Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kisapáti, Szent Kereszt Kápolna

kisapati_templom_1.jpg365 lakosú község a csodálatos Tapolcai-medencében, a fantasztikusan gyönyörű bazalt orgonáiról híres Szent György-hegy keleti oldalánál fekszik. Az 1100-as évek végén írásos feljegyzéseket találtunk a településről, de konkrétan az 1200-as évek közepén jelent meg településünk név szerint is a feljegyzésekben. A kisapáti Szent Kereszt Kápolna a többszöri tulajdonos váltások következtében végül a Pannonhalmi Bencés Apátság tulajdonát képezte. A település így kapta az apáti nevet. A kápolna a mai napig szerencsésen átvészelte az idő viszontagságait, így Kisapáti legrégebbi épülete, melyet folyamatosan karbantartanak. A XVII. században a hegyről a lakók a mai falu területére költöztek, és 1777-ben megépítették a mai templomot. A Szent György-hegyen található szőlőterületek műveléséből élt a lakosság egy része, de ez ma már csak egy jövedelem-kiegészítés.

kisapati_templom_2.jpgEgy gondozott faluképet láthat, aki a településre bejön. A bazaltorgonák alatt található a Kaán Károly nevét viselő turistaház, ami egész év folyamán üzemel, így egy kicsit vállalkozik is a település. A múlt tiszteletének is nagy szerepet adva, felavatták a II. világháborús emléktáblát.

A Szent György-hegy szőlőskertektől zöldellő lejtőin három kisközség osztozik: az edericsi Meleg-hegy felé néző Raposka és Hegymagas, illetve Kisapáti a Badacsony felőli oldalon. A falu fölött, a szőlők lábánál áll Kisapáti régi temploma. Titulusa Szent Kereszt, amelyet egy 1245-ben kelt oklevél említ első ízben, azonban lehet, hogy nem e templomra, hanem egy közeli s még a közpkorban (1422 előtt) elpusztult templomra vonatkozott. A ma látható épület azonban formajegyei alapján is a a XIII. században, alighanem a tatárjárás utáni évtizedekben keletkezhetett. Tengelyét keleti irányba tájolták.

kisapati_templom_3.jpgA kicsiny belméretű, téglány alakú hajóhoz keskenyebb, egyenes záródású szentélyt kapcsoltak. A szentélyt bordás keresztboltozat fedte, látható benne a román kori oltár kőalapja is. Az 1500-as évek első felében építették a hajó északi oldalához a sekrestyét, azonban még ugyanebben az évszázadban súlyos kár érte a templomot a törökök ismétlődő hadjáratai folytán. Csak az elmenekült lakosság kései viszszatérte után, a XVIII. század végén renoválták. Feljegyzések szerint 1772-ben készültek az ablakai és déli bejárata, ekkoriban magasították meg tetőpárkányzatát, és borították be a hajót csehsüveg boltozattal. A falutól kissé félreeső templomot a XIX. század végétől elhanyagolták, teteje beázott, falai romlásnak indultak, megrepedeztek. 1945 után boltozata is berogyott, majd bontani kezdték, tégláit elhordták. Végül 1958-ban állíttatta helyre a műemléki felügyelőség Sedlmayer János építész rekonstrukciós terve alapján, s azóta viselik gondját a magyar középkor e rejtőzködő tanújának.

A (tömegében) helyreállított épület - kívülről - teljesen ép. Nyílászárók, tetőcserepek épek, az ajtón lévő tábla újnak tűnik. Az épületet könnyen meg lehet találni, a hivatalos túrajelzésről „rom” túrajelzés ágazik le. Az épület festőien mutat a környező szőlősök között.

forrás: www.kisapati.hu, www.muemlekem.hu, Gyurkó János, Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében

Geocaching adatok

Szent György-hegy (GCSZGY)
Szélesség N 46° 50,410'
Hosszúság E 17° 27,270'
Magasság: 300 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Multi geoláda (4H+1V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=241

Nagyobb térképért klikk a képre!

 

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.