Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Répáshuta, tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban (Rejteki-tanösvény)

2012.02.03

Rejteki-tanösvény, Répáshuta.jpgA falu és környéke elsősorban a kirándulni, sportolni vágyóknak nyújt lehetőségeket, s mindazoknak, akik szeretik a természetet. Számos túraútvonal, tanösvény várja a természetjárókat. A faluból közelíthető meg Tebe-puszta, ahol a telepített fenyőerdő teremt vadregényes környezetet.

A mészkőhegységnek köszönhetően a falu környékén rengeteg barlang található. Legtöbbjüket csak szakképzett barlangászok látogathatják.

Rejteki-tanösvény, Répáshuta.jpgKülön érdekesség a Pénz-pataki víznyelőbarlang, földalatti barlangrendszer. 528 méter tengerszint feletti magasságon található a falu határában lévő Csúnya-völgyben. Fokozottan védett barlang, a Pénz-patak állandó víznyelője. A triász korú mészkőben kialakult, 300 méter hosszú rendszer bejárati omladékzónáját szűk, 2-3 méter magas, kevés cseppkővel díszített barlangfolyosó váltja fel, majd kürtősor vezet 128 méter mélységbe. Ennek vízszintje egy éven belül akár 42 métert is változhat, amely a további járat fejletlenségére vagy eltömődésére utal. A barlang csak technikai felszereléssel látogatható.

Kőbalta Tanösvény

Rejteki 1.számú kőfülke.jpgHárom főállomást és egy útközben látható mellékállomást tartalmaz.

A hossza 1,4 km.

Az útvonal kiválasztásánál főszempont volt, hogy az erdőről, mint ökológiai egységről, az itt folyó erdészeti munkákról, valamint az erdővel szoros kapcsolatot teremtő bükki településről - Répáshutáról - minél többet tudhassanak meg az ide látogatók.

Tárnics Tanösvény

Pongor-lyuk.jpgSzent László-tárnicsról elnevezett, nyolc állomást felfűző útvonal nyomvonala mindvégig jól járható, hiszen erdészeti utakon és jelzett turistaösvényeken (kék + és sárga sáv) halad. 4,2 km hoszzú. Az utolsó állomás után kis erdei tanteremmel (asztalok, padok, tábla) találkozhatnak a kirándulók, ahol a tanösvény bejárását követően a gyerekcsoportok leültethetők, és ahol a látottak-hallottak összefoglalásra kerülhetnek.

Nagyobb csoportok számára a tanösvények bejárásához a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság túravezetőt biztosít. Az erdészet épületében további leírásokat, játékos feladatokat tartalmazó tanösvény füzet vásárolható. (Répáshuta, Herman O. u. 44. Tel.: 46/390-176).

Rejteki Tanösvény:

Rejteki-tanösvény 097.jpgA tanösvény a rejteki kutatóház parkolójából indul. A változatos tájképi elemekkel tarkított út bejárása során megtekinthető három ősrégészeti szempontból fontos barlang (a rejteki 1. számú kőfülke, a Balla-barlang és a Pongor-lyuk), két szurdok völgy(Csúny- és Balla- völgy) a rájuk jellemző szurdokerdő társulással, a Hór-völgy ipartörténeti emlékhelye (a gyertyánvölgyi üveghuta maradványai), a Bükk egyetlen katavotrája (időszakosan működő váltóforrás, amely néha víznyelő) és két állandó víznyelő (a Diós-pataki- és a Pénz-pataki-víznyelőbarlang).

Balla-barlang

Balla-barlang, Rejteki-tanösvény.jpgA falu határában, a Balla-bérc lejtőjén, 543 méter tengerszint feletti magasságban húzódik a Balla-barlang, ősrégészeti leletei miatt fokozottan védett, inaktív forrásbarlang. A triász mészkőben nagy szádával nyíló, 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas, 8-10 méter széles csarnok kitöltésének alsó szintjéből barlangi medve, barlangi hiéna csontjai mellett a korai Szeleta-kultúra jellegzetes kőeszközei, felső szintjéből az őslénytani leletek mellett az őskőkori ember törpepengéi és egy jégkorszak végi gyermekkoponya került elő.

forrás: www.repashuta.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

krissz1977@freemail.hu

(B. Krisztián, 2017.07.02 19:48)

Szerencsésen végigjártuk ezt a túraútvonalat a 9 éves fiúnkkal 6,5 óránkba került.
Mi is a végéről kezdtük el, nehezen találtuk meg a jeleket, mert nagyon sok fa ki volt dőlve vagy kivágták a 2017 évi nagy tavaszi hóesés miatt. A 12 állomás nincs rendesen kitáblázva , 1-2. megtaláltunk de nagyon sok mellett elmentünk. Kb. két-három látnivaló van a Balla barlang, pénzpataki víznyelő barlang, volt Üveghuta-temető.
Onnantól nehéz megtalálni a jeleket, mert van egy leágazás, de ha meg is van akkor sincs sok öröm, mivel 1,5 méteres csalánon, bozótoson, rengeteg kidőlt fatörzseken kell átkelni, hosszú kiló métereken keresztül.
Szóval aki ennek nekikezd az rakjon a hátizsákba elég élelmet, és több liter vizet.
A végeredmény a sok csaláncsípés, lábsérülés, +1 kullancs a lábamban.
Sajnos csalódás lett a vége, de a természet ezt így akarta.

vari.dombi@gmail.com

(Vári Péter, 2015.07.28 21:29)

2015.07.28.-án voltunk családostul, hogy megnézzük egy kellemes túra során (leírásban 9 km, 4,5 óra) a látnivalókat. Ha valaki elindulna erre a túrára, legyen nála GPS, térkép, Bear Grills video, sátor, 3 napi hideg élelem és víz gazdagon. Mi elég sokat túrázunk itthon és külföldön is, de a jelölése a tanösvénynek kritikán aluli. Csak az 1. állomás irányából vannak a fákra, oszlopokra festve a jelzések (kb 1 km-enként), de az elején a túrának arról sem, úgyhogy fordítva indultunk el. Mindig hátrafelé kellett nézni, hogy meg van-e a jelzésünk? A régi üveghutánál aztán elfogyott a jelzés, és egy plusz 3 órás, 5 km-es bolyongásba fulladt a kirándulás.
Summa: nem ajánlom senkinek.
Vári Péter

Re: vari.dombi@gmail.com

(www.turautak.com, 2015.07.28 23:26)

Ezt a túra leirást a Bükki Nemzeti Park honlapján találtam, sajnlálom ha nem pontos a leírás (küldjetek be pontosabb leírást).

turautak@gmail.com

(www.turautak.com, 2015.07.28 23:25)

Ezt a túra leirást a Bükki Nemzeti Park honlapján találtam, sajnlálom ha nem pontos a leírás (küldjetek be pontosabb leírást).