Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zobákpuszta-Máré vára (Kelet-Mecseki túra)

2012.01.29

A túrát ajánlotta: Sebestyén Zoltán túravezető (fényképek: Müller Nándor)

Túraszervezés, szállásfoglalás, információ: (www.keletmecsekben.hu)

Zobákpuszta – Csurgó-forrás – Máré-vár – Textiles-forrás – Máré csárda

Táv: 9 km, szk:360m, mi: 3 ó, jelzés: kek_sav_2.gif sarga_kereszt_2_sav.gif piros_sav_2.gif

Könnyű, rövid távú túra.

Zobákpuszta.jpgA falu élelmiszer boltjától kek_sav_2.gif indulunk, amely az Országos Kéktúra egy bélyegző pontja. Túránk elején, rövid szakaszon, jelzetlen úton egy nagyon szép réten haladunk át, majd a Takanyóba érkezve keresztezzük a sarga_kereszt_2_sav.gif és a kek_haromszog_sav.gif jelzést, ezután párhuzamosan haladunk a Zobákpusztát Magyaregreggyel összekötő aszfalt úttal. Rövid idő után rátérünk az Országos Kéktúra ezen szakaszára.

Hidas völgyi csurgó.jpgA Hidasi-völgyben a kek_sav_2.gif jelzésen a patak völgyet követve, a Csurgóhoz érünk, amely a völgy leglátványosabb természeti képződménye. A mésztufa képződmény kis vízesése kb. 5-6 méter magas. A fagyok beálltával a csordogáló víz lenyűgöző jégformákat produkál. Továbbiakban sokáig a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést követjük. Szintemelkedésünk nagy részét a következő rövid szakaszon gyorsan begyűjthetjük. A gerincen keresztezzük a kek_kereszt_2_sav.gif jelzést, majd a völgyben a Szederindás-kútból táplálkozó patakon átkelve a piros_kor_jelzes.png jelzést is keresztezzük. Mielőtt kiérnénk ismét egy gerincre ahol a zold_sav_2.gif jelzés jobbról Pusztabányáról, balra a Sín-gödör bejáratához tart, fiatal erdőben hosszan kapaszkodva, esős időben csúszkálva túrázhatunk.

Máré vára 1.jpgKeresztezve a már említett zold_sav_2.gif jelzést továbbra is a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzésen meredeken lefelé, hamarosan elérjük a piros_sav_2.gif jelzést, amin pár perc alatt a Máré-várhoz érünk. A Kelet-Mecsek erdővel övezett hegycsúcsán áll, Magyaregregy határában. A hajdani lovagvár római kori fa őrtorony helyén épült a XIII. században, gótikus stílusban. Károly Róbert 1316-ban Bogár Istvánnak adományozta vitézsége jutalmául az addig királyi birtokot. A XVI. században reneszánsz stílusban újjáépítették. Az ásatások során szépen faragott kő ajtó- és ablakkeretek, lépcsőfeljáró és díszes sarokkandalló maradványai kerültek elő. 1543-ban a törökök részben elpusztították, de még 1572-ben is őrségük állomásozott itt. 1698-ban a pécsi püspök birtokaként, már csak elhagyott romként említik. Ezután közel háromszáz évig gazdátlanul állt a vár, míg az 1960-as években felújították.

Textiles forrás.jpgA Vár megtekintése után továbbra is a piros_sav_2.gif jelzésen haladunk a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzést keresztezve túránk végállomása felé, de még mielőtt kiérnénk a műútra a Textiles-forrás mellett gyalogolunk, és a Máré csárdánál ér véget a túránk. Itt hangulatos erdei környezetben úszómedence és étkezési lehetőség várja a túrázókat. A Pécsre, ill. Szászváron keresztül Bonyhádra közlekedő autóbusz megállója innen kb. száz méterre, a Máré-völgy bejáratánál van.

Geocaching adatok

A Hidasi-völgy vízesése (GChida)
Szélesség N 46° 12,174'
Hosszúság E 18° 19,498'
Magasság: 326 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=795

Geocaching adatok

Egregyi piros út (GCMEFA)
Szélesség N 46° 13,537'
Hosszúság E 18° 19,224'
Magasság: 323 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=521

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.