Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tatabányai túra, Turul-emlékmű, Szelim-barlang, Ranzinger Vince-kilató

2011.05.23

Tatabány, Turul-emlékmű.jpgA Tatabánya melletti Kő-hegy tetején lévő turulszobor Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobra: a kiterjesztett szárnyak fesztávolsága majdnem 15 méteres. Kézai Simon krónikája szerint a honfoglaló Árpád vezér seregei a mai Tatabányánál győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait. A millennium alkalmából helyi kezdeményezésre felállított turulszobor Donáth Gyula alkotása. 1992-ben felújították és újra felavatták.

A városból autóval és a Turul lépcsőn át gyalogosan is jól megközelíthető emlékműtől tetszetős kilátás nyílik a városra. A kirándulók innen pár perc sétával közelíthetik meg a Szelim-barlangot a sötétben kivilágított Turul tanösvényen keresztül.

Szelim-barlang

Tatabánya, Szelim-barlang.jpgA Kőhegy oldalában 310 méter magasan, a Turul-emlékműtől 200 méterre található. A környék legszebb kirándulóhelye. Mintegy 45 méter hosszú, 12-14 méter széles, több oldalága és két bejárata van. A város távoli pontjairól is kiválóan látható barlanghoz a Turul-emlékműtől egy kilométernyi tanösvény vezet. A kis túraútvonal alkalmat nyújt arra, hogy az érdeklődők megismerjék a Vértes és Gerecse geológiai történtetét, a parkerdőben élő legjellegzetesebb növény- és állatfajokat. A Szelim-barlang különleges természeti képződmény: hasonló több is található a mészkőbe vájtan a Gerecse más részein is. A teteje néhány éve beszakadt, 7 méter széles kürtője a felszínen körbejárható. A 40 ezer éves barlangot az 1930-as években kezdték feltárni, benne az ősember kőszerszámaira és csontjaira bukkantak. A legenda szerint a török hódoltság idején Szelim szultán a barlangba menekült hét falu népét a bejártnál rakott máglya füstjével megfojtotta.

Ranzinger Vince kilátó

Tatabanya, Ranzinger Vince-kilató.jpg2008-ban a Bányásznapon avatták fel a tatabányai Kő-hegyen az egykori XII-es akna felvonójából kialakított harminc méter magas kilátót.

A Ranzinger Vince bányászmérnökről elnevezett építményt a tatabányai szénmedencében zajló, évtizedeken át meghatározó kőbányászat emlékére újíttatta fel és építtette át Tatabánya önkormányzata.

A névadó a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság (MÁK Rt.) tatabányai bányaigazgatója volt. A toronyból 30 kilométeres körzetben nyílik kilátás a környező falvakra, úgymint Óbarok, Oroszlány és Komárom.

 

Útvonal-leírás:

Távolság:10-12km

A Turulos parkolóig jó minőségű betonút, sajnos autók is járnak, onnantól kényelmes erdei út a kilátóig

A Szelim barlanghoz piros_barlang_sav.gif jelzésen vezet el minket, a felvezető tanösvény nehezebben járható, de a barlang megtekintését mindenképpen javasoljuk.

A kilátóhoz kb. 20 perces sétával jutunk fel, kis emelkedő, könnyen járható szakaszon, a piros_sav.jpeg majd a piros_haromszog_sav.jpg sávon.

piros_-_sav.png sávon, majd a piros_sav.jpeg jelzésén haladva érjük el Vértes László-barlangot,  és az Arany-lyukat.

Jobbra fordulva elhagyva a piros_sav.jpeg sáv jelzését, túránkat a sarga_sav.jpeg sáv vezeti tovább, majd balra fordulva a piros_-_sav.png sáv jelét követjük.

Utunk végét a piros_sav.jpeg sáv jelzésén tesszük meg a Turul-emlékműig, a parkolóig.

Geocaching adatok

Turul barlangja (GCtbtu)
Szélesség N 47° 35,808'
Hosszúság E 18° 24,519'
Magasság: 400 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=90

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

adamizsoltika@freemail.hu

(ádámi zsolti, 2014.05.17 09:05)

Ez a turulos és szelín-barlan nagyon tetcet. És lehet hogy elis megyek.