Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Karcsa, Tündérek temploma

Karcsa, Tündérek temploma_2.jpgLegendája szerint egykor régen a tündérek építették. Azok a tündérek, akik a Karcsa-tó mélyén laktak és az ugyancsak ott élő, de elszaporodott boszorkányok elől menekültek. Ezért két nap és két éjjel alatt felépítették a templomot. Harangja pedig azért nincs, mert amikor két tündér éppen repítette az ezüstharangot, a boszorkányok üldözőbe vették őket. Már-már elérték a tündéreket, amikor a faluban megszólalt a kakas - erre a boszorkányoknak vissza kellett térniük lakhelyükre.

Karcsa, Tündérek temploma_1.jpgÁm a harangot szállító tündérek is megijedtek, és elejtették a harangot. A harang magával rántotta a tornyot is, és mind a kettő eltűnt a Karcsa vizében. Azóta többször is keresték, egyszer meg is találták, láncot akasztottak a gombjára, eléfogtak 24 ökröt, és elkezdték vontatni kifelé, amikor valaki felkiáltott a mélyben: "Jaj, a kisujjam!" Erre mindenki megállt, az ökrök térdre estek, a lánc meg elszakadt.

Karcsa, Tündérek temploma_3.jpgÁllítólag a hely, ahol a harangok az iszapban fekszenek "a Vajdák kertje végével egy irányban, 3 vagy 4 öllel a széltől beljebb van", de azóta sem találják. Viszont minden 100 évben egyszer hallatja a hangját az eltűnt harang. A román stílusú téglatemplom szentélyrészét XII. századi, belül hatkaréjos rotundából (körtemplom) alakították ki. Hajója a XIII. században épült, benne szép, olasz-francia hatásokat is tükröző kőfaragások láthatók.

Karcsa, Tündérek temploma_5.jpgA hajó kiképzése, itáliai-francia hatásokat is tükröző faragványai - egyes kutatók szerint - a johannita lovagrenddel mint a község egykori birtokosával hozhatók kapcsolatba. A templom belsejében a szentély síkboltozata 1767-ben épült. Az épület mai formáját, eredeti stílusát idézve az 1964-69-ben végzett restaurálás során kapta. A templomot fazsindely fedi.

forrás: Gyurkó János, Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében

Geocaching adatok

Karcsa - Református templom (GCkrcs)
Szélesség N 48° 18,918'
Hosszúság E 21° 47,711'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1082

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.