Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nagybakonak, kőszikla-szurdok (Kicikla)

2011.12.24

Bövebb túraleírás:

Kőszikla szurdok tanosvény (Nagybakónak)

Nagybakonak, kőszikla-szurdok (Kicikla) 5.jpgA falu határától nem messze található a helybeliek által még ma is "Kiciklának", azaz Kősziklának nevezett délnyugat-északkeleti irányú Kőszikla-szurdok.

Felső pannon-tengeri homokkőbe, márgába ékelődve, csodálatos formájú homokkő sziklafalak közé csalja a kíváncsi utazókat.

 

Nagybakonak, kőszikla-szurdok (Kicikla) 1.jpgNagybakónak 22 km távolságra található Zalakarostól.

A homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, a könnyező falban gyönyörködhetünk.

A szurdok mikroklímája biztosítja olyan fajok életfeltételeit, amelyek nem jellemzőek a dombvidékre: májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor stb.

Nagybakonak, kőszikla-szurdok (Kicikla)2.jpgA falu közelében található a rendkívül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád (Eszperantó) források.

A források völgyébe érkezve a baloldali forrás volt eredetileg az Árpád forrás, de az elvégzett forrásfoglalási munkák után a jobb oldali forrással együtt Eszperantó forrásoknak nevezték el azokat.

Nagybakonak, kőszikla-szurdok (Kicikla) 3.jpgA források első nevüket a cserkészektől kapták. Ezek a források sokáig a feledés homályában maradtak, használhatatlanná váltak.

Az 1970-es évek végén a turisztikai feltárás során született meg a kiépítés gondolata, a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség munkájával kettő forrás kiépítésre került.

 

Nagybakonak, kőszikla-szurdok (Kicikla) 4.jpgA természeti képződményt az Árpád-forráshoz vezető útról É-Ny-i irányba haladva (útjelző tábla) lehet a legkönnyebben megközelíteni, Nagybakónak irányából célszerű megközelíteni és benne a kek_haromszog_sav.gif jelzésen végighaladva a legvégén vaslétrákon kijutva végigjárni.

Elindulva egyre mélyülő meredek homokkő sziklafalak között találjuk magunkat, melyet a külső erők csodálatosan kidolgoztak. A meder vize a rétegesen elhelyezkedő homokkövek alól és az úgynevezett könnyező falak-ból szivárog.

A sziklákat nagy telepekben borítja a májmoha

forrás: www.nagybakonak.hu

 

Geocaching adatok

Nagybakónaki szurdok (GCNBKN)
Szélesség N 46° 33,655'
Hosszúság E 17° 1,502'
Magasság: 272 m
Megye/ország: Zala
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=754

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.