Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pécsváradi túra (Kelet-Mecseki túra)

2012.01.28

A túrát ajánlotta: Sebestyén Zoltán túravezető (fényképek: Müller Nándor)

Túraszervezés, szállásfoglalás, információ: (www.keletmecsekben.hu)

Pécsvárad – Zengő – Püspökszentlászló - Diós-kút – Cigány-hegy – Iharos-kút – Gergely-Éva-forrás – Máré-vár – Textiles-forrás - Máré csárda

Táv: 17 km szk: 740m mi: 6ó jelzés: sarga_sav_2.gif zold_sav_2.gif zold_kereszt_2_sav.gif piros_sav_2.gif

Nagy szintkülönbségű, szép útvonal, nehéz túra, érdekes látnivalókkal, sok forrással.

Pécsváradi vár.jpgPécsváradi vártól indul a túra. A sarga_sav_2.gif jelzésen (amely a Cigány-hegyi kilátóig elkísér) haladunk fölfelé Ény-i irányba. Pécsvárad hangulatos kis város, amelynek e része inkább falusi jellegű. A lakóházakat elhagyva a Csiger–gödör mellett elhaladva egyenletes kapaszkodóval érünk fel 470m magasságig, ahol jobbról a Réka-Völgyből érkező piros_kereszt_2_sav.gif jelzéssel találkozunk. Ny felé haladva rövid szakasz után a piros_kereszt_2_sav.gif jelzés (déli irányba) a Dombay-tóhoz vezet, de a mi túránk továbbra is a jelzést követve egyenletes, emelkedéssel elérünk egy esőbeállóhoz, ahol kicsit megpihenünk, majd folytatjuk túránkat a Zengőre (682m). A Zengő, a Mecsek legmagasabb csúcsa Pécstől északkeleti irányban, a Kelet-Mecsek legkevésbé bolygatott tájain. Déli szomszédja a Hosszúhetény fölé magasodó Hármas-hegy. Alkotó kőzetei a permi homokkő, a jura és triász kori mészkő. A magas fáktól sajnos semmit nem lehet látni a csodás tájból (bár a távolság a Zengő és a pécsváradi vár között, csak 4,7 km, de legalább két óra menetidőt számítsunk a szintkülönbség miatt).

Bánáti bazsarózsa.jpgPihenő után, továbbra is a sarga_sav_2.gif jelzést követve, előbb meredeken, majd enyhén lejtő úton ereszkedünk le az erdei köves útra. Itt találkozunk a jobbról, (Somos-hegy mellet elhaladó) Kisújbányáról érkező kek_kereszt_2_sav.gif jelzéssel. Balra fordulunk és a kek_kereszt_2_sav.gif jelzéssel együtt – a Korosma-réten át – pár perc alatt Püspökszentlászlóra, a volt püspöki kastély kerítéséhez érünk. A sarga_sav_2.gif jelzésről balra letérve rövid idő után elérjük a Kisújbánya „központját”, ahol megpihenhetünk és megtekinthetjük a parkban díszlő egzotikus növényeket, a hatalmas fenyőfákat, délszaki növényeket, bokrokat. (Ragyogó fotótémák) Püspökszentlászló legkönnyebben Hosszúheténytől érhető el a zold_sav_2.gif  jelzésen kb. 50 perc alatt. Folytatjuk túránkat északi irányba a jelzésen, amelyről korábban letértünk. Gyalogúton kapaszkodunk fel a Pécsvárad – Vár-völgy között vezető erdei köves útra.

Diós kút.jpgAzt keresztezve egy eső beálló van, majd hamarosan elérjük a Hárs tető alatt lévő Diós-kutat. A forrást 1907-ben építették ki, és 1963-ban újították fel. A foglalás felépítménye oldalirányban elnyújtott, így ülőhelyként is használható. A kifolyás után jelentős édesvízi mészkőkiválást lehet megfigyelni. A forrás gyér hozamokat produkál, a vízhozam 0,2-3 liter/perc érték körüliek. Minimális kifolyása a legnagyobb aszályban is van.

Gergely Éva forrás.jpgKövetkező forrás kb. 2,5-3 óra múlva a Gergely-Éva – forrás lesz. Tovább gyalogolunk a meredek erdei úton, majd miután fölértünk a gerincre, rövid idő után keresztezzük a zold_sav_2.gif jelzést, amely jobbra a Réka-várhoz, balra pedig Pusztabányára vezet. A sarga_sav_2.gif jelzésen továbbhaladva kiérünk a Miske-tető hatalmas rétjeire. Kocsiúton gyalogolunk észak - észak-nyugati. irányba. Jobbra lent Kisújbánya. Csakhamar elérjük a Cigány-hegy lábánál vezető kek_sav_2.gif jelzést, amely jobbról Kisújbánya felől érkezik és balra a Hidasi-völgyön keresztül Zobákpusztára tart.

