Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Aszófői Kövesdi templomrom

Aszófői Kövesdi templomrom 774.jpegA XIII. század közepén épült román stílusú templom a tihanyi apátsághoz tartozott. Valószínű, hogy római elődje is lehetett, mert római oltárkövet, valamint cserépmaradványokat találtak a templom szentélye előtti térben.

Egy ilyen oltárkő ma is látható a templom közelében.

Aszófői Kövesdi templomrom 786.jpegA templom bejárati része fölött a romanikára jellemző formák jól láthatóak: a lóherére emlékeztető ívsor maradványa illetve egy körablak. A lóheresor rokonságot mutat a jáki apátság templomának díszítésével. A hajó nyugati végében, a bejárat fölött két oszlopon álló boltozott karzat állt, ennek nyomai jól látszanak. Valószínűsíthető, hogy tornya is volt a templomnak e fölött. A szentély mellett az északi oldalra sekrestye is épült, alapfalai ennek is megtalálhatóan.

Aszófői Kövesdi templomrom 789.jpegA templom és a település lakóinak pusztulását a török okozta. A Gyulaffyak folyamatos támadásai miatt a veszprémi pasa feldühödött, és a tó parti településeket elpusztította.

Kövesd lakói a templomban kerestek menedéket, de a török a templomra támadt, megágyúzta, majd felgyújtotta. E pusztítás nyomai ma is láthatóak a templom falán.

Megközelítése:

Az aszófõi Kövesdi templomrom a település vasútállomásától délre található. Megközelíthetõ az Aszófõn keresztülhaladó 71-es útról a Romkápolna utcán (vasúti átjáró közelében) délnyugat felé fordulva.

forrás: Gyurkó János, Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében

Geocaching adatok

Kövesdi templomrom és Almás-forrás (GCKTAF)
Szélesség N 46° 55,404'
Hosszúság E 17° 49,992'
Magasság: 108 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3967

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.