Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Majális-park - Molnár-szikla - Szeleta barlang - Lillafüredi túra

2012.10.28

Szinva tanösvény.jpgA Szinva Tanösvény a Bükki Nemzeti Park keleti kapujaként is ismert Herman Ottó emlékparktól egészen Lillafüredig vezet. A négy kilométer hosszúságú tanösvényen haladva a Szinva-és a Garadna patakok völgyét és a Kiss-fennsíkot járhatjuk be, megismerve a táj természeti- és kultúrtörténeti értékeit.

A túraútvonal komplex környezetismereti tanösvénynek minősül, hisz átfogogó képet ad az itteni flórájáról és faunájáról, és ugyanakkor nagyon szép geológiai körképet is kapunk a Bükk-hegységről.

Lillafüredi alagút.jpgA Szinva tanösvény talán legszebb állomásai a Szinva-patak melletti égeres, a Molnár-szikla gyertyános-tölgyes növénytársulása, valamint a mészkő-sziklagyep növény- és állatvilága, de különleges kőzettani jelenségekben sincs hiány, hisz az ország karsztjelenségekben egyik leggazdagabb táján járunk.

A Bükk ezen táján túrázva igazi időutazást is tehetünk, hisz itt található az őskori Szeleta-kúltúra "középpontja", a Szeleta-barlang és a Szeleta-zsomboly, mely hazánk egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.

Túraleírás

Szinva tanösvény.jpgTúránk az 1-es autóbusz Majális-parki végállomásától indul, és a Szinva-tanösvényt követi. A tanösvény első tájékoztató tábláját az autóbuszforduló mögött, a patak partján találjuk, majd utunk során többször találkozunk még hasonlóval. A piros piros_sav_2.gif turista jelzésen indulva először a patak és a Herman Ottó emlékpark kerítése között haladunk, majd a lillafüredi út mellé kanyarodunk, és hamarosan keresztezzük a kisvasút mahócai szárnyvonalát.

Molnár szikla.jpgHaladunk felfelé Közvetlenül a vasút keresztezése után a turistaút jobbra felkapaszkodik a hegyoldalba. Továbbra is az országúttal majdnem párhuzamosan haladunk, de egyre magasabbra kapaszkodunk fel az út melletti hegyoldalon. Kicsit meredek ez a szakasz, de nem kell megijedni, nem hosszú, és hamarosan felejthetetlen kilátás tárul elénk.

Szeleta barlang.jpgHamarosan elénk tárul a völgy, majd felülről pillanthatjuk meg a Molnár-sziklát. A mélyben a lillafüredi országút kanyarog, mellette Hámor község házai láthatók, túloldalt pedig a Bükk vonulatai láthatók. Ezután sokáig haladunk a hegygerincen, nagyrészt a fák között, de többször is szép kilátás tárul elénk.

Pihenjünk meg az egyik kilátóponton. Figyelmesen szemlélve a túloldalt felfedezhetjük a kisvasút mélyvölgyi viaduktját is. Az úton azonban figyelnünk kell, mert hamarosan letérünk a piros sáv piros_sav_2.gif jelzésről, és balra fordulva a piros négyzet piros_negyzet_sav.pngjelzésen haladunk tovább a Szeleta-barlang felé.

Szeleta zsombóly.jpgTovábbra is a Szinva-tanösvényen haladunk, és hamarosan elérjük a Szeleta-zsombolyt bemutató táblát. Pár perccel később egy pihenőhöz érkezünk, ahonnan a Palotaszállóra nyílik csodaszép kilátás.

A pihenő melletti szűk, lépcsős ösvényen lemehetünk a híres Szeleta-barlanghoz. A barlang megtekintése után a pihenőtől folytassuk tovább utunkat. Hamarosan meredek lejtőhöz érkezünk, itt bizony sokszor nézzünk a lábunk elé!

Lillafüred, Palota szálló.jpgE rövid ereszkedés után meggyőződhetünk arról, hogy nem mindig az emelkedő a legnehezebb, de hamarosan megpillantjuk a mélyben az országutat, és egy újabb táblát, mely a Szinva-tanösvény végét jelzi. Menjünk ki a műútra, sétáljunk át a kis alagúton, és néhány méter után megérkezünk Lillafüredre, a Hámori-tóhoz.

Az alagút után, közvetlenül a Hámori-tó mellett az út elágazik: jobbra Ómassa, Szentlélek és Bánkút felé, egyenesen pedig Hollóstető, Eger felé. A Palotaszálló mellett továbbhaladva a tó után elérjük a kisvasút állomását.

Lillafüredi barlanglakasok.jpgA híres szálloda 1927 és 1930 között épült Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban. Mayer János, akkori földművelésügyi miniszter avatta fel. A szálló egyik étterme a közelmúltban reneszánsz étteremmé átalakított Mátyás-terem, ólomüveg ablakai a történelmi Magyarország várait ábrázolják. Az épületettől a Szinva-források felé hatalmas park terül el, botanikai ritkaságokkal.

Palota-szálló, Függőkert.jpgA Függőkertet a Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, és ennek megerősítésére egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa; a sétányról szépen látszik hazánk legmagasabb (20 méteres) vízesése. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja, tetején a szálló áll, az aljáról kőhídon át Felsőhámor faluba sétálhatunk.

Lillafüredi vízesés.jpgA lillafüredi vízesés ma Magyarország legnagyobb esésű vízesése húsz méteres magasságával. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát mesterséges vízesés, eredetileg a Szinva patak a Hámori-tóba torkollott.

A sétányról, ami nagyjából a vízesés felénél éri el a vízesést, a korlát mellett egy ösvényen biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá, az Anna-mésztufabarlang felől pedig közvetlenül a vízesés lábához jutunk.

A három szakaszból álló zuhatag nemcsak nyáron nagyszerű látvány, a befagyott vízesés is sokakat vonzó látványosság.

Szabadon látogatható.

forrás: www.laev.uw.hu

Geocaching adatok

Molnár-szikla legendája (GCMoSz)
Szélesség N 48° 6,773'
Hosszúság E 20° 38,700'
Magasság: 314 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1928

Lillafüredi séta (GCLILL)
Szélesség N 48° 6,415'
Hosszúság E 20° 37,662'
Magasság: 254 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Multi geoláda (7V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2260

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lanyi73@gmail.com

(Lányi László, 2017.07.15 16:22)

Üdv, régen volt egy útvonal a majális park és a szilvási barlang között...Érintve istállós-kőt. Megtalálható ez még? Köszönöm.