Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vértesi túra - Vitány vára

2011.04.03

Útvonal: Csákányospuszta - Mária-szakadék - Körtvélyespuszta - Szép Ilonka-forrás - Vitány-vár - Csákányospuszta
Táv: 15 km

Vértes, Vitány-vára 3276.jpegA Vértes hegység északi lejtőjén, Körtvélyespuszta fölött, Vértessomló községtől keletre a 417 m magas Nyerges-hegy közelében egy erdővel borított kisebb kúp tetején találjuk a szabálytalan, megközelítően ötszög alaprajzú, belsőtornyos, „háromsejtes” elrendezésű, kis területű vár romjait.

A környező fák ejtik fogságba, csak akkor látható, ha igen közel járunk hozzá.

A kilátás viszont kárpótol bennünket, amit a várból látunk a környező dombokra, Vértessomló és Környe falukra nézve.

Vértes, Vitány-vára 3269.jpegA vár keletkezéseinek idejét és építőjének nevét nem ismerjük. Feltehetően az itt birtokos Csák nemzetség egyik tagja építhette a tatárjárás után. Várnagyként a Gutkeled nemzetségből származó II. Mihályt 1319-1324-ben említik okleveleink, és mint királyi vár "Castrum Vitam, Vytam, Wyttam" alakban 1379-ben szerepel iratainkban.
Anyagát építési célokra használták fel. A vár régészeti feltárása és állagmegóvása nem kezdődött el, a vár sorsa bizonytalan.

Körtvélyespuszta régi temetője 3212.jpegÚtvonal:

A túra útvonal Szárliget mellett az 1-es sz. főút 44-45-ös km-nél található Birka csárdától indúl.

A kek_sav.jpeg sáv jelzésen indúlva érjük el Csákányospusztát, a faluba beérve, a jobbra vezető földúton vezet minket tovább a jelzés a Mária-szakadékba. (A szakadék kikerülhető a falun átvezető műúton haladva.)

A jelzést követve a Mária-szakadék végén megcsodálhatjuk a 111 éves Körtvélyespuszta régi temetőjét. Itt egy ideig véget ér a földút, és kényelmes tempóval haladhatunk az erdészeti műúton. 

Vitány-vára 3270.jpegA kövesútról letérve, továbbra is a kek_sav.jpeg sáv jelzést követve, egy hosszabb sétával a völgyön kersztűl, kapaszkodhatúnk fel Vitány-várához. 

A várból kilépve, jobbra egy meredek lejtő alján találjuk a kek_sav.jpeg sáv jelzést, itt jobbra fordulva érünk ki a földútra, és csaklakozik be a kek_sav.jpeg sáv a zold_sav.jpeg sáv jelzésébe.

Körtvélyesi alapítványtábor kápolnája 3310.jpegA zold_sav.jpeg sáv jelzésén balra fordulva haladhatunk tovább a Szép Ilonka forrás felé.

A forrás elött az út ketté válik, egyenesen haladva 200m-ert, érjük el a forrást, a túraút viszont  balra piros_sav.jpeg kek_-_sav.gifsávok jelzésén megy tovább, egy meredek emelkedőn.

 jelzést elhagyva, utunk otolsó szakaszán a kek_-_sav.gifsáv jelzése vezet tovább, a Körtvélyesi alapítványtáborig.

A tábort elhagyva kiérünk a betonútra, dönthetünk, hogy tovább haladunk, megkerülve a Mária-szakadékot és a kek_-_sav.gifsáv jelzését követve érjük el utúnk végét, vagy a műúton haladva a kek_sav.jpeg sáv jelzése vezet minket a kiindulópontra.

  

Geocaching adatok

Vitányvár (GCVitv)
Szélesség N 47° 30,820'
Hosszúság E 18° 25,077'
Magasság: 386 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=699

Geocaching adatok

Mária szakadék (GCmari)
Szélesség N 47° 30,909'
Hosszúság E 18° 27,126'
Magasság: 375 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=269

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.