Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pilisborosjenő - Teve-szikla

2011.04.15

Pilisborosjenői Római katolikus templom.jpgA fővárostól északra, a Pilis délkeleti lábánál lévő település a természetjárás szerelmeseinek kedvelt helyszíne.
Megközelíthető a 10-es főútról. Lakossága: 2850 fő.

A Pilisborosjenő északnyugati határában lévő Mackó-barlang már a jégkorszakot követően menedéket adott az embernek. Az őskori leleteken kívül bronz-, római és Árpád-kori leletek is előkerültek az ásatások során. A rómaiak idejében a Pilisborosjenő északi határában lévő Nagy-Kevély csúcsa alatt húzódott egy római út, amely Aquincumba vezetett. A népvándorlás korában avarok jöttek erre a vidékre, és csaknem 300 esztendeig éltek a környéken. Az előttük itt megfordult népekhez hasonlóan ők is a dunai átkelőhelyek és az onnan nyugatra vezető utak mentén mozogtak. ĺgy jutottak el a mai Pilisborosjenő környékére is: a régészek avar temetőt találtak a téglagyár területén.

Pilisborosjenő, Egri vár másolata 3.jpg

A Teve-szikla illetve az Egri csillagok című film forgatásához felépített "Egri" vár" Pilisborosjenő északnyugati határában, a Pilisborosjenõtõl északnyugatra Nagy- Kevély lábánál helyezkedik el, megközelíthetõ gyalogosan Pilisborosjenõrõl az Országos Kéktúra jelzését követve, illetve személyautóval földúton, Pilisborosjenõt északnyugat felé elhagyva.

Útvonal-leírás:

Pilisborosjenő, Teve-sziklák 12.jpg

A  központból indulva, végig haladunk a műúton, a  Pilisborosjenő felső végénél a kőkeresztől, homok úton folytatjuk a túránkat, az út baloldalán parkolónak is használható tisztásnál rátalálunk kek_sav.jpeg sáv jelzésére. A kek_sav.jpegsávon balra fordulva eljuthatunk a Vendel-hegy oldalában lévő Kálváriáig.
Visszaindulva a jelzésen, néhány percnyi séta után, megcsodálhatjuk a Teve-sziklát, és a környék szikla falait. Kövessük továbbra is a kek_sav.jpeg jelzését, az út egy kényelmes földúton vezet, majd egy rövid séta után a jelzés befordul az erdőbe egy meredekebb kapaszkodón át, ha kiváncsiak vagyunk az Egri vár romjaira, térjünk le egy kicsit a kek_sav.jpeg sáv ról, és folytassuk utunkat a földúton, ezen juthatunk le a várig. A vár megtekintése után, kapaszkodjunk vissza a földúton a hegytetőre, keressük meg a kek_sav.jpeg sáv jelzését. 

 

Pilisborosjenő, Szódás-barlang 2.jpg

Haladva az úton elérjük, és megtekinthetjük a Szódás-barlangot, meredek kapatató visz fel a barlangig. Elhagyva a a barlangot kövekkel borított úton sétálhatunk tovább, egy kiépített pihenőhelyig.

 

 

  

Pilisborosjenő, Mackó-barlang 1.jpg

Itt a sarga_sav.jpeg sávot követve érhetjük el a Mackó-barlangot, folytatva a túránkat a sarga_sav.jpeg sávon, majd jobbra rátérve a kek_sav.jpeg sávra, vissza juthatunk a pihenőhelyig. Innen a zold_sav.jpegsávon haladva tovább, jutunk el a Zöld barlangig.
Az út jobb oldalán egy korlátokkal védett széles perem nyújt gyönyörű kilátást az elterülő tájra, az út baloldalán pedig a meredek sziklatörmelékkel borított hegyoldal.

 

Pilisborosjenő, Barlangok 5.jpg

Tovább haladva az úton, majd jobbra fordulva a zold_-_sav.gifsávon megyünk tovább, ami becsatlakozik piros_negyzet_sav.png sávba.
Itt balra fordulva haladunk tovább, ezt az utat követve, érhetünk vissza a falu központjába, a kiindulópontra.
Az erdő hangulata itt különlegesen megkapó: göcsörtös tölgyek és szikár fenyők keretezik az ösvényt, több barlangszerű üreg is található az út mentén, a mészköves sziklaoldalban. 

Geocaching adatok

Ezredik geoláda (GC1000)
Szélesség N 47° 36,755'
Hosszúság E 18° 58,717'
Magasság: 261 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1079

Geocaching adatok

Egri vár másolata (GCeger)
Szélesség N 47° 37,151'
Hosszúság E 18° 58,272'
Magasság: 219 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=70

Geocaching adatok

A Mackó barlangja (GCBRUM)
Szélesség N 47° 37,957'
Hosszúság E 18° 58,287'
Magasság: 374 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1P)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=623

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.