Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Parádfürdő, Ilona-völgyi vízesés

Parádfürdő, Ilona-völgyi vízesésAz Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a mesterségesen kialakítottak közül pedig csak a lillafüredi vízesés magasabb nála. A Mátrában találjuk, Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre délkeletre.

A kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád /606 m/ és a Cserepes-tető /734m/ meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá. A vízesés függőleges fala egy kb. 60 méter széles katlan vége, amely akkor mutatja igazi szépségét, ha a Sándor-rét irányából közelítjük meg. A 20-30 méter magas bükk óriások, a kavicsként szétszóródott sziklák csodálatos látvánnyal lepik meg a túrázót.

Parádfürdő, Ilona-völgyi vízesésTanösvény
6,5 km hosszú tanösvény a Mátra hegység keleti részén elhelyezkedő Ilona-völgy földtani érdekességeit mutatja be. A Mátra ezen részén lévő hegyek mintegy 40 millió évvel ezelőtt az eocén korban lezajlott vulkáni működés során keletkeztek. A vulkáni kőzetek megszilárdulása után ércképző elemeket (réz, ólom, cink, arany, ezüst) tartalmazó oldatok járták át a kőzetek repedéseit, üregeit, ahol aztán megszilárdulva érctelepek alkottak. Ezeket kutató, harántoló vágatok, tárók találhatóak itt a környéken, Parádfürdőn és Recsken.

  1. Etelka-táró: Az ércbányászati tevékenység első nyoma a környéken. Réz- és ezüstércet termeltek ki itt.
  2. Vaskapu-ereszke
  3. Mélyszinti kutatás
  4. Timsós-táró
  5. Szent István-csevice
  6. Ördöggátak
  7. Ilona-völgyi homokkő feltárás
  8. Ilona-völgyi vízesés

Parádfürdő, Ilona-völgyi vízesésMegközelítés:
Parádfürdőről, az Erzsébet Park Hotel mögötti úton déli irányban induló úton térjünk le. Gépkocsival egészen az ifjúsági tábor utáni Szent István-kútig be tudunk menni az aszfaltos úton. A kút mellett pihenő és parkoló. Parádfürdőről még 3 km a kút. A túra hossza: A Szent István-kúttól 2 km a vízesés, Parádfürdőtől 5 km.

A túra jellege:
Az útvonal nagy része aszfaltos, majd köves úton van, a vízesés előtti 2-300 méter erdei út, gyökeres, köves talajjal, néhol kisebb emelkedők. Babakocsival a vízesés előtti pihenőig tudunk menni, a vízeséshez vezető út utolsó 2-300 métere már nem alkalmas babakocsival való bejáráshoz.

Parádfürdő, Ilona-völgyi vízesésA túra leírása
Amennyiben busszal jöttünk, úgy Parádfürdőn, az Erzsébet Park Hotel melletti buszmegállónál szálljunk le, majd pár lépést megtéve a 24-es főúton Eger felé, az első utcán kanyarodjunk be jobbra. A S sarga_sav_2.gif és a Z zold_sav_2.gif jelzéseket követve jobbról elhagyjuk az egykori Károlyi-kastély parkját, és egy kiszáradt, hatalmas tölgyfát, az ún. Rákóczi-fát, majd az Ilona-völgy bejáratát jelző faragott székelykapun át lépünk be a völgybe.

Egy másik hatalmas tölgyfa mellett álló Mária-képoszlopot elhagyva folytatjuk utunkat a hangulatos rétek között futó aszfaltos úton, melyet 100 éves vadgesztenyékből és hársakból álló szépséges fasor övez. Elhagyva a Sándor-réti elágazást, utunk bevisz az erdőbe, és hamarosan elérjük jobbról a Szent István-csevice kerekes kútját, melyből érdekes ízű, kalcium-hidrokarbonátos vizet meríthetünk.

Parádfürdő, Ilona-völgyi vízesésPihenőhelyet is találunk itt, autóval az itteni parkolóig lehet bejönni. A kúttól balra tovább egy lélegzetelállítóan szép rét mellett haladunk el, a S sarga_sav_2.gif jelzések innen jobbra fordulnak, a P+ piros_kereszt_2_sav.gif jelzések pedig balra átvezetnek a tisztáson. Mi maradunk egyenesen az úton a Z zold_sav_2.gif jelzéseket követve, a várbükki elágazás után ismét bevezet az út az erdőbe, majd a patak mentén szép bükkösben haladunk tovább.

Egy újabb pihenőhely után a Z zold_sav_2.gif jelzésű turistaút letér jobbra, mi maradunk a patak völgyében a bal oldali úton immár a ZO zold_kor_sav.gif turistajelzéseket követve. Átmegyünk a kis hídon, az Ilona-völgy itt már rendesen beszűkül, egyre nagyobb köveket látunk a patakmederben. A kényelmes, széles gyalogút szorosan a patak mellett vezet, majd egyre keskenyebbé és kövesebbé válva, kanyarogva kapaszkodik fel a vadregényes, sziklás völgyben egészen a vízesésig.

Még átkelünk egy kis oldalpatakon, majd egy kanyar után megpillantjuk az Ilona-völgyi vízesés függőleges, V alakú sziklafalából alázúduló vízsugarát. A vízesés elsősorban hóolvadás vagy nagyobb csapadék után látványos, egyéb időszakokban elég vékonyka a szikla felső hasadékából előtörő vízsugár. Hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga azonban minden évszakban megér egy kirándulást.

forrás: kirandulastippek.hu 

Geocaching adatok

Parádfürdő (GCPAFU)
Szélesség N 47° 55,459'
Hosszúság E 20° 3,558'
Magasság: 213 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2179

Geocaching adatok

Mátrai Mágia (GCMAMA)
Szélesség N 47° 52,529'
Hosszúság E 20° 3,400'
Magasság: 533 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Multi geoláda (3H)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2223

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.