Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mátrafüred – Sástó körséta

2013.05.21

Táv: 4500 m; Szint: 350 m
Jelzés: Piros kör piros_kor_jelzes_2.png, sárga kereszt sarga_kereszt_2_sav.gif, sárga háromszög sarga_haromszog_sav.gif

matrafured_rakoczi_forras.jpgSétánk a mátrafüredi centrumban lévő autóbusz állomástól indul. Északi irányban a piros kör piros_kor_jelzes_2.png jelzésen indulunk, majd 100 m után az Akadémia utcán aszfaltozott úton haladunk. Az Akadémia Üdülő bejárata előtt letérünk a műútról és pár lépcsőn a madárrezervátumhoz érünk. Itt a fákon madáretetők, odúk és tájékoztató táblák vannak elhelyezve. A piros kör piros_kor_jelzes_2.png jelzésű turistaúton tovább haladunk északi irányba öreg tölgyfák között (ez a jelzés együtt halad a piros sáv piros_sav_2.gif jelzésével is). Utunkat folytíthatjuk a piros kör piros_kor_jelzes_2.png jelzésén is, ezt választva lassan emelkedő terepen érjük el a Rákóczi forrást. A forrást a Mátra Egylet 1887-ben telepítette, és ekkor épült a fölötte lévő Nagy-Lapát-tetőn a 2001-es évben fejújított Hanák kilátó is. A forrástól észak-nyugati irányba haladunk a sárga kereszt sarga_kereszt_2_sav.gif jelzésen Sás-tó felé.

matrafured_mariacska.jpgA másik lehetőség, haladjunk a piros kör piros_kor_jelzes_2.png, és piros sáv piros_sav_2.gif együttes jelzésén, mikor a jelzések ketté válnak, mi folytasuk utunkat a piros sáv piros_sav_2.gif jelzésén északi irányba. Elérve a sárga kereszt sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést azon balra, észak-nyugat felé fordulva érjük el a Kallók völgyében a Máriácska kegyhelyet, és kiépített pihenőt. Esővédő és padok biztosítják, hogy fáradtságunkat kipihenve, Folytassük utunkat a sárga kereszt sarga_kereszt_2_sav.gif jelzésen, ezen haladva érjük el a Rákóczi-forrást.

matrafured_sasto.jpgAz út északi oldalán az intenzív erdőművelés nyomán kopár területek láthatók. 1 km után elérjük és keresztezzük a nagyforgalmú 24-es műutat. A Sástónál tájékoztató térképet, üzleteket, vendéglőt, lángossütőt találunk. Lehet csónakázni a hangulatos tavon, mely a tenger szintje felett 500 m magasságban fekszik. Fahidakon sétálhatunk át az 50-es évek közepén épült 40 m magas kilátóhoz. Ez a kilátó az algyői olajfúrók tulajdonát képezte és Szegedről hoztuk el, majd az olajfúró tornyot a Gyöngyösi Váltógyár dolgozói alakították át kilátóvá. Hangulatos játszótér, esővédő házak és horgászási lehetőség biztosítja a kikapcsolódást.

matrafured_kozmary_kilato.jpgInnen déli irányban a tó partjáról indul a sárga háromszög sarga_haromszog_sav.gif jelzésű turistaút. Aszfaltozott úton megyünk át a hétvégi házak telepén és a kemping tábor mellett utunkkal párhuzamosan halad a 24-es műút, melynek forgalma a sétálókat nem zavarja. Utunk folyamatosan lefelé vezet a Kötvélyes-hegyen és a Tarma-tetőn déli irányban. A Sástótól közel két kilométer után érjük el az utolsó szakaszán igen meredek lejtő, szánkópálya mellett a zöld sáv zold_sav_2.gif jelzést. Ez a jelzés Lajosháza felé halad. Mi a sárga háromszög jelzésen sarga_haromszog_sav.gif, mintegy 30 m-en a zöld sávval zold_sav_2.gif párhuzamosan, majd arról letérve a Dobogó-hegyre érünk. Innen pár száz méterre a Kozmári kilátóból szép kilátás nyílik. Lépcsősor vezet a hegyaljai utat keresztezve, majd az Üdülősor úton balra fordulva a kultúrházig. Innen jobbra fordulva érjük el az üdülő centrumát, kiindulási pontunkat.

forrás: www.matrafured.hu

Geocaching adatok

Kozmáry Kilátó (GCKoKi)
Szélesség N 47° 49,722'
Hosszúság E 19° 57,679'
Magasság: 372 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=773

Geocaching adatok

Sástó (GCSAST)
Szélesség N 47° 50,589'
Hosszúság E 19° 57,322'
Magasság: 514 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=304

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.