Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szászvár-Máré vára (Kelet-Mecseki túra)

2012.01.29

A túrát ajánlotta: Sebestyén Zoltán túravezető (fényképek: Müller Nándor)

Túraszervezés, szállásfoglalás, információ: (www.keletmecsekben.hu)

Szászvár – Vörösfenyő kulcsosház - Nyomákói-kút - Iharos-kút – Gergely-Éva-forrás – Máré-vár – Textiles-forrás - Máré csárda

Táv: 12km szk: 360m mi: 5 ó jelzés: piros_kereszt_2_sav.gif zold_kereszt_2_sav.gif sarga_kereszt_2_sav.gif piros_sav_2.gif

Könnyű , szép túra, sok forrással.

Szászvár 2.jpgTúránk Szászvárról indul a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen, haladunk kifelé a faluból. Kb. fél óra műúton való gyaloglás után elérjük a volt szászvári bányatelepet, melynek közelében Vadaspark található.

Továbbhaladva a túránkon, rövid szakaszon ugyan, de nagyon szép látványban lehet részünk, amíg elérjük a Vörösfenyő kulcsosházat, amely megközelíthető a Várvölgyből a sarga_kocka_sav_2.gif jelzésen, Kárászról a sarga_sav_2.gif jelzésen, Magyaregregyről a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen, Vékényből a zold_kereszt_2_sav.gif jelzésen.

A ház 21 férőhelyes. Komfort: villany nincs, víz a közelben fakadó három forrásból. Hangulatos, egész évben nyitva tartó ház.

 

Nyomákói kút.jpgTúránkat a zold_kereszt_2_sav.gif jelzésen folytatjuk, rövid idő után elérjük a Nyomákói-kútat, amely Márgafalból jelentkező szivárgás volt természetes állapotában, melynek foglalását is elvégezték. A kifolyócsövön nincs állandó vízjelentkezés. Vízhozama 0-5 liter/perc körüli értékek között mozog. A forrás mellett folyik el a Nyomákói-patak. A forrást magunk mögött hagyva, meredek emelkedőn fölkapaszkodva továbbra is a zold_kereszt_2_sav.gif jelzésen haladunk, majd rövid idő után ugyan „csak” kis szakaszon, de (balról) csatlakozik hozzánk a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzés. Nagyon szép szakaszon tart együtt a két jelzés, majd könnyen fölismerhető az a pont ahol elválnak útjaink, egy vadetető, ill. óriásokra emlékeztető Bükkfák találhatók, amikor mi a zold_kereszt_2_sav.gif jelzést követve elbúcsúzunk a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzéstől (de túránk során még egyszer találkozunk vele). A zold_kereszt_2_sav.gif jelzésen haladva mielőtt elérnénk a Somosi-patakot, balról csatlakozik hozzánk a Somosi-kúttól érkező piros_kereszt_2_sav.gif jelzés.

Iharos kút.jpgA két jelzés együtt éri el a Zobákpusztát ill. Pécsváradot Máré csárdával összekötő erdei köves utat, amely a Vár-völgyi geológiai tanösvényben vezet, ahol a piros_sav_2.gif jelzés halad, amely túránk végéig elkísér. A piros_sav_2.gif jelzés kb. ötven méteres szakasz után letér az erdei köves útról és megpillanthatjuk az Iharos-kutat. Lépcsőn lehet a forráshoz lejutni. Vízhozama 12-50 liter/perc értékű, de a vízhozamok döntő többsége a kifolyócsőtől független helyszíneken jelentkezik. A kifolyócső felett megtalálható a gránitból készült névtábla. Régi neve Iharfás-kút.

Gergely Éva forrás 2.jpgTovább haladva a piros_sav_2.gif jelzésen rövid idő után elérjük a Gergely- Éva-forrást. Vízhozamaira alacsony értékek a jellemzők, így tartósan csak néhány liter/perces vízmennyiségeket szolgáltat. Nagyobb hozamok jelentkezése esetén a foglalás környékén is kilép a víz. A forrás elnevezése onnan adódik, hogy Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényének kezdő jelenete ezen a vidéken játszódik.

Máré vára 4.jpgA forrástól kb. tíz percre található a Máré-vár a Kelet-Mecsek erdővel övezett hegycsúcsán áll, Magyaregregy határában. A hajdani lovagvár római kori fa őrtorony helyén épült a XIII. században, gótikus stílusban. Károly Róbert 1316-ban Bogár Istvánnak adományozta vitézsége jutalmául az addig királyi birtokot. A XVI. században reneszánsz stílusban újjáépítették. Az ásatások során szépen faragott kő ajtó- és ablakkeretek, lépcsőfeljáró és díszes sarokkandalló maradványai kerültek elő. 1543-ban a törökök részben elpusztították, de még 1572-ben is őrségük állomásozott itt. 1698-ban a pécsi püspök birtokaként, már csak elhagyott romként említik. Ezután közel háromszáz évig gazdátlanul állt a vár, míg az 1960-as években felújították.

Textiles forrás.jpgA Vár megtekintése után továbbra is a piros_sav_2.gif jelzésen haladunk a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést keresztezve túránk végállomása felé, de még mielőtt kiérnénk a műútra a Textiles-forrás mellett gyalogolunk el, és a Máré csárdánál ér véget a túránk. Itt hangulatos erdei környezetben úszómedence és étkezési lehetőség várja a túrázókat. A Pécsre, ill. Szászváron keresztül Bonyhádra közlekedő autóbusz megállója innen kb. száz méterre, a Máré-völgy bejáratánál van.

Geocaching adatok

Várvölgy (GCMerk)
Szélesség N 46° 13,347'
Hosszúság E 18° 20,356'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=160

Geocaching adatok

Egregyi piros út (GCMEFA)
Szélesség N 46° 13,537'
Hosszúság E 18° 19,224'
Magasság: 323 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=521

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fzozy70@gmail.com

(Zoli, 2012.01.29 12:33)

Bocsi,hogy beleszólok.Nagyon jó az oldal.
Csak annyi: Szászvárt tudomásom szerint nem érinti a piros sáv.
A piros kereszt vezet ki a falu főteréről a bányatelepen át egészen a Vörösfenyöig.Mondjuk én régen voltam arra,lehet változott valami,bár a térkép is engem igazol.
üdv.
Zoli