Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mátrafüredi körséta

2013.05.21

Táv: 7600 m; Szint: 280 m

Jelzés: zöld sáv zold_sav_2.gif, sárga háromszög sarga_haromszog_sav.gif, zöld kereszt zold_kereszt_2_sav.gif, jelzetlen út, kék háromszög kek_haromszog.jpg, sárga kereszt sarga_kereszt_2_sav.gif, piros sáv piros_sav_2.gif

matrafured_hegyi_sportok_bazisa.jpgSétánk a mátrafüredi centrumban lévő régi autóbusz megállóból indul (Hegyi Sportok Bázisa). Átsétálunk a 24-es sz. műút kijelölt gyalogátkelő helyénél, és nyugat felé a zöld sáv zold_sav_2.gif turista jelzést követve a Béke úton haladunk. Elhagyjuk az árusító pavilonok sorát, gyógyszertárat, üzleteket, és áthaladva a hídon a szabadtéri színpad mellett a kultúrházhoz érünk. Az épület előtt áthaladunk az Üdülősor utcán, és tovább haladunk nyugat felé a parkon át. Az utolsó épület kerítése után, a föld alatti víztározó előtt jobbra befordulunk a zárt tölgyerdőbe. Figyeljük az út jelzését, mert 30 m után zöld sávról zold_sav_2.gif kiágazik az észak felé tartó sástói sárga háromszög sarga_haromszog_sav.gif jelzés.

matrafured_kozmary_kilato.jpgA zöld sávot zold_sav_2.gif követjük, balra fordulva nyugati irányba, majd 40 m után letérünk a zöld sávról zold_sav_2.gif és a sárga háromszög sarga_haromszog_sav.gif jelzést követve ismét balra dél felé fordulunk. Meredeken, kapaszkodó úton, közel 30 m-es szintemelkedéssel érünk fel a Dobogó-hegyre. Déli irányba szép kilátás nyílik Gyöngyössolymos és Gyöngyös felé. Tovább haladva délkeleti irányba utunk lefelé vezet, és feltűnik előttünk a Kozmári kilátó. Érdemes körültekinteni. Jól látszik a sárhegyi gyár, és a hegyen túl Mátrai Hőerőmű tornyai. A kilátóból leérve áthaladunk a Hegyalja úton és leérünk az üdülősor útra.

matrafured_bene_patak.jpgEddig a sárga háromszög sarga_haromszog_sav.gif jelzésen közlekedtünk. Az Üdülősornál jobbra fordulunk, és a zöld kereszt zold_kereszt_2_sav.gif jelzést követve dél felé, majd az első utcában balra fordulva kelet felé keresztezzük a Kispatakot, és a parkerdő kiépített sétányán a 24-es műútig sétálunk. Az autóbusz megállónál átmegyünk a műút másik oldalára. Tovább követve a zöld kereszt zold_kereszt_2_sav.gif jelzést elérjük az erdész utat és déli irányban az iskola bejáratáig haladunk. Az Erdész úton balra fordulva elhagyjuk a zöld kereszt jelzést zold_kereszt_2_sav.gif és keleti irányban áthaladunk a pálosvörösmarti úton, majd tovább keletre az abasári úton érjük el a Bene-patak hídját.

matrafured_koporos_teto.jpgElhagyva a lakott területet, dűlőúton öreg fenyőfák között haladunk át az erdőn. Az erdő szélén a zártkerteknél balra , észak-keleti irányba fordulva felkapaszkodunk az erdőt záró dűlőúton a Bene-hátra. Jobbról zártkertek és szőlők mentén elérjük az elektromos távvezetéket, majd azon áthaladva, fokozatosan északi irányban a dűlőúton haladunk. A fenyves erdő ligetté ritkul, és igen szép kilátás nyílik keleti és déli irányba. Az utat balról „kíséri” az elektromos távvezeték. 1 km-es séta után érjük el a Kőporos-tetőt. Balról a koronglövő pálya felől sokszor fegyverropogás hallatszik. A dűlő úton tovább haladva keresztezzük a Mátrafüredről Kékes felé tartó piros piros_sav_2.gif és zöld sáv zold_sav_2.gif jelzésű turistautakat.

matrafured_mariacska.jpgKis tisztás, és pihenőpad, majd telepített fenyves mentén érjük el a gyermektábor felé haladó burkolt erdei utat. Itt nyugat felé fordulva a négyes elágazásnál a sorompóval zárt úton 500 m-re a gyermektábor kerítése után, a Csatorna-patak hídjánál jobbra fordulunk az aszfalt úton. Jelzetlen úton haladunk észak-keleti irányba és 600 m-re az Ördög ( Hertelendi ) forráshoz érünk. Esővédő ház, pihenőhely és jó ivóvíz vár bennünket. A forrást elhagyva a hegy felőli oldalon találkozunk a kék háromszög kek_haromszog.jpg turista jelzéssel, melyen déli irányban a hegyoldalon a műúttal párhuzamosan haladunk. 400 m után keresztezzük a kék kereszt kek_kereszt_2_sav.gif jelzésű sétautat, mely a Benevár felé vezető gerincen halad. Innen a sétaúton a sárga kereszt sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést követve, szintben haladunk északi irányba fordulva, majd 400 m után a Kallók völgyébe a Máriácskához érünk. Pihenőhely, esővédő és padok biztosítják, hogy fáradtságunkat kipihenve, a tervezett további utunkat lerövidítve, a piros sáv piros_sav_2.gif jelzésen , az 1 km-re lévő kiindulási pontunkra, a centrumba visszaérkezzünk.

matrafured_muzsla_kilato.jpgHa körutunkat tovább folytatjuk, a Máriácskától a lépcsősoron felfelé, a meredek sárga kereszt sarga_kereszt_2_sav.gif jelzésű úton felkapaszkodunk a 400 m távolságra lévő Rákóczi forráshoz. Itt is kellemes pihenőhelyet, padokat, asztalokat és iható kellemes vizű forrást találunk. A Rákóczi forrástól déli irányba haladva a sárga sáv sarga_sav_2.gif jelzésen, a 600 m-re lévő Muzsla kilátóhoz érünk. Innen gyönyörű körpanorámában van részünk. Mátrafüred és a völgyben kanyargó 24-es műút és a sástói kilátó torony tárul elénk. Innen az utunk meredeken vezet lefelé a sárga sáv sarga_sav_2.gif jelzésen. Hamarosan elérjük Mátrafüred házait és a Muzsla úton érjük el az üdülőhely központját, kiindulási pontunkat. A körsétából a lakott területeket érintve, utunkat három helyen is lerövidíthetjük tetszés szerint.

forrás: www.matrafured.hu

Geocaching adatok

Kozmáry Kilátó (GCKoKi)
Szélesség N 47° 49,722'
Hosszúság E 19° 57,679'
Magasság: 372 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=773

Geocaching adatok

Muzsla kilátó és pihenőhely (GCMK)
Szélesség N 47° 50,315'
Hosszúság E 19° 58,038'
Magasság: 473 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3153

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.