Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Őrdög-rét, Remete-barlang, Zsivány-barlang (Bakonyszentlászló)

2012.04.05

Az Ördögrét a Cuha-patak legszebb szurdoka. A bejáratánál található a Zsiványbarlang, mely egy természetes sziklaüreg, ahol annak idején a híres bakonyi betyárok tanyáztak.

A túra hossza: 7,5km

Bakonyszentlászló.jpegEzúttal a Bakony északi részébe invitálunk Benneteket. Utunk Bakonyszentlászlón kezdődik. Bakonyszentlászló gyönyörű fenyvesek és gyümölcsösök között, a Cuha-völgy északi torkolatához közel fekvő, 2200 lakosú település. A község mai területe a jégkorszak utáni időtől kezdve alkalmas volt az emberi megtelepedésre. A cseres-tölgyes, patakokkal szabdalt táj kitűnően szolgálhatta már az ősembert is. A későbbi időkben, feltehetően az avarok földvárakat építettek a terület védelmére (Keselő(!)-hegy, Zörög-hegy). A rómaiak is megjelentek e tájon. A vasútállomás épülete alatt római-kori villa falmaradványai bújnak meg. A falut Szent László alapította és a makkos erdők miatt "Villa pastorum porcurum", azaz "Disznópásztorok falva" volt a neve. Az Esterházyak telepítették be újra, visszatérő magyar lakosokkal és német jobbágyokkal. Két része volt: Magyar- és Németszentlászló, melyek 1892-ben egyesültek.

Kerek templom.jpgElső állomásunk a Petőfi utca, ott is a "Kerek templom", mely a maga nemében építészeti különlegesség. A késő barokk katolikus templomot gróf Esterházy Gábor 1780-ban építtette Szent László tiszteletére, egy román stílusú templom maradványaira. Közvetlen a templom mellett balra található a volt Esterházy-kastély, amely a XVIII. században épült, de azóta teljesen átalakították. Az Esterházy-család tagjai gyakran megfordultak itt, de nem tartózkodtak huzamosabb ideig benne. Jelenleg a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Rt. Bakonyszentlászlói Erdészete lakja a szépen felújított épületet.

Vak Bottyán kút.jpgNem kell sokat sétálnunk a következő látványossághoz: a Vak Bottyán parkban álló Vak Bottyán kúthoz. A volt grófi parkban találhatjuk az ország egyik legrégebbi kénes gyógyfürdőjének kútját. A XVII. sz. második felétől figyeltek fel a községben fakadó kénes forrás gyógyító erejére - a néphagyomány szerint itt járt Vak Bottyán János, aki reumáját gyógyította a vízzel. Egyik katonája Terstyánszky István 1707-ben levelet írt a faluból gróf Esterházy Antalnak, hogy betegségének jót tett a szentlászlói fürdő. Sajnos a fürdő később eliszaposodott, elhanyagolták, majd teljesen tönkrement. Ma már csak a kút látható.

Cuha szurdok 1.jpegUtunkat a Petőfi, a Vak Bottyán, majd az Ady Endre utcán folytatjuk. A térképek szerint itt sarga_kereszt_2_sav.gif jelzésnek kellene lennie, ehelyett őskorból maradt zold_sav_2.gif vagy zold_negyzet_sav.gif jelzés van, az is ritkán. Elhaladva az "Ősfenyves Túristaház" mellett, a Vinye felé vezető országútról letérünk balra. Itt találtunk először sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést. Kicsit tovább menve, az útról jobbra letérve, a faluszéli focipályán átvágva, az erdő szélén nyíló ösvénynél folytatódik a sarga_kereszt_2_sav.gifsarga_sav_2.gif jelzés. Ezen haladjunk egyenesen, amíg a sarga_sav_2.gif jobbra eltér. Ez kivezet a vinyei országútra (aki szeret országúton gyalogolni, jöhet végig azon is B.szentlászló végétől). A jobbos kanyar után piros_el_savjelzes.gif jelzi a helyet, ahol letérünk balra az erdőbe. 

Őrdög-rét, Zsivány-barlang.jpegÁthaladva a vasúton a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen balra folytatjuk utunkat. A széles földúton kereszteződéshez érve jobbra letérünk a sarga_kereszt_2_sav.gif ösvényre. Rövidesen elérjük a térképen "Pakuts pihenő" néven jelzett helyet. Sajnos ma már csak pár, földből kiálló korhadt fagerenda és néhány rozsdás szög emlékeztet a szebb időket látott pihenőhelyre. Ezen a helyen folyik össze a Bakony két legjelentősebb patakja: a Hódos-ér és a Cuha.

Őrdög-rét, Zsivány-barlang 1.jpegA fahídon áthaladva balra, a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen haladunk tovább. Az ösvény hamarosan a vadregényes Cuha-szurdokba ér.  A fölénk magasodó sziklák egyikében, a vízmosás felett 20m-el a látványos, tágas, de nem mély kőfülke, a 8m magas és 5-6m széles Zsivány-barlang nyílása tátong. Mennyezetéről kürtőnyíláson át pillanthatunk az égboltra. A néphit szerint a sekély üreg a híres bakonyi betyár, Savanyú Jóska egyik búvóhelye volt. Közeledve, a patakot övező nagy sziklák egyikén, jobb oldalon felfestett piros_barlang_sav.gif jelzénél induljunk el felfelé, a gyökerekbe kapaszkodva.

remete_barlang.jpegTovább haladva a patakmeder mentén hamarosan elérjük a Remete-barlanghoz vezető feljárót. A bal oldalon ősrégi piros_barlang_sav.gif jelet találunk. A hegy oldalában felkapaszkodva 1,2m magas, ovális, cseppkő-bekérgezéses bejárata a szurdok sziklái közt ásít. Ha beférünk és végigmegyünk a 7m hosszú, emelkedő folyosón, a végén kisebb - két "ablakon" át fényt kapó - kis terembe érünk. Érdemes bemenni, nem mindennapi élmény ez a barlang!

A terepnehézség a túra második felére, a Cuha-szurdokra vonatkozik. Vannak arrafelé veszélyes részek is, megfontoltan, óvatosan haladjatok, különösen figyelve a gyerekekre! Nyári melegben, amikor alig van víz a patakban, könnyebb lehet a haladás, de hóolvadáskor lehetnek problémák!

Őrdög-rét.jpegA napos, szép fekvésű, pár szál fenyővel is ékesített tisztás kiválóan alkalmas pihenőhelynek, gyerekeknek akár egész napos játszóhelynek is. Tűzrakóhelyek, rönk asztalok-padok várják a megfáradt, éhes vándorokat. Visszafelé a rét ÉNY-i sarkán induló piros_kereszt_2_sav.gifpiros_sav_2.gif jelzésen induljunk el. Rövidesen a piros_sav_2.gif elválik jobbra - ha a bakonyszentlászlói vasútállomásra igyekszel, arra tarts! Ha nem, menj tovább, majd a sarga_kereszt_2_sav.gif leágazásnál fordulj jobbra. A sarga_kereszt_2_sav.gif visszavisz a már bejárt úton.

forrás: www.geocaching.hu

 

Geocaching adatok

Bakonyszentlászló-Ördögrét körtúra (GC666)
Szélesség N 47° 22,747'
Hosszúság E 17° 50,083'
Magasság: 262 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1290

Nagyobb térképért klikk a képre!

 

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.