massa Múzeum, amely a Diósgyőr-hámori Vasmű százéves történetének (1770-1870) főbb mozzanatait, eredeti dokumentumait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és gyártmányokat mutatja be.

A XVIII. századi rajzok alapján 1979-ben újraépített vasverőben a vízikerékkel meghajtott farkaskalapács és fújtató, valamint egy izzítókemence idézi fel a korabeli képlékenyalakítási eljárás helyszínéül szolgáló műhely hangulatát. (A magyar és egyetemes vaskohászat történetét bemutató kiállítás Miskolc-Felsőhámorban, az Országos Műszaki Múzeum Központi Kohászati Múzeumában tekinthető meg.)

A múzeum megtekintése után vonatra szállhatunk a Újmassa-Őskohó vasúti megállóhelyen.

forrás: www.laev.uw.hu

Geocaching adatok

Lillafüredi séta (GCLILL)
Szélesség N 48° 6,415'
Hosszúság E 20° 37,662'
Magasság: 254 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Multi geoláda (7V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2260

Massa (GCMass)
Szélesség N 48° 6,766'
Hosszúság E 20° 35,269'
Magasság: 380 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=188

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

opetimail@gmail.com

(Oláh Péter, 2017.05.01 18:43)

Végigmentünk a leírt útvonalon feleségemmel és 9 éves kisfiammal. Szép, könnyű kis túra, gyerekekkel is könnyen járható.
Köszönjük a pontos útvonal ismertetőt! :-)