Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Várvölgyi túra, Magyaregregyi körtúra

2012.01.29

A túrát ajánlotta: Sebestyén Zoltán túravezető (fényképek: Müller Nándor)

Túraszervezés, szállásfoglalás, információ: (www.keletmecsekben.hu)

Magyaregregy – Máré csárda - Textiles-forrás – Máré-vár – Gergely-Éva – forrás – Máré-forrás - Máré csárda - Magyaregregy

Táv: 8km, szk:150 m, mi: 4ó, jelzés: piros_sav_2.gif

Könnyű túra, három forrással.

Magyaregregy 1.jpgTúránk a Magyaregregyi Vadgesztenye panziótól indul. A falut magunk mögött hagyva aszfalt úton kb. 20 perc gyaloglás után elérjük a Máré csárdát, ahol hangulatos erdei környezetben úszómedence és étkezési lehetőség várja a túrázókat. A csárdával szembe, kemping található. Folytatva túránkat a piros_sav_2.gif jelzést követjük, jobb kéz felöl egy nagy rét tárul elénk, szélén patak csordogál, fák lombjai adnak árnyékot a nagy melegben.

Textiles forrás.jpgTovább menve néhány ház előtt haladunk el, majd rövidesen letérünk az erdei köves útról (amely végig halad a várvölgyön, visszafele is ezen jövünk) és megpillantjuk a Textiles-forrást. A forrás homlokzatán látható a gránitból készült névtábla. A bástyánál kifolyó vízmennyiség 50-80 liter/perces értékek közé tehetők. Nagyobb vízhozamok időszakában a rejtett helyzetű foglalás környezetében további időszakos vízkilépések mutatkoznak, melyek néhány hetes vagy hónapos működés után fokozatosan elapadnak.

Máré vára.jpegTúránkat folytatva továbbra is a piros_sav_2.gif jelzést követve, a Textiles ház mellett elhaladva, gyűjtünk be egy kis szintemelkedést, majd rövidesen elérjük, azt a pontot, ahol keresztezi utunkat a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzés, amely Komlóról érkezik és Hidasra tart. Tovább haladva rövidesen elérjük a Máré-várat. A Kelet-Mecsek erdővel övezett hegycsúcsán áll, Magyaregregy határában. A hajdani lovagvár római kori fa őrtorony helyén épült a XIII. században, gótikus stílusban. Károly Róbert 1316-ban Bogár Istvánnak adományozta vitézsége jutalmául az addig királyi birtokot. A XVI. században reneszánsz stílusban újjáépítették. Az ásatások során szépen faragott kő ajtó- és ablakkeretek, lépcsőfeljáró és díszes sarokkandalló maradványai kerültek elő. 1543-ban a törökök részben elpusztították, de még 1572-ben is őrségük állomásozott itt. 1698-ban a pécsi püspök birtokaként, már csak elhagyott romként említik. Ezután közel háromszáz évig gazdátlanul állt a vár, míg az 1960-as években felújították.

Gergely Éva forrás 2.jpgA Vár megtekintése után továbbra is a piros_sav_2.gif jelzésen haladunk, rövid, de nagyon szép út amely túránk következő „állomásához” vezet a Gergely- Éva – forráshoz. Vízhozamaira alacsony értékek a jellemzők, így tartósan csak néhány liter/perces vízmennyiségeket szolgáltat. Nagyobb hozamok jelentkezése esetén a foglalás környékén is kilép a víz. A forrás elnevezése onnan adódik, hogy Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényének kezdő jelenete, ezen a vidéken játszódik.

Iharos kút.jpgRövid pihenő után folytatjuk túránkat és hamarosan megpillanthatjuk az Iharos-kutat. A völgytalpnál keskenyebb medret kialakító patak közvetlen közelében, annak jobb oldalában jelentkezik. Mellette kiépített pihenőhelyet találunk. Lépcsőn lehet a forráshoz lejutni. Vízhozama 12-50 liter/perc értékű. A kifolyócső felett megtalálható a gránitból készült névtábla. Régi neve Iharfás-kút. Akkoriban a merítős forrás mellett egy nagy kőben elhelyezett márványtábla állt. Az átépítés után ez a feliratos kőtömb még átkerült a jelenlegi építmény tetejére, de később a kőtömb a névtáblával együtt eltűnt.A patakon átkelve a vár-völgy alsó részén folytatjuk túránkat, kiérünk a Zobákpusztát ill. Pécsváradot Máré csárdával összekötő erdei köves útra. A patak folyásával azonos irányba indulunk az erdei köves úton. Hamarosan egy sorompó után keresztezi utunkat a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzés (amely balról-Komlóról érkezik, és jobbra-Hidasra vezet).

Máré forrás.jpgA sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést pár méteren keresztül követjük, átmegyünk a hídon jobbra egy kulcsos ház található, de mi balra a Máré-forráshoz érkezünk. A régi forrást, le kellett bontani, mert eljárt felette az idő. Az új forrás szárazon rakott kő támfallal épült. A támfal felett az eredeti forrás boltíve látható, benne a forrás névtáblája. A forrás medencéje a nagy vízhozamok miatt öntisztuló. A bővizű forrás hozama 15-40 liter/perc. Rövid pihenő után folytatjuk túránkat az erdei kövesúton és hamarosan megérkezünk ahhoz a ponthoz ahol túránk elejénjobbra) a Textiles-forráshoz letértünk majd tovább haladva visszaérünk a Máré csárdához, majd kb.20 perc gyaloglás után megérkezünk túránk kiindulási pontjához a Vadgesztenye panzióhoz.

Geocaching adatok

Egregyi piros út (GCMEFA)
Szélesség N 46° 13,537'
Hosszúság E 18° 19,224'
Magasság: 323 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=521

Geocaching adatok

Várvölgy (GCMerk)
Szélesség N 46° 13,347'
Hosszúság E 18° 20,356'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=160

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.