Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pilis - Holdvilág-árok

2011.04.15

Pilis, Holdvilág-árok 2.jpg A Holdvilág-árok kedvelt kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, Pomáztól északnyugatra, körülbelül hat kilométernyi távolságban. Ezen túlmenően azonban ősi temetkezési, kultikus helynek is tartják, egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa (Sicambria, Ecilburg). Egy másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet itt temették el. Ezek az elméletek mindmáig nem nyertek tudományos igazolást, de bizonyításukra már több kísérletet tettek, a területen régészeti feltárásokat folytattak.

Pilis, Holdvilág-árok, Meteor-létra.jpg

Útvonal-leírás:

A túra várható hossza: 13-14km

Túránkat a Kiskovácsi kórháznál kezdjük a Holdvilágárokba vezető piros piros_-_sav.png jelzésen elindulva.

Az árok valójában egy patak medre, ami olvadáskor vagy esők idején levezeti a hegyről a vizet, így ha esős időben tévedünk errefelé, igen erőt- és ruhátpróbáló túrában lesz részünk.

Mielőtt elérkeznénk a létrához, melyen aztán a tovahaladás érdekében föl kell másznunk, láthatunk egy barlangot.

Ez az úgynevezett ősember-barlang, két járat található benne, megtekintése érdekében tehát érdemes magunkkal vinni elemlámpát!

Pilis, Holdvilág-árok, Körösi Csoma Sándor emlékmű 1.jpg

A piros piros_-_sav.png jelzést négyzetre piros_negyzet_sav.png cserélve folytatjuk utunkat Lajosforrás irányába, ahonnét a zold_haromszog.jpgvonalán, a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenő érintésével juthatunk el Dömörkapuhoz.

 

 

 

Pilis, Holdvilágárok, Dömör-kapui vizesés.jpg

Dömörkaputól visszaindulunk a zold_haromszog.jpgsávon a  Lajos-forráshoz, majd rátérve a saga_plussz_sav.gif végig haladunk a Janda Vilmos kulcsosházig. Itt a zold_kor_sav.gifsávon haladúnk tovább, még elnem érjük a Gyopár-forrást. A forrástól a zold_negyzet_sav.gif sáv egy ideig együtt halad sarga_korut_sav.jpeg sávval, majd elehagyva a zold_kor_sav.gifjelzést, túránkat sarga_korut_sav.jpeg folytatjuk tovább, a Csikóváraljai túristaházig, innen a sarga_korut_sav.jpeg a piros_negyzet_sav.gif sávval együtt halad, majd jobbra rátérve a piros_sav.jpeg jelzésére vissza érkezünk a kiindulásipontra a piros_-_sav.png sávra.

Geocaching adatok

Holdvilág-árok (GCHold)
Szélesség N 47° 40,610'
Hosszúság E 18° 58,506'
Magasság: 384 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=375

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

viktor@agenda.hu

(Holly Viktor, 2016.10.02 18:50)

Az Anita által említett problémáktól függetlenül, remek kirándulásban volt részünk a 6 fős kis családunkkal. A hangulatos és már-már vadregényes utakat, a patakmederben csörgedező víz tette még felejthetetlenebbé. Mindenkinek bátran ajánlom!

csery.anita@gmail.com

(Csery Anita, 2016.09.04 22:22)

Ma voltunk ezen a túraútvonalon. A zöld háromszöges túristaút méltatlanul elhanyagolt, szinte járhatatlan. Teljesen benőtte a bozót, és a kiépített lépcsőknek már csak néhány nyomát fedeztük fel :(

pitya.-46@freemail.hu

(Honti István, 2016.01.14 11:33)

Kedves Székelyhídi Zsuzsa!

Sajnos, csak a mai napon, (2016.01.14) sikerült beírását elolvasnom és szeretnék Önnel megismerkedni. Egy magyarországi kisvárosban lakom, adja-e kérésemhez beleegyezését?

Üdvözlettel:
István

zsczifra@gmail.com

(Szekelyhidi Zsuzsa, 2014.07.30 09:32)

Tisztelt Cim

Szeretnek erdeklodni, hogy Augusztus 11-12 vagy 13 an indul e csoport
a Holdvirag arokhoz. Kulfodrol latogatok Magyarorszagra es a fenti napokon
tartozkodom Budapesten, Pilisszantora is szeretnek ellatogatni.
Ha van ra lehetoseg kerem tudassak hogy honnan indul a kirandulas, mert
Augusztus 6 an indulok Magyarorszagra.
Koszonettel

Zsuzsa

1239 budapest

(czeitlinger, 2012.10.21 16:46)

nagyon élmény nagyon ! voltak idősek voltak kis 6-7 éves gyerekek mindenkinek sikerűlt az utvonal. nekünk gyakorlott tura és terep hegy mászóknak 3 órába telt a többiek is megmászták kúszták 4,5 5 óra alatt,. hipp hipp! jók a jelzések pontos és precíz a jelőlés,. élmény volt !

cickuty88@freemail.hu

(Viola, 2012.10.21 16:39)

Sziasztok!Mindenkinek ajánlom ezt az útvonalat.-nagyon kalandos és mozgalmas.-a fenti jeleken haladtunk a leírás nagyon pontos volt .-3 óra alatt normál tempóban megjártuk.-köszönjük :-)

skuli1@freemail.hu

(Szilvi, 2011.05.24 12:27)

Teljesen véletlenül találtam rá erre az oldalra, és nagyon örülök neki, hogy ráleltem. Mi is nagyon szeretünk túrázni és pont a Holdvilág árkot néztük ki, hogy legközelebb oda kellene elmenni, úgyhogy nagyon jó, hogy még képeket is tettetek fel ide, amik nem mellékesen nagyon jók, főleg a vízesés és a patak, biztos nagyon jó fényképezőgépetek lehet, ha ilyen naptárba illő fotókat tud csinálni. Azt viszont jó lenne tudni, hogy ez a túra, amit itt leírtatok, hány km és az kb mennyi időben egy átlagos turista számára? Elég hosszúnak tűnik. Minden elismerésem az oldal készítőinek! A választ előre is köszönöm! Szilvi