Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magyaregregyi túra (Bor túra)

2012.01.29

A túrát ajánlotta: Sebestyén Zoltán túravezető (fényképek: Müller Nándor)

Túraszervezés, szállásfoglalás, információ: (www.keletmecsekben.hu)

Magyaregregy – Vörösfenyő kulcsosház - Szászvár

Táv: 11 km szk: 230m, mi: 4 ó, jelzés: piros_kereszt_2_sav.gif

Könnyű túra, a végén Vadaspark- vagy Borház-látogatással.

Magyaregregy.jpgA túra Magyaregregyről, a Vadgesztenye panziótól indul. Kiérve a falu főutcájára, balra fordulunk, miután a temetőt elhagytuk, utunk jobbra tart, átmegyünk egy kis hídon, és balra kanyarodunk. Túránkat továbbiakban a balról érkező piros_kereszt_2_sav.gif jelzést követve folytatjuk és elhaladunk a valamikori Arnold ház előtt - egykori mészárszék és kocsma - az épületben működik a falu könyvtára, kultúrháza, kiállítóterme is. Utána egy harangláb található, amint elhagytuk, továbbra is követjük a piros_kereszt_2_sav.gif jelzést és elkezdünk előbb a házak közt, majd a Babinában szerpentinen fölfelé araszolni. Hátra tekintve, több ponton csodálatos panoráma tárul elénk. Kiérve a gerincre fiatal erdőben túrázunk. Ezek után, viszonylag hosszú az út, de túl nagy szintemelkedés már nem vár ránk.

Vörösfenyő kulcsosház.jpgEgy ponton csatlakozik hozzánk balról a sarga_sav_2.gif jelzés (Kárászról), amellyel rövid idő után együtt érjük el a Vörösfenyő-kulcsosházat, amely megközelíthető a Várvölgyből a sarga_kocka_sav_2.gif jelzésen, Vékényből a zold_kereszt_2_sav.gif jelzésen, Szászvárról a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen. A ház 21 férőhelyes. Komfort: villany nincs (petróleumlámpa van), víz a közelben fakadó három forrásból. Hangulatos, egész évben nyitva tartó ház.

Szászvári borház.jpgRövid pihenő után folytatjuk túránkat a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen az Ól-völgyben haladva, elején egész kitett szakaszon túrázhatunk, majd később a patak mentén közeledünk a volt szászvári bányatelephez, melynek közelében Vadaspark található. A vadaspark megtekintése után kb. fél óra műúton való gyaloglás után, elérjük Szászvár déli szélét, majd tovább haladva elmegyünk a strand mellett, és rövidesen elérjük, mint azt a túra megnevezésében is jeleztem, túránk fő állomását, a Borházat, ahol a fáradt vándor meglocsolhatja kiszáradt torkát és hűsölhet kicsit, megtekintheti a szőlőművelés és bortermelés történetét idéző kiállítást. Ezek után percek alatt elérjük a falu főterét, túránk végpontját, de itt még érdekességként megtekinthető a vár, melynek első ismert írásos feltűnése 1439-ből származik, "castrum Zaaz"-ként emlegeti egy oklevél, ekkor már Albeni Henrik pécsi püspök birtokközpontja.

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.