Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Felsőörs, Prépostsági templom

felsoors_templom_1.jpgEredetileg egy Örs nevű falu volt itt, melyet kőfejtő telepei miatt Vágó-Örs, Kővágó-Örs-nek is neveztek. Amikor ez a település kettévált: Alörs-Felörs, a régi településnek Felörs, Nagyörs, végül Felsőörs lett a neve. A Malom-völgy sziklás oldala fölött a XII. század elején épült az Örs nemzetség palotája. A család részben kihalt, részben máshova költözött, a palota elpusztult, de helyét ma is „Miské”-nek, „Miske-palotá”-nak nevezik. A palotának és a hozzá tartozó birtokoknak az Örsi család leszármazottai voltak a tulajdonosai, közöttük Kővágóörsi Kis György esztergomi várnagy, Zsigmond király kedvelt embere, aki a Fejér megyei Szabadbattyánt kapta adományba (az ő fiait már Batthyány-nak nevezték). A prépostság alapítására nincsenek közvetlen adataink. Világi prépostság volt, ami azt jelentette, hogy Felsőörsön a templom mellett kanonokokból álló társaskáptalan működött, élén a préposttal aki a falu plébánosi teendőit is ellátta.

felsoors_templom_4.jpgA Balaton környék legjelentősebb román-kori épülete a felsőörsi prépostsági templom. Eredeti, nyugati homlokzati tornyos, háromhajós templom, amelyhez félköríves szentély-apszis csatlakozik. Eredeti a két egyenes záródású, dongaboltozatos mellékhajója is, 3-3 ikerablakkal. A sekrestyét később, ismeretlen időben építették hozzá. A felsőörsi prépostságot az Örsi család alapította a XII. század végén, és megkezdték építeni a a templomot is, amit a XIII. század elején fejeztek be. A Szent-Mihály oltár felszentelését 1226 - 44 között Bertalan veszprémi püspök végezte. A prépostsági templom eredeti szépségében, kváderkövekből épült hatalmas tornyával, gazdagon díszített félköríves kapuival, az egész épületen végigfutó fűrészfogas és félköríves párkányzatával, Herkulescsomóra kötött oszlopaival Árpád-kori Román stílusú építészetünk világhírű alkotása.

felsoors_templom_2.jpgA mohácsi vész után, a Veszprémet is érintő pártharcok során a templomot kifosztották, a sírokat feldúlták. A török háborúk idején 1552-1590 leégett. Ekkor a főhajó és az emeleti mennyezet a mellékhajókban elpusztult. Padányi Bíró Márton Prépost a templomot 1736-37-ben barokk stílusban restauráltatta. A főhajó eredetileg zárt oldalfalait 2-2 árkádívvel törték meg, és ennek megfelelően megváltoztatták a karzat nyílásait is. A korábban - feltehetően famennyezettel fedett tereket - beboltozták. A torony kivételével a templom román stílusú nyílásait befalazták. Ezek belülről megtekinthetők. Ekkor helyeztek el a templomon széles, barokk ablakokat. A templom külsejét a toronnyal és a párkányokkal együtt bevakolták.

felsoors_templom_3.jpgA tornyot és a párkányzatot Vurglich Ágoston prépost 1895-ben tisztíttatta meg a vakolattól. 1943-ban a Műemlékek Országos Bizottsága megkezdte a templom tudományos vizsgálatát és kutatását. Ekkor kerültek elő az oldalcsarnokok eredeti ikerablakai. A munkák a II. világháború miatt félbeszakadtak, azokat az Országos Műemléki Felügyelőség fejezte be 1968-ban. A toronyba sajnos nem lehet felmenni, mert nem biztonságosnak mondják, pedig az minden tekintetben az eredeti, kíváncsi lettem volna rá. Egyébként a templom a maga egyszerűségével gyönyörű. Címe: Felsőörs, Dózsa tér 3. Telefonszám: 87/446-812 Nyitva tartás: Máj 1-aug 31.: H-V 10-17

forrás: www.ittvoltam.hu, www.hu.wikipedia.org

Geocaching adatok

Felsőörsi Miske és a Malom-völgy sziklái (GCSZBT)
Szélesség N 47° 0,461'
Hosszúság E 17° 57,076'
Magasság: 228 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2540

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.