Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Sárospataki Tengerszem

2011.10.15

Sárospataki (Megyer-hegyi) Tengerszem 205.jpgAz egykori malomkőbánya helyén kialakult Megyer-hegyi tengerszem magas bányafalakkal körülvett, kedvelt látványosság, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is. A Megyer-hegy a Király-hegy vulkáni kúpjaihoz hasonlóan fő tömegében jól megmunkálható és szilárd, átkovásodott riolittufából áll. E tulajdonsága úgy alakult ki az egyébként könnyen porló és omló riolittufának, hogy a vulkáni utóműködés során, a felfelé áramló meleg vizes oldatok, gázok, gőzök átjárták és átalakították a tufát. Kvarcszemcséi igen kemény, természetes cementáló anyagba ágyazódtak, ennek köszönhető keménysége. Hajdan itt bányászták a gabonaőrlők, érczúzók malomköveit. Az egykori bányaudvart mára csapadékvíz töltötte fel, és állandó vizű tó keletkezett a helyén. Földtanilag a Tokaj-hegységre jellemző miocén vulkáni utóműködés nagyszerű szemléltetője, ahol a bányafeltárás következtében bepillanthatunk az egykori hidrotermális központ belsejébe. Megközelíthető autóval és gyalogosan is.

Út a Tengerszemhez Károlyfalván át.

Sárospataki (Megyer-hegyi) Tengerszem.jpgA Tengerszemhez Károlyfalván a Mikolai Pihenő- és Szabadidőparkon keresztül juthatunk el. Sárospatak felől a 37-es főúton Sátoraljaújhely felé kell indulnunk, majd balra kanyarodjunk le Károlyfalva irányába. A faluba érve jobbra menjünk, majd a Tengerszem táblánál balra térve menjünk ki a faluból. Rövidesen elérjük a halastavat, ami egy magánterületen van.

A tó mellett őrzött parkolót találunk, ahol biztonságban tudhatjuk az autónkat, a parkolási díjat a gazda pincéjében Tokaji borok kóstolásával, és vásárlásával egyenlíthetjük ki. Majd gyalog folytatva utunkat felmegyünk a hegy tetején lévő Tengerszemhez. 950 méter séta vár ránk, erős emelkedővel.

Visszatérve, a tó partján van lehetőségünk kipihenni fáradalmainkat a tóparti padokon, vagy éppen piknikezni a tölgyfaasztaloknál, és tovább kóstolni a tokaji borokat.

Geocaching adatok

Megyer-hegyi tengerszem (GCtege)
Szélesség N 48° 21,396'
Hosszúság E 21° 34,411'
Magasság: 284 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=179

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

czuczu.k@freemail.hu

(Czuczu Krisztián, 2015.12.02 17:06)

Az idén látogattunk el a ide. Gyönyörű hely. Mindenkinek csak ajánlani tudom a helyet. Ha valaki segítene egy telefonszámot szeretnék meg tudni. A hegy lábánál egy horgász hely, és vendéglő van. Ennek a helynek, a tulajdonosának telefon számát szeretném megtudni
Fontos lenne. Köszönöm.

Re: czuczu.k@freemail.hu

(Makó Beáta, 2017.07.14 12:03)

Kedves Krisztián!
Elég régi a bejegyzésed, de gondoltam megpróbálok írni, hátha. Én is nagyon szeretném már régóta megtudni annak a horgászhelynek és vendéglőnek a nevét, vagy címét. Egyszer teljesen véletlenül keveredtem oda, és nagyszerű pár órát sikerült ott eltölteni. Esetleg te megkaptad akkor a nevet és a címet??
Üdvözlettel: Makó Bea

Re: Re: czuczu.k@freemail.hu

(Perge István, 2017.10.28 20:30)

06/30 953-6405

Mikolai Pihenő- és Szabadidőpark