Cigány hegyi kilátó.jpgMi a sarga_sav_2.gif jelzésen felkapaszkodunk a Cigány-hegy tetejére (524 m). 1978-ban terméskőből épült gránit névtáblával ellátott kilátót a Mecseki Erdészeti Zrt. és a DDNP 2007-ben felújította és két szinttel megmagasította. Innen a Mecsek egyik, ha nem a legszebb panorámája tárul elénk. (Kitűnő tájfotó témák) A és a zold_haromszog.jpg jelzés átvezet a Cigány-hegy mögötti bokros területen, ami után csatlakozunk a jobbról érkező kek_kereszt_2_sav.gif jelzésbe, amely a Farkas-árkon keresztül a Váraljai-völgyből érkezik és a Hidasi-háton keresztül Zobákaknára, majd Komlóra tart. Rövid, de nagyon szép szakaszon haladunk a kek_kereszt_2_sav.gifjelzésen, elérve a Zobákpusztát ill. Pécsváradot Máré csárdával összekötő erdei köves utat. Tovább a zold_sav_2.gif jelzésen haladunk. Kb. 20 perc után jobbra északi irányba letérünk a zold_kereszt_2_sav.gif jelzésre, amely a Vár-völgyi geológiai tanösvénybe vezet, ahol a piros_sav_2.gif jelzés halad, ami túránk végéig elkísér.

Iharos kút.jpgA piros_sav_2.gif jelzés kb. ötven méteres szakasz után letér az erdei köves útról (ami a Máré-vár parkolója mellet elhaladva a Máré-csárdához tart) és megpillanthatjuk az Iharos-kutat. A völgytalpnál keskenyebb medret kialakító patak közvetlen közelében, annak jobb oldalában jelentkezik. Mellette kiépített pihenőhelyet találunk. Lépcsőn lehet a forráshoz lejutni. Vízhozama 12-50 liter/perc értékű. A kifolyócső felett megtalálható a gránitból készült névtábla. Régi neve Iharfás-kút. Akkoriban a merítős forrás mellett egy nagy kőben elhelyezett márványtábla állt. Az átépítés után ez a feliratos kőtömb átkerült a jelenlegi építmény tetejére, de később a kőtömb a névtáblával együtt eltűnt.

Gergely Éva forrás 2.jpgTovább haladva a jelzésen rövid idő után elérjük a Gergely- Éva-forrást. Vízhozamaira alacsony értékek a jellemzők, így tartósan csak néhány liter/perces vízmennyiségeket szolgáltat. Nagyobb hozamok jelentkezése esetén a foglalás környékén is kilép a víz. A forrás elnevezése onnan adódik, hogy Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényének kezdő jelenete ezen a vidéken játszódik.

Máré vára.jpegA forrástól kb. tíz percre található a Máré-vár a Keleti-Mecsek erdővel övezett hegycsúcsán áll, Magyaregregy határában. A hajdani lovagvár római kori fa őrtorony helyén épült a XIII. században, gótikus stílusban. Károly Róbert 1316-ban Bogár Istvánnak adományozta vitézsége jutalmául az addig királyi birtokot. A XVI. században reneszánsz stílusban újjáépítették. Az ásatások során szépen faragott kő ajtó- és ablakkeretek, lépcsőfeljáró és díszes sarokkandalló maradványai kerültek elő. 1543-ban a törökök részben elpusztították, de még 1572-ben is őrségük állomásozott itt. 1698-ban a pécsi püspök birtokaként, már csak elhagyott romként említik. Ezután közel háromszáz évig gazdátlanul állt a vár, míg az 1960-as években felújították.

Textiles forrás.jpgA Vár megtekintése után továbbra is a piros_sav_2.gif jelzésen haladunk a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést keresztezve túránk végállomása felé, de még mielőtt kiérnénk a műútra a Textiles-forrás mellett haladunk el, és a Máré csárdánál ér véget a túránk. Itt hangulatos erdei környezetben úszómedence és étkezési lehetőség várja a túrázókat. A Pécsre ill. Szászváron keresztül Bonyhádra közlekedő autóbusz megállója innen kb. száz méterre, a Máré-völgy bejáratánál van.

Forrás: www.baranyatermeszetbarat.hu

Geocaching adatok

Vár a Zengő lábánál (GCPEVA)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1456

A Mecsek legmagasabb pontja (GCzeng)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=358

Cigány-hegy, a Kelet-Mecsek egyetlen kőkilátója (GCIGAN)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2330

Egregyi piros út (GCMEFA)
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=521

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.