Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pilis-Dobogókő Dömös, Szakó-nyereg

2011.04.08

Távolság: 15km
Jelzés: sarga_sav.jpeg vissza piros_sav.jpeg másik lehetőség sarga_sav.jpeg  vissza sarga_sav.jpeg vagy  zold_sav.jpeg


Dobogókőröl, a kilátótól a sarga_sav.jpeg jelzés mentén induljunk el, s ezen haladjunk végig.
Az aszfaltos erdei feltáró útnál a Lukács-árok felé haladjunk.


Pilis, Dobogókő, Szakó-nyereg, Ilona-pihenő 20.jpgDömösről három útvonalon indulhatúnk vissza Dobogókőre.
sarga_sav.jpeg jelzésén, majd elérve a Szőkeforrás völgyét dönthetünk, hogy kihagyva a Rám-szakadékot a Lukács-árkon át térünk vissza  sarga_sav.jpeg sávon, vagy áthaladunk a Rám-szakadékon a zold_sav.jpeg sáv jelzését követve, ha ezt az útat választjuk, kiérve a szakadékból Dobogókőre a legrövidebben a sarga_sav.jpeg sáv jelzésen térhetünk vissza.


Pilis, Dobogókő, Erdészeti-emlékmű 19.jpg A harmadik lehetőség, Dömösről a Szakó-nyereg felé vesszük az irányt a piros_sav.jpeg sávot követve, érintve a dömösi prépostsági altemplomot.

A romokat elhagyva az erdőn át vezet minket a piros_sav.jpeg sáv a Téry úton, fel a Szakó-nyeregig.
Félúton, az erdőből kiérve egy nagy tisztás fogad minket, itt a homokúton jobbra tartva haladjunk, és közben figyeljük baloldalunkon az erdőt, egy eldugott kis pihenőnél vezet minket tovább a piros_sav.jpeg egy kopjafa mellett.

A Szakó-nyereg tetején az Ilona pihenőnél, Szt.Bernát emlékmű alatt megpihenhetűnk, majd tovább haladva a piros_sav.jpeg sávon, érintve a Tost-sziklát, és a Hegedűs obeliszket, visszaérkezűnk Rezső-kilátóhoz.

 

Dömös:

Dömösi prépostság romjai.jpgDömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható. Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe.

Pilis, Dömös, prépostsági altemplom 17.jpg

A hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak, valamint a déli oldalán álló egykori királyi kastély, és a prépostság épületének napjainkra csak alapfalai maradtak meg. A templom megemelt szentélye alatti altemplom azonban fennmaradt viszonylagos épségben. A területen 1970-es években Gerevich László régész végzett ásatást. A rommaradványok és a korábban már múzeumokba szállított kőfaragványok lehetővé tették az altemplom hiteles helyreállítását.

Geocaching adatok

Téry út (GCTery)
Szélesség N 47° 45,063'
Hosszúság E 18° 53,210'
Magasság: 344 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Multi geoláda (3H)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1041

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.